Creste ingrijorator numarul copiilor care nasc copii

19 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Aproape 24.000 de minore din Romania aduc pe lume copii, anual. Mai ingrijorator este faptul ca aproximativ 4.000 dintre ele sunt deja la a doua nastere.

 

planning fasmilial contraceptie minore gravideFenomenul „copiilor cu copii”, denumire atribuita fetelor care devin mame de la varste fragede, nu mai constituie de mult o noutate pentru Romania. Numarul tinerelor care devin mama inainte de a implini 19 ani ajunge, anual, la 23-24 de mii.

Desi problema a fost sesizata de ani buni, iar autoritatile responsabile au fost unanim de acord ca trebuie luate masuri pentru a diminua acest fenomen, rezultatele nu se vad, statisticile consemnand an de an cresteri ingrijoratoare in aceasta privinta.

Astfel, in perioada 2009-2012, peste 90.000 de tinere cu varsta maxima de 19 ani au devenit mame, iar 3.024 dintre acestea nu implinisera nici macar 15 ani. Tot in aceeasi perioada, potrivit datelor statistice, 39.000 de adolescente si tinere pana in 19 ani au recurs la intrerupere de sarcina. Situatia nu s-a schimbat nici in anii urmatori. In 2013, dintre cele 135.615 gravide inregistrate in evidentele Ministerului Sanatatii, zece la suta, mai exact 13.190, aveau pana in 19 ani, iar 734 dintre ele aveau maxim 15 ani. In afara de statistici, autoritatile se pare ca nu au reusit sa faca insa nimic in aceasta privinta.

 

Dr. Borbala Koo

Dr. Borbala Koo

Un semnal de alarma a fost tras, zilele acestea, de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala. Potrivit directorului executiv al organizatiei, dr. Borbala Koo, fenomenul se manifesta in Romania de mai bine de 10 ani, anual fiind inregistrate la nivel national aproximativ 24.000 de tinere sub 19 ani care aduc pe lume copii.

Mai nou, in ultima perioada a inceput sa se constate un alt fenomen si mai ingrijorator, respectiv, unele dintre aceste tinere sunt la a doua nastere inainte de a implini 19 ani. Numarul acestora este de aproximativ 4.000 pe an, directorul Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala fiind de parere ca aceasta situatie de datoreaza lipsei unor masuri coerente, in special in directia asigurarii unei bune educatii sexuale. Din pacate, este o problema de care nu prea ne-am ocupat asa cum ar fi trebuit la nivel de societate. Este o problema pe care nu o poate rezolva o organizatie neguvernamentala sau trei organizatii, este o problema care impune masuri coerente, de lunga durata, care sa se intinda pe mai multi ani, pentru ca obtinerea unor modificari de comportament nu se poate face de pe o zi pe alta, a declarat Borbala Koo.

 

gravidaAceasta considera ca absenta orelor de educatie sexuala in scoala si a tuturor parghiilor care sa ajute fetele tinere sa aiba un comportament responsabil, sa stie ca exista cabinete de planificare familiala, ca medicii de familie le pot asigura servicii privind contraceptia si ca pot avea acces la contraceptive gratuite sau pe care sa si le poata permite, sunt principalele cauze care au contribuit la amplificarea acestui fenomen.

In aceasta situatie, existenta cabinetelor de planificare familiala in aproape toate orasele precum si a celor 6-7 mii de medici de medici de familie pregatiti special sa ofere astfel de servicii, se dovedesc inutile in absenta unei minime educatii. Din pacate, dupa cum a mai declarat directorul organizatiei, majoritatea adultilor inteleg gresit conceptul de  „educatie sxuala”, fara a constientiza ca, de fapt, tinerii sunt ajutati sa intre in relatie unii cu ceilalti, sa ia o decizie dupa ce analizeaza consecintele si chiar sa inteleaga diversitatea si sa o respecte. Bineinteles ca ar fi nevoie de o serie intreaga de formari, astfel incat medicii si asistentele sa nu trateze cu o atitudine moralizatoare tinerele care vin la cabinet, pentru ca acest lucru le sperie si atunci ele continua sa fie active sexual, dar nu vor mai veni la cabinet”, a mai precizat Borbala Koo.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

Fenomenul adolescentelor cu copii de la varste fragede este la fel de prezent si in judetul Buzau, dupa cum o arata si analiza aspectelor demografie intocmita de Directia de Sanatate Publica pentru anul trecut. Astfel, conform datelor furnizate de Mihaena Voineagu, purtatorul de cuvant al institutiei, in cursul anului trecut au fost luate in evidenta, la nivelul judetului, 2.357 de gravide, cu 206 mai putine decat in anul 2013. Dintre acestea, 250 au fost adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si 10 au avut mai putin de 15 ani. Astfel, din totalul de 2.357 de gravide, 260 au avut varste sub 19 ani. Cele mai multe gravide, 790, mai precis, s-au incadrat in grupa de varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani.

In anul 2014, in judetul Buzau s-au nascut 3.651 de bebelusi, rata natalitatii fiind de 7,6  nascuti vii la 1000 locuitori, comparativ cu anul 2013 cand s-au nacut 3.309 de copii, iar rata a natalitatii s-a situat la 6,9 nascuti vii/1000 locuitori.

 


Adaugati un comentariu


 

*