Critici dure ale ministrului Sănătății la adresa edililor ieșeni

Sorina Pintea este nemulțimită că nici acum nu au fost demarate lucrările de reparații la Institutul de Boli Cardiovasculare după incendiul din aprilie, deși unitatea a primit bani din fondul de urgență al Guvernului.

 

Aflată la Iași pentru a participa la prezentarea proiectului de fezabilitate al viitorului spital de urgență regional care se va construi în capitala Moldovei, ministrul Sănătății, Sorina Pintea s-a arătat foarte nemulțumită de situația de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCv) din municipiu.

Unitatea medicală, grav afectată de un incendiu izbucnit în cursul lunii aprilie, nu avea autorizație de securitate la incendiu, iar flăcările, fumul și apa folosită de pompieri au afectat trei etaje ale clădirii. A fost distrus în totalitate blocul operator, iar mai multe saloane și cabinete au devenit inutilizabile. Peste 120 de pacienți au fost evacuați în timpul incendiului, ulterior mulți dintre ei fiind transferați la alte unități medicale, iar cei care ar fi trebuit să beneficieze de intervenții chirurgicale în perioada respectivă au fost reprogramați.

Dată fiind situația extrem de gravă, s-a considerat că demararea lucrărilor de reparații în urma incendiului produs constituie o prioritate națională, fapt pentru care, o lună mai târziu, guvernul a aprobat alocarea, din fondul de urgență, a 10 milioane de lei, sumă necesară efectuării acestor lucrări. Ministrul Sănătății a aflat însă că acestea nici măcar nu au fost demarate.

 

Sorina Pintea s-a arătat foarte deranjată de acest aspect și a adus reproșuri dure administrației locale și mai ales reprezentanților Primăriei, în subordinea căreia se află institutul. Ministrul spune că Hotărârea de Guvern privind alocarea ajutorului de urgență oferea posibilitatea accesării imediate a celor 10 milioane de lei, însă nici la două luni după ce banii au fost alocați nu s-a întâmplat nimic, situația este aceeași ca în aprilie, după producerea incendiului.

„În data de 16 mai, printr-o Hotărâre de Guvern, s-au alocat 10 milioane de lei. Până în acest moment, nu s-a întâmplat nimic. Dacă cineva citea cu mare atenţie textul hotărârii de guvern făcut împreună şi vizat împreună cu domnul Tudorel Toader, vedea foarte clar că exista posibilitatea, având în vedere calamitatea, să se facă proceduri de urgenţă. Lucrul acesta, vă spun foarte sincer, m-a deranjat teribil. Am făcut eforturi să deblocăm din fondul de rezervă aceste 10 milioane de lei pentru reparaţii, și nu s-a întâmplat nimic. Atunci eu mă întreb pe ce bază s-au cerut banii? Ar fi trebuit să aibă măcar o estimare, nişte devize estimative. Banii sunt la Iaşi, de ce nu sunt folosiţi? Să vină ministrul să facă proceduri? Îmi pare rău. Din 16 mai sunt bani alocaţi pentru reparaţii”, a declarat ministrul. Aceasta s-a declarat deranjată și de faptul că IBCv și spitalul Parhon funcționează în aceeași clădire, însă nu a putut da un răspuns clar în ceea ce privește alocarea de fonduri de la minister pentru construirea unei clădiri noi în care să se mute institutul.

 

Despre proiectul noului Spital Regional de Urgențe Iași, ministrul Sănătății a precizat că acesta va fi depus pentru finanțare la Comisia Europeană, subliniind că este primul dintre cele trei spitale regionale care se vor construi în țară.

Valoarea unui spital este de 321,4 milioane de euro, fără TVA. Banii vin din fonduri europene şi din bugetul statului român. La spitalul de la Iaşi vor exista 850 de paturi, iar Spitalul Regional de Urgenţă va fi organizat pe centre. De asemenea, suntem în faza de schimbare a legislaţiei, în aşa fel încât aceste spitale să corespundă celor din străinătate. Pot să vă mai spun că SRU Iaşi va avea o suprafaţă de 120.000 mp”, a mai spus ministrul. Spitalul va fi structurat pe cinci nivele, va avea o suprafața totală de 118.360 mp și va fi dotat cu echipamente de înaltă tehnologie, ce vor permite efectuarea de proceduri minim invazive.

La Iași, ministrul Sănătății Sorina Pintea, însoțită de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Cristian Grasu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est Vasile Asandei, s-a întâlnit cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții (Martin Schriever, senior advisor și Simon Barnes, director servicii de consiliere) care au prezentat studiul de fezabilitate și planul viitoarei unități medicale, dar și cu președinții consiliilor județene din Moldova, reprezentanții spitalelor din județul Iași, consilieri județeni, parlamentari și reprezentanți ai municipalității.

 

În contextul în care astăzi este marcată Ziua Donatorului de Organe, Sorina Pintea a vorbit, la Iași, despre așteptările pe care le are de la noua conducere a Agenției Naționale de Transplant. În primul rând, ministrul spune că își dorește rezolvarea problemelor legate de listele de așteptare pentru transplant. Promite că se va realiza o transparentizare a acestora, în contextul în care scandalurile din ultima vreme, legate de efectuarea de operații de transplant în mod preferențial și de traficul de organe, au slăbit considerabil încrederea românilor în aceste proceduri și, în consecință, a dus la scăderea dramatică a numărului donatorilor. „Până la urmă, cred că, în urma schimbării conducerii Agenţiei Naţionale de Transplant, se va face ordine şi în aceste liste, inclusiv transparentizarea, publicarea lor pe site-ul Agenţiei. Lucrurile au luat-o puţin razna. Eu nu sper, eu sunt convinsă că noua conducere va rezolva aceste probleme, inclusiv informarea pacienţilor”.

Sorina Pintea a insistat pe transplantul de plămâni, în contextul discuțiilor create în urma decesului lui Călin Farcaș, un pacient care a așteptat timp de doi ani să beneficieze de un astfel de transplant. Aceasta a reamintit că orice pacient român care nu poate beneficia în țară de un transplant, din cauza complicațiilor, poate face această operație în străinătate, cu condiția să se găsească o clinică dispusă să preia cazul. „Noi avem protocolul valid cu Eurotransplantul, în acest moment, dar Austria, de exemplu, nu face pentru nimeni transplant pulmonar în acest moment. Va relua transplanturile cu străinătatea în 2019, pentru Slovenia. Noi am fost chemaţi la discuţii pentru 2020, dar, în 24 iulie, o voi face la Budapesta şi la Viena, pentru a relua discuţiile privind pacienţii români”, a mai declarat Soina Pintea.

 

(sursă foto: CJ Iasi)


Adaugati un comentariu


 

*