Cristian Busoi cere Guvernului demararea unei campanii de promovare a cardului de sanatate

12 martie 2015 | 0 comentarii |

Fostul presedinte al CNAS considera ca trebuie luate toate masurile ca acest proiect sa functioneze cu cat mai putine obstacole si disfunctionalitati. Totodata, Executivul este acuzat ca minte populatia in legatura cu economiile care s-ar realiza prin scaderea pretului medicamentelor.

 

Dr. Cristian Busoi

Dr. Cristian Busoi

Fostul presedinte liberal al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), europarlamentarul Cristian Busoi solicita „de urgenta”, Guvernului Romaniei si Ministerului Sanatatii, sa demareze o campanie de promovare a cardului national de sanatate, care la ora actuala nici nu a ajuns la toata populatia, nici nu functioneaza asa cum ar trebui.

Amintind ca mai este putin timp pana la 1 mai, cand serviciile medicale din Romania vor fi validate si decontate doar in baza Cardului national de sanatate, Busoi aminteste, intr-un comunicat de presa remis redactiei www.sanatateabuzoiana.ro,  ca „ desi instrument strategic, de interes national, cardul de sanatate este insuficient promovat”. El apreciaza ca „pana acum, nici Guvernul Romaniei, nici Ministerul Sanatatii nu s-au implicat activ in infomarea cetatenilor cu privire la utilizarea cardului de sanatate si importanta lui”.

Cardul national de sanatate contine datele de identificare ale asiguratilor si reprezinta cheia de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS, fiind un instrument esential care va ajuta la o mai corecta si eficienta cheltuire a banilor publici din Sanatate, sustine Cristian Busoi in comunicatul amintit.

 

Cardul de sanatate

Cardul de sanatate

Fostul presedinte al CNAS reitereaza ceea ce a spus intotdeauna despre acest instrument, ca „va duce cu siguranta la disparitia consultatiilor inventate, a investigatiilor de laborator sau imagistice nereale si a retetelor false”. Totodata, spune ca odata cu punerea cardului in functiune „vor ramane mai multi bani pentru sercicii medicale reale, pentru medicamente, investigatii  si spitalizare”, opinie exprimata, de altfel, si de ministrul Nicolae Banicioiu, si de presedintele actual al CNAS, Vasile Ciurchea.

Considerand Cardul de sanatate „cel mai important proiect strategic pentru sistemul de sanatate”, Busoi felicita conducerea CNAS pentru succesul distributiei acestuia si decizia de a-l declara obligatoriu, dar considera ca efortul de a suplini „responsabilitatile pe care Guvernul si Ministerul le au in acest sens nu este deloc suficient si eficient”, niciuna dintre instutitiile responsabile de sanatatea romanilor nereusind sa raspunda, pana acum, tuturor intrebarilor legate de cardul national de sanatate.

 

Cititor de card

Cititor de card

Doctorul Busoi atrage atentia ca medicii care au inceput sa lucreze cu acest instrument intampina probleme, de la erori, pana la blocarea cardurilor, iar sute de mii de carduri nu au ajuns inca la asigurati, desi in foarte scurt timp, acesta devine obligatoriu. „Ce va face o persoana care este asigurata, dar nu a intrat inca in posesia cardului? Dar daca se va bloca cardul din pricina sistemului IT si nu din cauza tastarii gresite in mod repetat a codului PIN?”, intreaba, retoric, Cristian Busoi, facand apel la „responsabilitate” si la respectarea drepturilor tuturor pacientilor de a fi informati cu privire la modul in care pot beneficia de serviciile medicale. „Guvernul trebuie, in ultimul ceas, sa faca un efort sustinut de comunicare, la cel mai inalt nivel si sa ia toate masurile ca acest proiect esential pentru viitorul sistemului de sanatate din Romania sa functioneze cu cat mai putine obstacole si disfunctionalitati”, isi incheie Busoi pledoaria referitoare la Cardul de sanatate.

 

medicamente-bani-stetpscopIn ceea ce priveste scaderea pretului la medicamente, fostul presedinte al CNAS, spune ca masura „trebuie dublata de masuri de descurajare a exporturilor paralele”, daca nu se doreste ca medicamentele originale sa fie revandute in statele vest-europene, iar pacientii romani sa ramana tot netratati sau sa fie nevoiti sa-si cumpere medicamente din strainatate.

 Guvernul trebuie sa asigure cat mai repede reducerea preturilor la medicamente, dar sa nu minta populatia cu economii de sute de milioane de euro la bugetul Sanatatii” si sa induca „false sperante” pacientilor, ca in bugetul Sanatatii vor fi mai multi bani, afirma Cristian Busoi. El sustine ca desi se incearca acreditarea ideii ca se vor face economii, aceste declaratii arata „fie ca nu exista cunostinte elementare privind mecanismul clawback, fie, si mai probabil, se incearca pacalirea populatiei”.  Pentru a-si argumenta afirmatiile, europarlamentarul liberal arata ca 25% din „consumul de medicamente decontate de catre sistemul de asigurari, ce depaseste 1,515 miliarde de lei pe trimestru, se returneaza de catre industria farmaceutica, prin taxa clawback”, in ultimii trei aceasta taxa aducand la bugetul CNAS aproape un miliard de euro. In contextul scaderii preturilor medicamentelor cu 20%, consecinta va fi micsorarea acestei taxe „cel mai probabil la 5%”, conditii in care „este evident ca nu vor ramane bani la bugetul Sanatatii, pentru medicamente”.

Acuzand guvernantii de „demers demagogic, deloc onest, in favoarea atragerii unui capital de imagine si in defavoarea pacientilor, care nu sunt familiarizati cu mecanismele din sistem”, Cristian Busoi sustine ca acelasi lucru se intampla si in legatura cu noile terapii pentru Hepatita C si cancer.

 


Adaugati un comentariu


 

*