Copiii luati in plasament de urgenta de DGASPC Buzau, redati familiilor

11 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Directorul interimar a retras solicitarea de incredintare, iar judecatorii au decis ca parintii isi reintra in drepturi. Fostul director va fi insa cercetat in continuare pentru „abuz si fals”.

 

dgaspc buzauRasturnare de situatie in scandalul copiilor cu deficiente de vedere si de auz pentru care fostul director al DGASPC Buzau, Adrian Vintilescu, a decis ca pentru a le putea oferi masa si cazare este necesara masura luarii in plasament de urgenta. Primii parinti din grupul celor 65 de copii proveniti din alte judete au aflat, ieri, in instanta, ca si-au recapatat copiii.

La Tribunalul Buzau, unde a avut loc prima infatisare intre parintii copiilor si reprezentantii DGASPC, judecatorii au constatat ca obiectul dosarului nu mai exista. Stefan David, noul director interimar al institutiei in subordinea careia functioneaza cele doua scoli speciale a retras cererile inaintate catre instanta.

In urma unui control al Curtii de Conturi, care a stabilit ca era ilegala decontarea cheltuielilor cu masa si cazarea copiilor proveniti din alte judete din bugetul institutiei de ocrotire buzoiene, fostul director al DGASPC Buzau a decis luarea in plasament a copiilor, pentru a putea deconta in continuare cheluielile cu masa si cazarea copiilor. Se pare ca nu a luat in calcul, insa, faptul ca parintii isi pierd, astfel, drepturile asupra propriilor copii si nici nu i-a informat corect asupra consecintelor care ar decurge din instituirea acestei masuri.

 

dgaspc - tribunalDoi dintre cei 15 parinti chemati in instanta la primul termen, unul din Vrancea si celalalt din Prahova, s-au prezentat, ieri, in fata judecatorilor. Au rasuflat usurati cand au aflat ca isi pastreaza, in continuare, toate drepturile parintesti. „Este copilul meu si nu inteleg de ce s-a ajuns aici. Asta este un razboi intre institutii si nu stiu de ce trebuia sa platim noi si copiii, care am fost prinsi la mijloc, nevinovati. Sigur ca sunt fericita ca s-a facut dreptate si mi-am recapatat copilul, a spus cu lacrimi in ochi, Ioana Ilie, a carei fiica este unul dintre cei 65 de copii cu deficiente care invata la scoala speciala din Buzau.

Aurel Gheorghiu, tatal unui alt copil, considera ca institutiile trebuie sa gaseasca o cale prin care sa-si rezolve intre ele problemele, fara a implica in acest „razboi birocratic”, copiii si pe parintii lor. „Copilul are dreptul la scoala, noi l-am adus aici, la Buzau, pentru ca aici eeista scoala speciala. I-am oferit tot ce ni s-a cerut, am adus toate actele, de aici incolo nu ne mai intereseaza problemele care sunt intre institutii”, a apreciat parintele care s-a aflat la un pas de a fi decazut din drepturi fata de copilul sau, desi nu a facut decat sa-i ofere baiatului sau cat mai multe si mai bune conditii pentru a creste frumos si a se putea integra in societate.

 

Stefan David, director interimar DGASPC

Stefan David, dir. interimar DGASPC

Stefan Daviddirectorul interimar al DGASPC, a confirmat faptul ca institutia a retras solicitarea privind plasamentul in regim de urgenta al copiilor si spune ca va trebui sa gaseasca „solutii, astfel incat tinerilor sa li sea asigure dreptul la educatie, la scoala, odihna, la hrana… In acelasi timp, DGASPC Buzau va continua procesul cu celelate judete, pentru a-si recupera cheltuielile cu acesti copii, pentru a respecta si decizia Curtii de Conturi”.

Reamintim ca scandalul a devenit public in urma cu o saptamana, cand parintii au aflat ca sunt chemati in instanta si ca risca sa fie decazuti din drepturi. In urma acestui scandal, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Consiliul Judetean Buzau (institutie in subordinea careia functioneaza DGASPC), au demarat anchete administrative. Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau a inceput o ancheta in rem, cercetand posibile fapte penale de „abuz in serviciu, fals si uz de fals”.

 

justitieInstanta a constatat ca in urma retragerii solicitarii DGASPC, nu mai exista motivul pentru care parintii fusesera chemati in judecata, asa ca „s-a revocat masura provizorie de plasament in urgenta. Instanta, in hotararile care s-au pronuntat pana in acest moment, a luat act de renuntarea la judecata”, a explicat judecatorul Angelica Miu.

Biroul de presa al Tribunalului Buzau mentioneaza, printr-un comunicat, ca in data de 10 noiembrie 2016, pe rolul instantei s-au aflat spre solutionare „15 dosare avand ca obiect incetarea masurii de protectie speciala a plasamentului in regim de urgenta si inlocuirea cu masura de protectie speciala a plasamentului copiilor aflati in Centrul rezidential pentru copilul cu deficiente de auz nr. 10 Buzau si Centrul rezidential pentru copilul cu deficiente nr. 11 Buzau, cereri ce au fost formulate de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau. Pentru termenul de judecata din 10.11.2016, in toate cele 15 dosare reclamanta a inaintat cereri de renuntare la judecata, insotite de dispozitia Directorului institutiei privind revocarea masurii de protectie speciala instituita, astfel incat, la acelasi termen, instanta a luat act de renuntarea reclamantei la judecata”.

 

liceul deficienti de vedere BuzauAvocatul poporului s-a sesizat, din oficiu, in acest caz si a anuntat, printr-un comunicat, ca va face propria ancheta in cazul parintilor copiilor cu deficiente de vedere si de auz din alte judete, care s-au aflat la un pas de a fi decazuti din drepturi.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si efectueaza o ancheta cu privire la decaderea din drepturi, la solicitarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau, a unui numar de 65 de parinti. Sesizarea din oficiu si ancheta vizeaza posibila incalcare a art. 49 din Constitutia Romaniei privind protectia copiilor si a tinerilor. (…)Potrivit articolelor din presa, minorii provin din mai multe judete si sunt elevi la scoli speciale din judetul Buzau (scoli pentru surdo-muti sau nevazatori), fiind inscrisi in aceste unitati de invatamant pentru a beneficia de sprijin corespunzator deficientelor. Pentru ca DGASPC Buzau sa poata deconta costurile aferente cazarii si meselor pentru acesti minori, conducerea institutiei a dispus luarea copiilor in plasament, in regim de urgenta. Ulterior, parintii au primit citatii de la instanta de judecata, din care au aflat ca sunt decazuti din drepturile parintesti. Din informatiile prezentate de catre presa rezulta ca familiile minorilor sunt organizate, sunt preocupate de copiii lor si au dorit sa ofere acestora conditii de invatamant corespunzatoare deficientelor lor”, se mentioneaza in comunicatul Avocatului Poprului. Avand in vedere noile circumstante, probabil ca nici aceasta institutie nu mai are ce sa obiectul desfasurarii anchetei, in acest caz.

 


Adaugati un comentariu


 

*