Copiii, învățați să trăiască sănătos, prin desene și jocuri

1 iunie 2018 | 0 comentarii |

Prichindeii dintr-o grădiniță din municipiul Buzău și elevii școlii din Pietroasele au fost provocați de „Zâna Măseluță” și de reprezentanții unui lanț farmaceutic să-și imagineze ce înseamnă un stil de viață sănătos.

 

Cu poate fi mai frumos decât copilăria, cu visurile ei, cu speranțe și lipsa grijilor pentru ziua de mâine? Printre gadgeturi și roboți, copiii se bucură încă de poveștile cu Nică din Humulești care dă iama în cireșul mătușii Măriuca sau de „Dumbrava Minunată” în care copiii se întâlnesc cu Lizuca și Patrocle, ori de poveștile fraților Grimmm. Toate aceste sunt, încă, imaginate de copii și, în fiecare an, când se coc cireșele sau când scăldatul, chiar dacă nu se mai întâmplă la gârlă ci în piscine, devine o tentație greu de stăpânit, ele revin în actualitate.

Dar pentru că trăim într-o lume în care stilul de viață devine din ce în ce mai tehnologizat, iar smatfonul ia locul jocurilor din praful de pe uliță și alimentele fast-food înlocuiesc acel colț de pîine coaptă pe vatră mâncată cu o bucată de caș proaspăt, iar fructele sunt mai degrabă „culese” din supermarket decât din pomii în care se coc, familia Negoiță, proprietarii Clinicii buzoiene MedCity și lanțului de farmacii Iris, au decis să provoace copiii, prin joc, să învețe să trăiască sănătos.

 

Astfel, de șapte ani încoace, de Ziua Copilului, medicul stomatolog Mirela Negoiță se transformă în „Zâna Măseluță” și, împreună cu o echipă de voluntari, îi învață pe copii cum trebuie să-și îngrijească dințișorii, să mănânce sănătos și să facă mișcare, astfel încât „un stil de viață sănătos” să devină obișnuință. În fiecare an, acțiunea se desfășoară împreună cu copiii dintr-o unitate școlară din județ, iar împreună, prin joc, își imaginează viața lipsită de boli și suferință. Iar la final, fiecare copil care participă la aceste activități primește cadouri, din care nu lipsesc vitaminele, rechizitele și, bineînțeles, dulciurile atât de iubite de orice copil.

De Ziua Copilului, credem că este sănătos să facem ceva pentru copii. Așa că, la Clinica MedCity invităm un grup de micuți care învață, ca într-o poveste, ce înseamnă sănătatea dinților, că nu trebuie să le fie teamă de dentist și sunt încurajați să-și imagineze cum ar fi să fie chiar ei doctori, să trateze cariile. Și tot prin  joacă li se arată ce probleme pot avea dacă nu-și îngrijesc dințișorii. Iar cu un alt grup de copii, de fiecare dată dintr-o altă școală sau grădiniță din județ, organizăm un concurs de desene despre cum își imaginează ei un stil de viață sănătos și, bineînțeles, nu totul prin joacă. Anul acesta, boboceii și prichindeii de la o grădiniță din municipiul Buzău au fost pentru o zi ajutoarele Zânei Măseluță, iar copiii din ciclul primar dintr-o școală din Pietroasele au transformat, ieri, o stradă din comună într-o mare grădină de legume și fructe, într-un mediu nepoluat, curat. Iar la final, cu toții au fost răsplătiți cu cadouri”, a explicat medicul.

 

Așa că ieri, în ultima zi a lui Florar și în ajunul lui Cireșar, copiii de la Școala Pietroasele au răspuns provocării de a desena pe asfalt stilul de viață sănătos pe care ei și-l imaginează. Ce-a rezultat a fost o minunată poveste, în care personajele principale au fost ei, copiii, împreună cu tot felul de legume și fructe, peisaje din natură mângâiate de soare și mesaje de îndemn, pentru întreaga comunitate, să trăiască sănătos.

Proiectul nostru educațional, destinat educației pentru sanatate, este un mod prin care înțelegem că suntem datori să dăm ceva, înapoi, comunității în care trăim. Și cum altfel să facem asta mai bine, decât educând copii prin joc, antrenându-i la activități care să le stimuleze imaginația și care săi ajute să înțeleagă că  e mai bine, mai sănătos, mai eficient să previi, decât să tratezi? Și trebuie să spun că este un câștig și pentru noi, cei implicați în aceste acțiuni, pentru că ne molipsim de energia și entuziasmul lor și astfel ne încărcăm pozitiv, avem puterea să mergem mai departe, să facem mai bine ceea ce am învățat”, mai spune medicul, neuitând să mulțumească, pentru implicare, nici doamnelor învățătoare, părinților și  sponsorilor.

Iar la final, pentru că astăzi este 1 Iunie, ziua în care sărbătorim copiii și ne amintim cu drag de copilărie, Mirela și Paul Iulius Negoiță le urează: „La mulți ani dragi copii! Să vă fie viața doar primăvară!

 


Adaugati un comentariu


 

*