Criza de medicamente oncologice, amplificată de birocrație

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susține că medicamente aprobate de opt luni pentru a fi incluse pe lista de compensate nu au fost puse la dispoziția pacienților din această cauză.

 

Cezar Irimia

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc azi, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a reiterat afirmațiile din scrisoarea deschisă adresată, săptămâna trecută, autorităților. Cezar Irimia a subliniat că una din cauzele care întrețin criza de medicamente oncologice de pe piața românească este birocrația existentă la nivelul instituțiilor statului, care întârzie mult accesul bolnavilor la noile molecule aprobate pentru a fi incluse pe lista de medicamente compensate. Acesta a dat exemplul ultimelor molecule aprobate pentru tratamentul pacienților oncologici care, deși au fost introduse pe această listă, nu au ajuns la pacienți nici după opt luni după aprobare.

„De opt luni au trecut de comisia de evaluare de la nivelul ANMDM. A trebuit să ieşim noi cu o scrisoare, deoarece au trecut opt luni şi ele nu au fost puse la dispoziţia pacienţilor printr-o hotărâre de guvern. Noi am arătat că birocraţia ucide în continuare pacienţii. Într-o oră şi jumătate, acest proiect de hotărâre a apărut în sfârşit în transparenţă, pe site-ul Ministerului Sănătății. Toate aceste medicamente, dacă au fost trecute, astăzi – mâine, vor putea fi atribuite pacienților, printr-o hotărâre de guvern. În fiecare zi se pot da hotărâri. Nu trebuie să aşteptăm să se adune un număr de molecule pentru a elabora o hotărâre, pentru ca pacienţii să aibă o şansă la viaţă”, a declarat acesta.

 

Cezar Irimia a dat exemplu Cisplatinul, care nu este nici la acest moment disponibil pe piață, subliniind că acesta nu este singurul medicament care nu poate fi găsit. Conform președintelui FABC, de obicei, de pe piață lipsesc 6-7 medicamente necesare în tratamentul bolilor oncologice.

„Cisplatinul lipseşte de luni de zile din România. Este un medicament important în majoritatea formelor de cancer. A început să dispară şi Bleomicina – un medicament foarte important, dar pe lângă acestea două, a căror lipsă de pe piață trenează de luni de zile, sunt multe alte medicamente. De obicei, cam 6-7 medicamente lipsesc în mod constant de pe piaţa românească. Unele au dispărut cu totul, altele pleacă la exportul paralel. Aceste medicamente pe care le-am menţionat sunt folosite atât în tratamentul adulţilor cât şi al copiilor, în mai multe tipuri de cancer. Cam 85% din formele de cancer folosesc aceste platine”, a punctat Cezar Irimia.

 

Totodată, acesta a infirmat informațiile venite din partea autorităților, conform cărora, pentru medicamentele oncologice care lipsesc de pe piață există înlocuitori. „Sunt medicamente care nu se pot înlocui, aşa cum declara un decident din sănătate, pentru că medicul ştie cel mai bine ce medicament trebuie atribuit pacientului respectiv”, a precizat președintele FABC.

La începutul lunii trecute, după ce Cezar Irimia semnalase criza de Cisplatin, reprezentanții Ministerului Sănătății susțineau că, la momentul respectiv, exista pe pe piață un produs similar, cu o altă denumire comercială, dar cu aceeași substanță activă – Sinplatin – iar comenzile spitalelor care contractaseră acest produs și au făcut solicitări vor fi onorate. Oficialii MS au mai precizat atunci că, din aceeași clasă de medicamente, există disponibil pe piață și Carboplatin, produs care poate fi achiziționat de către spitale în baza contractelor de achiziții publice.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*