Creșterea numărului de donatori voluntari de celule stem, una din prioritățile noului an

Prin dublarea numărului actual de donatori, sansele de salvare ale pacienților care au nevoie de un transplant ar ajunge la 75%.

 

Anul care tocmai s-a încheiat a consemnat o creștere cu peste 10.000 a numărului de persoane înscrise în  Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, ceea reprezintă, în mod evident, un progres. Mai este însă nevoie ca alte câteva zeci de mii de persoane să le urmeze exemplul, pentru ca șansele pacienților care au nevoie de un transplant de celule stem de la un donator neînrudit să crească. Cu cei peste 10.000 de donatori înscriși pe parcursul anului trecut, numărul donatorilor români înscriși în prezent în registru este de aproximativ 50.000, însă este nevoie de un total de aproximativ 100.000 de donatori voluntari pentru ca șansele unui pacient de a găsi un donator compatibil pentru transplant să ajungă la 75%.

După cum a declarat medicul Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, în prezent, doar „jumătate dintre pacienții români care depind de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit au șansa de a găsi donator compatibil înscris în acest registru, iar creșterea numărului de donatori ar însemna creșterea șanselor pacienților de a beneficia de transplantul care le va salva viața”.

 

Dr. Aurora Dragomiristeanu

Transplantul de celule stem este o procedură recomandată în cazul pacienților diagnosticați cu un cancer de sânge, însă în mai puțin de 30% din cazuri se găsește un donator compatibil în familie. Pentru ceilați 70%, singura soluție o reprezintă un donator compatibil neînrudit, iar registrele naționale ale donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice constituie principalul instrument prin care acești donatori pot fi găsiți.

De câțiva ani, România dispune de un astfel de instrument, iar un lucru îmbucurător reste faptul că interesul românilor pentru a deveni donatori a crescut. Baza de date locale cuprinse în registru a crescut cu 15% anul trecut, însă este nevoie ca numărul actual de donatori înscriși să se dubleze, pentru a crește și sansele pentru pacienții care au nevoie de un astfel de transplant”, a mai spus directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

Dr. Aurora Dragomirișteanu susține că dezvoltarea Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice înseamnă mai multe șanse la viață pentru pacienții români care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice. Probabilitatea identificării unui potențial donator compatibil este mai ridicată în rândul persoanelor din aceeași zonă geografică, respectiv aceeași grupă populațională. În plus, identificarea unui donator voluntar compatibil în Registrul Național înseamnă o înjumătățire a timpului de așteptare de la găsirea donatorului-pereche până la realizarea procedurii de transplant, comparativ cu situația în care donatorul este dintr-o altă țară.

Până la acest moment, doar pentru unul din zece pacienți români, donatorul compatibil care i-a salvat viața a fost găsit în Registrul Național. Registrul, care reprezintă o structură aflată în subordinea Ministerului Sănătății, este interconectat cu registre ale donatorilor din peste 40 de țări, iar împreună, toate Registrele numără peste 30 milioane de posibili donatori voluntari. „Creșterea Registrului Național prin înscrierea unui număr cât mai mare de români din toate zonele țării, este esențială pentru jumătate din pacienții români pentru care, din păcate, nu găsim donatori compatibili niciunde în lume. Înscrierea în Registru nu înseamnă automat donare – numai 1 din 450 de posibili donatori voluntari este identificat ca fiind compatibil cu un pacient și ajunge să doneze efectiv”, a subliniat dr. Aurora Dragomirișteanu.

 

Având în vedere toate acestea, una din prioritățile fixate pentru acest an este creștrea numărului de donatori înscriși în registru. În acest sens vor fi continuate campaniile de promovare desfășurate și până acum, care s-au dovedit eficiente.

Persoanele care doresc să devină potențiali donatori înscriși în registrul național trebuie sa fie sănătoase și să aibă vârsta între 18 și 45 de ani. După o documentare completă asupra a ceea ce presupune donarea de celule stem și după semnarea unui formular de consimțământ privind decizia de a deveni donator de celule stem hematopoietice, persoanele care și-au dat acordul vor completa un chestionar medical și li se va recolta o proba de sânge pentru analize și pentru determinarea profilului HLA. Dupa acest demers, persoana înscrisă în registru poate fi perechea unui pacient aflat în cautarea unui donator compatibil.

Cei care doresc sa devina donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), numar apelabil din reteaua Telekom Romania, pot scrie un mesaj accesând http://www.registru-celule-stem.ro/contact, sau se pot adresa direct unuia dintre centrele donatorilor de celule stem, a căror listă poate fi accesată aici. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și reprezintă o nouă șansă la viață.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*