Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Pastele. Hristos a Inviat!

Mii de credinciosi buzoieni au participat azi-noapte, la prima slujba de Inviere oficiata de IPS Ciprian Campineanul, noul arhiepiscop al Buzaului si Vrancei. Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza crestinilor de pretutindeni, Paste fericit!

 

Sarbatoarea Pastelui este pentru romani, alaturi de Craciun, cea mai importanta din an, pentru care fiecare familie se pregateste cu mult timp inainte, prin postul tinut cu  evlavie.

In comunitatea romaneasca, astazi, Sarbatoarea Invierii este marcata de primenirea caselor si gospodariilor, de slujbe speciale savarsite in cadrul Bisericilor Ortodoxe si Greco-catolice, dar si de o gama larga de preparate traditionale romanesti, de pe masa fiecarui roman nelipsind ouale rosii, cozonacul si friptura de miel.

In noaptea Invierii, credinciosii au mers la biserica pentru a lua Lumina Sfanta si a se ruga pentru sanatate si iertarea pacatelor. Cei mai evlaviosi au stat la slujba pana la sfarsit, dar cei mai gurmanzi s-au grabit acasa.

 

Mii de buzoieni au participat azi-noapte, la prima Slujba de Inviere oficiata de IPS Ciprian Campineanul, la Catedrala Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Inaltpreasfintitul Ciprian a impartit multimii Lumina Invierii, adusa de la Ierusalim, dupa care a oficiat prima parte a slujbei de Inviere, pe treptele Catedralei, inconjurat de un sobor de preoti.

Impresionat de multimea de credinciosi veniti sa primeasca Lumina Sfanta, IPS Ciprian a facut un apel la cei prezenti de a participa la intreaga slujba a Invierii. „Fac un apel la dumneavoastra, iubiti credinciosi, care ati venit in numar atat de mare, sa faceti un efort si sa stati pana la sfarsitul slujbei. Spun asta pentru ca am observat in ultimii ani ca multi crestini, dupa ce au luat lumina, pleaca acasa, nu stau pana la sfarsitul slujbei. Nu trebuie sa ne macine anumite griji sau dorul de casa si de familie pentru a sta la slujba, pana la sfarsit. Spun asta pentru ca in bisericile romnesti din dispora, macinati de dorul de familie, romanii participa la intreaga slujba, desi recunosc ca acasa nu faceau asta. Va invit, asadar, sa stati alaturi de noi”, a spus IPS Ciprian, binecuvantandu-i pe credinciosi, inainte de a merge, asa cum este obiceiul, sa continue Sfanta Liturghie, in vechea Catedrala Arhiepiscopala.

Pasca a fost distribuita, ca si in anii precedenti, la poarta Seminarului Teologic, dar spre uimirea tuturor, pentru prima data, aceasta a fost data gratis, spre uimirea crediciosilor, care isi pregatisera banii pentru a primi „trupul” Mantuitorului.

La Ramnicu Sarat, miile de credinciosi participanti la Slujba de Inviere, dupa ce au luat Lumina Sfanta, s-au indreptat catre Cimitirul „Eternitatea”, pentru a duce Lumina Invierii si rudelor decedate, dupa obiceiul locului.

 

Lumanarea din noaptea de Paste reprezinta Lumina Invierii Domnului, a biruintei Luminii lui Iisus asupra intunericului iadului, a binelui aupra raului si a vietii asupra mortii. Preotul aduce lumanarea aprinsa de la altar, iar crestinii se apropie si aprind lumanarile. Cei mai multi duc „lumina” in casele lor si pastreaza lumanarile pentru a le aprinde in zilele in care sunt suparati sau au necazuri.

Lumanarea aprinsa in noaptea de Inviere trebuie adusa acasa si cu ea sa inconjurati intreaga locuinta ca sa va mearga bine. Traditia spune ca este indicat sa o pastrati langa icoana Maicii Domnului.

99% dintre romani obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele, iar 75% dintre ei merg la slujba de Inviere. 12 la suta dibtre ei nu stiu insa ce sarbatoresc crestinii, de Paste, releva un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), cu privire la perceptiile, obiceiurile si consumul populatei privind sarbatorile pascale, publicat sambata.

 

Ouale vopsite, un simbol important al Sarbatorilor Pascale, reprezinta simbolic mormantul purtator de viata al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Invierea Sa. Culoarea rosie cu care sunt vopsite ouale simbolizeaza sangele lui Iisus, varsat pe cruce pentru iertarea pacatelor si mantuirea oamenilor.

In cultura populara, ziua in care se inrosesc ouale este joia din saptamana patimilor, cunoscuta si sub denumirea de Joia Mare. Se spune ca ouale inrosite in aceasta zi, nu se strica tot timpul anului. In traditia populara de la noi, oul rosu de Paste simbolizeaza sangele Domnului si ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor. Ouale colorate in alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primaverii.

In dimineata zilei de Paste, romanii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care s-au pus un ou rosu – ca sa aiba obrajii rumeni si unul alb – pentru prospetime, un banut de argint – pentru noroc si fire de iarba verde, pentru a fi sanatosi tot anul.

 

Mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jerfit pentru ieratarea pacatelor noastre.

Traditiile de Pasti nu difera prea mult de la o tara la alta, diferenta fiind determinata de specificul gastronomic. Pretutindeni se prepara mancaruri traditionale, cum ar fi Pasca la rusi si romani, Baba Wielancona la polonezi, Osterstollen in Germania. Aceste mancaruri sunt, la biserica, alaturi de oua si carne, binecuvantate


Categorii: Eveniment

Comentarii (4)

  1. Giulia Iacob spune:

    Lumina Sfanta a Invierii Domnului Iisus Hristos sa va mangaie suflete si sa va vindece inimile, presarind pe ele stelutele opaline ale Sfantului Duh! Paste Fericit!

  2. Carmen Cresca spune:

    PASTE FERICIT!

  3. Florentina Craciun spune:

    Paste fericit! Multa sanatate, fericire si numai bucurii va dorim.

  4. Elena Oprea spune:

    Paste Fericit intregii echipe!

Adaugati un comentariu


 

*