Credinciosii ortodocsi sarbatoresc Pastele. Hristos a Inviat!

12 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Mii de buzoieni au participat azi-noapte, la slujba de Inviere de la Catedrala Arhiepiscopala, oficiata de IPS Ciprian Campineanul. Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza crestinilor de pretutindeni, Paste fericit!

 

inviere-buzau3Sarbatoarea Pastelui, in timpul careia se celebreaza Invierea Mantuitorului Iisus Hristos este sarbatoarea crestina cea mai importanta de peste an, alaturi de cea de Craciun, pentru care fiecare familie se pregateste cu mult timp inainte.

In comunitatea romaneasca, Sarbatoarea Invierii este marcata de o primenire a caselor si gospodariilor, de slujbe speciale savarsite in cadrul Bisericilor, dar si de o gama larga de preparate traditionale romanesti, de pe masa fiecarui roman nelipsind ouale rosii, cozonacul si friptura de miel.

In noaptea Invierii, credinciosii merg la biserica pentru a lua Lumina Sfanta si a se ruga pentru santate si iertarea pacatelor.

La fel s-a intamplat si azi-nopate la Buzau, unde zeci de mii de credinciosi ortodocsi au participat la slujba Invierii. La Catedrala Arhiepiscopala din centrul Municipiului, slujba oficiata de IPS Ciprian a rasunat din boxe in tot centrul orasului si in cartierul Micro 3.  Cei mai evlaviosi au stat la slujba pana la sfarsit, dar cei mai obositi, mai putin interesati de slujba sau gurmanzi s-au grabit acasa, in timp ce o alta categorie de romani s-a distrat in tot acest timp, prin baruri…

 

inviere arhiepiscopie buzauMii de buzoieni au participat la Slujba de Inviere oficiata de Inaltpreasfintitul Ciprian Campineanu, la Catedrala Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, care a impartit multimii Lumina Invierii, adusa de la Ierusalim si a oficiat slujba de Inviere inconjurat de un sobor de preoti. Din pacate, primele momente au fost umbrite de lesinul unei batrane care, dupa ce a primit ingrijiri de la paramediii SMURD a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta, existand riscul unui accident vascular cerebral. Odata depasit acest incident, multimea a luat lumina, iar zona Arhiepiscopiei s-a transformat intr-o mare de lumini.

Slujba Invierii a continuat firesc, iar in toate bisericile din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei a fost citita o scrisoare pastorala adresata cu ocazia marelui praznic al Invierii Domnului, de catre Inaltpreasfintitul Ciprian, credinciosilor din Eparhie.

 Invaluiti de Sfanta Lumina izvorata din mormantul cel de viata datator de la Ierusalim, ne reintalnim duhovniceste, si in acest an al mantuirii, 2015, in noaptea tainica a Sfintelor Pasti, cantand cu bucurie imnul pascal: «Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand, si celor din mormanturi viata daruindu-l », imn prin care ne reafirmam, public, credinta stramoseasca intemeiata pe adevarul Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu coborat in istorie, prin nasterea Sa dupa trup din Sfanta Fecioara Maria, cu scopul de a-l inalta pe om la ceruri”.

Reiterand insemnatatea vietii, mortii si invierii lui Hrisos pentru intreaga omenire si in mod special pentru crestini, IPS Ciprian  a accentuat vocatia spre nemurire, sadita in fiinta omeneasca si dorita permanent, chiar si dupa caderea in pacat, ca dovada perena a legaturii umanului cu divinitatea, esenta definitorie a conceptului de religie”.

 

lumina-inviereLumanarea din noaptea de Paste reprezinta Lumina Invierii Domnului, a biruintei Luminii lui Iisus asupra intunericului iadului, a binelui aupra raului si a vietii asupra mortii. Preotul aduce lumanarea aprinsa de la altar, iar crestinii se apropie si aprind lumanarile. Cei mai multi duc „lumina” in casele lor si pastreaza lumanarile pentru a le aprinde in zilele in care sunt suparati sau au necazuri.

Lumanarea aprinsa in noaptea de Inviere trebuie adusa acasa si cu ea sa inconjurati intreaga locuinta ca sa va mearga bine. Traditia spune ca este indicat sa o pastrati langa icoana Maicii Domnului.

99% dintre romani obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele, iar 75% dintre ei merg la slujba de Inviere. 12 la suta dintre ei nu stiu insa ce sarbatoresc crestinii, de Paste, releva un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), cu privire la perceptiile, obiceiurile si consumul populatei privind sarbatorile pascale.

 

Cosulete-cu-oua-de-Pasti-mic-550x412Ouale vopsite, un simbol important al Sarbatorilor Pascale, reprezinta simbolic mormantul purtator de viata al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Invierea Sa. Culoarea rosie cu care sunt vopsite ouale simbolizeaza sangele lui Iisus, varsat pe cruce pentru iertarea pacatelor si mantuirea oamenilor.

In traditia populara de la noi, oul rosu de Paste simbolizeaza sangele Domnului si ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor. Ouale colorate in alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primaverii.

In dimineata zilei de Paste, romanii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care s-au pus un ou rosu – ca sa aiba obrajii rumeni si unul alb – pentru prospetime, un banut de argint – pentru noroc si fire de iarba verde, pentru a fi sanatosi tot anul.

Mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jerfit pentru ieratarea pacatelor noastre.

Traditiile de Pasti nu difera prea mult de la o tara la alta, diferenta fiind determinata de specificul gastronomic, din care nu lipsesc insa oul rosu si pasca. Pretutindeni se prepara mancaruri traditionale care alaturi de oua si carne sunt binecuvantate la biserica.

Redactia Sanatatea Buzoiana va doreste Sarbatori de Paste linistite, pline de lumina, sanatate si optimism.

HRISTOS A INVIAT !

 


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*