Crestinii sarbatoresc Pastele. Hristos a Inviat!

20 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Mii de credinciosi buzoieni au participat azi-noapte, in ciuda ploii, la slujba de Inviere de la Catedrala Arhiepiscopala, oficiata de IPS Ciprian Campineanul. Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza crestinilor de pretutindeni, Paste fericit!

 

paste fericit SBSarbatoarea Pastelui, in timpul careia se celebreaza Invierea Mantuitorului Iisus Hristos este sarbatoarea crestina cea mai importanta din an, alaturi de cea de Craciun, pentru care fiecare familie se pregateste cu mult timp inainte, prin post si evlavie.

In comunitatea romaneasca, Sarbatoarea Invierii este marcata de o primenire a caselor si gospodariilor, de slujbe speciale savarsite in cadrul Bisericilor Ortodoxe sau Catolice, dar si de o gama larga de preparate traditionale romanesti, de pe masa fiecarui roman nelipsind ouale rosii, cozonacul si friptura de miel.

In noaptea Invierii, credinciosii merg la biserica pentru a lua Lumina Sfanta si a se ruga pentru santate si iertarea pacatelor.

La fel s-a intamplat si azi-nopate la Buzau, unde zeci de mii de credinciosi ortodocsi si catolici au participat la slujba Invierii, in ciuda ploii necontenite.

La Catedrala Arhiepiscopala din centrul Municipiului, slujba pficiata de IPS Ciprian Campineanu a rasunat din boxe in tot centrul orasului si in cartierul Micro 3.  Cei mai evlaviosi au stat la slujba pana la sfarsit, dar cei mai gurmanzi s-au grabit acasa. O alta categorie de romani s-a distrat in tot acest timp, prin baruri…

 

inviere-ciprian2Mii de buzoieni au participat la Slujba de Inviere oficiata de Inaltpreasfintitul Ciprian Campineanu, la Catedrala Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, care a impartit multimii Lumina Invierii, adusa de la Ierusalim si a oficiat slujba de Inviere inconjurat de un sobor de preoti.

In toate bisericile din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei a fost citita o scrisoare pastorala adresata cu ocazia marelui praznic al Invierii Domnului, de catre Inaltpreasfintitul Ciprian, credinciosilor din Eparhie.

 «De Sfintele Pasti, cerul si pamantul, ingerii si natura intreaga sunt inundate de lumina». (…) Crestini din toate timpurile si din toate locurile au dat marturie, prin viata si faptele lor, despre nepretuita valoare a invataturilor dumnezeiesti, despre folosul pentru mantuire al Sfintelor Patimiri ale Domnului si despre Invierea lui Hristos, ca izvor de lumina si cununa a muceniciei. Invierea este temeiul care a facut, din pescari, Apostoli si, din pagani, mucenici, a insufletit si impodobit cu virtutea rabdarii pe sfintii Bisericii, determinandu-i sa sufere chinuri si moarte pentru Hristos. (...) 

Fie ca Lumina Sfintei Invieri sa va umple de pace si bucurie, iar Hristos-Domnul, Care a murit si inviat pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, sa inradacineze in sufletele tuturor dreapta credinta, sa aduca in fiecare casa belsugul si fapta de milostenie, dragostea si pretuirea intre parinti si copii, duhul iertarii si al iubirii intre semeni! (…) Hristos a Inviat!”, a rostit IPS Ciprian, indemnandu-i pe credinciosi sa stea la slujba pana la  inainte de a merge, asa cum este obiceiul, sa continue Sfanta Liturghie, in vechea Catedrala Arhiepiscopala.

(Scrisoarea pastora integrala  poate fi citita AICI)

 

Paste-Fericit-SB-bunLumanarea din noaptea de Paste reprezinta Lumina Invierii Domnului, a biruintei Luminii lui Iisus asupra intunericului iadului, a binelui aupra raului si a vietii asupra mortii. Preotul aduce lumanarea aprinsa de la altar, iar crestinii se apropie si aprind lumanarile. Cei mai multi duc „lumina” in casele lor si pastreaza lumanarile pentru a le aprinde in zilele in care sunt suparati sau au necazuri.

Lumanarea aprinsa in noaptea de Inviere trebuie adusa acasa si cu ea sa inconjurati intreaga locuinta ca sa va mearga bine. Traditia spune ca este indicat sa o pastrati langa icoana Maicii Domnului.

99% dintre romani obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele, iar 75% dintre ei merg la slujba de Inviere. 12 la suta dintre ei nu stiu insa ce sarbatoresc crestinii, de Paste, releva un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), cu privire la perceptiile, obiceiurile si consumul populatei privind sarbatorile pascale.

Ouale vopsite, un simbol important al Sarbatorilor Pascale, reprezinta simbolic mormantul purtator de viata al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Invierea Sa. Culoarea rosie cu care sunt vopsite ouale simbolizeaza sangele lui Iisus, varsat pe cruce pentru iertarea pacatelor si mantuirea oamenilor.

In cultura populara, ziua in care se inrosesc ouale este joia din saptamana patimilor, cunoscuta si sub denumirea de Joia Mare. Se spune ca ouale inrosite in aceasta zi, nu se strica tot timpul anului. In traditia populara de la noi, oul rosu de Paste simbolizeaza sangele Domnului si ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor. Ouale colorate in alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primaverii.

In dimineata zilei de Paste, romanii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care s-au pus un ou rosu – ca sa aiba obrajii rumeni si unul alb – pentru prospetime, un banut de argint – pentru noroc si fire de iarba verde, pentru a fi sanatosi tot anul.

Mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jerfit pentru ieratarea pacatelor noastre.

Traditiile de Pasti nu difera prea mult de la o tara la alta, diferenta fiind determinata de specificul gastronomic, din care nu lipsesc insa oul rosu si pasca. Pretutindeni se prepara mancaruri traditionale care alaturi de oua si carne sunt binecuvantate la biserica.

Redactia Sanatatea Buzoiana va doreste Sarbatori de Paste linistite, pline de lumina, sanatate si optimism.

HRISTOS A INVIAT !

 

 


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*