Coplata nesimtita care nu mai justifica plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate

4 august 2012 | 2 comentarii |

Pacientii intrenati in spitale vor plati din buzunar, la externare, intre 40 si 80 de lei, in functie de categoria unitatii medicale. Intre 20 si 60 de lei vor da pentru spitalizarea de o zi, vor plati fiecare consultatie la medicul de familie si la cel din ambulatoriul de specialitate, iar investigatiile medicale vor fi taxate cu pana la 250 de lei. Proiectul de HG care reglementeaza coplata a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

 

Accesul la servicii medicale devine, pe zi ce trece, tot mai dificil. Iar prin noul proiect de Hotarare de Guvern (HG) privind modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012 (aprobat prin HG nr. 1389/2010 cu modificarile si completarile ulterioare) lansat de Ministerul Sanatatii in dezbatere pulblica, vineri, 3 august, doar pentru zece zile, apar tarifele care, stabilite de ministrul Cepoi pentru unele servicii medicale, sub forma de coplata, le putem considera „nesimtite”.

Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul Ministerului sanatatii, la sectiunea „Transparenta decizionala”, iar observatiile si propunerile se pot transmite pe adresa propuneri@ms.ro in termen de zece zile de la lansarea in dezbatere publica, adica pana pe data de 13 august.

Coplata va fi astfel perceputa in asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare fizica si balneologie, precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, cat si asistenta medicala spitaliceasca, se stipuleaza in proiect.

 

Comunicat de presa cu multe omisiuni

 

Potrivit Ministerului Sanatatii, scopul introducerii contributiei personale la plata serviciilor medicale (coplata) este acela „de a descuraja cererea nejustificata de servicii medicale si de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportarilor de servicii medicale efectuate de catre furnizori”.

Intr-o enumerare succinta, in care figureaza domeniile in care se va percepe coplata, iar tarifele sunt prezentate doar pentru spitalizarea continua. Se accentueaza insa asupra actegoriilor exceptate la plata.

Comunicatul de presa transmis de MS este departe de a prezenta intreaga grozavie care-i asteapta pe bolnavi. Noi am studiat intregul document si va prezentam pricipalele repere care credem ca trebuie sa fie cunoscute inainte ca actul normativ sa fie adoptat in forma actuala, adica inainte de 13 august.

Ce-i drept, ministrul Cepoi a promis ca saptamana viitoare va avea noi runde de intalniri cu factorii implicati, pentru a le asculta propunerile in legatura cu proiectul aflat in dezbatere publica, dar asa cum n-a tinut cont de aproape nimic din ceea ce s-a negociat la intalnirile pe care le-a avut pe vremea cand era trimisul lui Basescu cu rol de prim solist in „facerea” noii Legi a Sanatatii, este de asteptat ca nici acum sa nu fie vorba decat de intalniri informale.

 

Spitalizare pe bani grei

 

Pentru serviciile medicale spitalicesti prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul facultativ in asistenta medicala spitaliceasca, cu exceptia serviciilor medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative sau a internarilor obligatorii pentru anumiti bolnavi psihici, asiguratii trebuie sa achite cuantumul stabilit prin „mercurialul” coplatii.

Pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare de zi, coplata este de 60 de lei la categoriile I si I M (cea mai inalta pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II si II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV si 20 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile.

In unitatile autorizate de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi si care nu acorda servicii medicale de spitalizare continua, coplata va fi de 20 de lei.

Pentru spitalizarea continua, nivelul coplatii este de 80 de lei la categoriile I si I M, 70 de lei la categoriile II si II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV si 40 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile.

 

Fiecare consultatie se plateste

 

Cuantumul aferent coplatii reprezinta suma perceputa de la asigurati pentru serviciile medicale accesate care fac parte din lista de servicii medicale pentru care se percepe coplata, se precizeaza in proiectul amintit.

Pentru medicul de familie fara grad profesional sau cu grad profesional specialist, tariful coplatii este de 4 lei/consultatie, iar medicul primar va incasa 5 lei/consultatie.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, nivelul coplatii pentru  medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei/consultatie, iar pentru medicul cu grad profesional primar, de 7 lei/consultatie. Coplata pentru radiologie, imagistica medicala si explorari functionale este de 5 lei.

Pentru specialitatile homeopatie, planificare familiala si acupunctura din ambulatoriul de specialitate, coplata va fi intre intre 4 si 5 lei pe consultatie, iar in tratamentele de acupunctura, coplata se ridica la 10 lei/cura.

Daca se efectueaza una pana la cinci analize de laborator, nivelul coplatii este de 5 lei, iar daca sunt efectuate intre sase si 10 analize de laborator, contributia pacientului este de 10 lei, in timp ce pentru mai mult de 10 analize, bolnavul plateste 20 de lei.

 

Investigatii de inalta performanta, doar pentru bogati

 

Cele mai mari tarife sunt prevazute, insa, pentru investigatiile de inalta performanta, care dupa cum sustin medicii, sunt singurele care in anumite situatii pot ajuta la stabilirea unui diagnostic corect. Este clar ca daca se va adopta proiectul de act normativ in forma actuala, numai bogatii vor avea acces la astfel de investigatii, in timp ce restul populatiei va fi la mana Domnului si nu va avea decat sa se roage sa nu se imbolnaveasca.

Pentru investigatii de inalta performanta din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplatii va fi: RMN nativ – 150 de lei; RMN cu substanta de contrast – 250 de lei; CT nativ – 100 lei; CT cu substanta de contrast – 150 de lei; angiografie – 80 de lei; scintigrafie – 100 de lei.

De retinut ca toate tarifele de coplata sunt valabile pentru servicii oferite in baza unui bilet de trimitere, fara bilet de trimitere bolnavul fiind nevoit sa plateasca integral serviciile medicale, ca si cand nu este asigurat.

Proiectul mai prevede ca nu se va da coplata pentru serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi si logopezi, serviciile diagnostice, serviciile terapeutice si tratamentele chirurgicale si medicale si consultatiile pentru urgentele medico-chirurgicale.

 

Categorii scutite de coplata

 

Potrivit aceluiasi proiect al Ministerului Sanatatii, sunt scutite de la coplata mai multe categorii de asigurati, respectiv: copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani (daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca); bolnavii cu afectiuni incluse in Programele Nationale de Sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse; pensionarii care realizeaza venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna; toate femeile insarcinate si lauzele, pentru servicii medicale legate de evolutia sarcinii (cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara, pentru toate serviciile medicale).

 

*Pentru ca este cazul sa ne implicam intr-o problema atat de arzatoare, rugam cititorii Sanatatea Buzoiana sa transmita propuneri si comentarii la actualul proiect de act normativ, atat pe adesa de e-mail a Ministerului Sanatatii, la propuneri@ms.ro, cat si pe adresa de e-mail a redactiei Sanatatea Buzoiana, la  office@sanatateabuzoiana.ro . Promitem sa le retransmitem Ministerului Sanatatii si, dupa caz, sa le dezbatem impreuna cu parlamentarii buzoieni si cu factorii de decizie de la nivel national.


Categorii: Legislatie

Comentarii (2)

  1. nicolae spune:

    Coplata nu aduce calitate in sanatate: nu avem aparatura moderna,investigatiile se fac dupa ureche,asa ca nu e nici un castig pentru pacienti, doar pentru cei care incaseaza, fara chitanta.

  2. Un buzoian spune:

    S-au inchis spitale, dar nivelul de finatare a ramas tot foarte deficitar. Se va introduce coplata, dar tot nu se va vedea nici o imbunatatire. Prea multe gratuitati acolo unde nu e cazul: toti betivii (nu sunt putini) si drogatii se trateaza gratis – de ce? La urma urmei este doar alegerea lor, deci si-au facut un rau voit, deci sa plateasca toate consecintele.
    Dar, desi se va incasa coplata, salariile in sanatate vor fi tot foarte mici – deci medicii vor pleca in continuare.
    Ministrul Cepoi spunea ca avem 20.000 medici lipsa. Vor fi si mai putini, deoarece dintre cei ramasi vor trece in sistem privat tot mai multi, pe motivul ca vor fi tot mai multi pacienti care decat sa plateasca la STAT si sa nu primeasca mai nimic, vor prefera sa mai dea un ban in plus si sa primeasca servicii de calitate. Consecinta: sistemul de sanatate de stat va fi ingropat.

Adaugati un comentariu


 

*