Criza de medici specialisti in Oncologia pediatrica

Acestia evita sa se inscrie la supra-specializare, pentru ca ar insemna sa urmeze inca doi ani de pregatire, timp in care nu ar mai putea profesa.

 

Dr. Monica Dragomir

Dr. Monica Dragomir

Una dintre principalele probleme puse pe tapet in cadrul celei de 27-a editii a Conferintei Nationale de Hematologie si Oncologie Pediatrica, ce a avut loc la Bucuresti, a fost cea referitoare la lipsa de medici specialisti resimtita la acest moment in domeniul oncologiei pediatrice. Nu-i vorba, Romania nu are specialisti suficienti in domeniul Oncologiei, in general, dar subiectul Oncologiei pediatrice a fost pe larg abordat de conf. dr. Monica Dragomir, seful Sectiei de Oncologie Pediatrica de la Institutul Oncologic Bucuresti. In cadrul conferintei, aceasta a declarat ca lispa medicilor specialisti este, la ora actuala, cea mai mare problema cu care se confrunta sectorul oncologiei pediatrice din Romania, precizand ca aceasta supra-specializare exista, insa niciun medic nu s-a inscris pana acum  pentru a incepe pregatirea in cadrul Centrului de Perfectionare. Motivul principal il constituie faptul ca perioada de specializare dureaza doi ani, timp pe care medici ar trebui sa il aloce exclusiv pregatirii, avand astfel de pierdut pe partea financiara. „Nu vrea nimeni sa faca supra-specializarea pe oncologie pediatrica, pentru ca nu exista nicio solutie ca acesti oameni sa fie si finantati. Pe site-ul Centrului de Perfectionare este publicat un anunt, dar nimeni nu a raspuns. Motivul este ca, timp de doi ani, medicii se specializeaza fiind, cum s-ar spune, scosi din productie. Ramane sa gasim o solutie de compromis, pentru ca in ultimii doi ani de rezidentiat sa existe o subventie”, a explicat medicul Monica Dragomir.

 

oncologie pediatricaReferindu-se la aceeasi problema, medicul de la IOB a mai precizat ca la acest moment ar mai fi nevoie de cel putin 30 de medici specializati in oncologie pediatrica, precum si de mai multe asistente medicale. Imperios necesara este insa completarea numarului de medici specialisti. In acest sens, au fost facute demersuri si la Ministerul Sanatatii,  sefa Sectiei de Oncologie Pediatrica de la IOB spunand ca a avut recent o intalnire cu oficiali din minister si ca a primit asigurari din partea acestora ca se vor cauta solutii pentru a se pune capat crizei. „Ca o noutate, avem din partea Ministerului Sanatatii promisiunea ca exista un program legat de registrele de cancer in care vom putea fi inclusi si ca se vor gasi solutii de finantare a Registrului national de cancer pentru copii, ceea ce este o veste extraordinara” a mai anuntat medicul in cadrul conferintei.

 

asociatia pavel cancer (4)Pe de alta parte, referindu-se la aspectele legate de incidenta afectiunilor oncologce in cazul copiilor, medicul a declarat ca in Romania, leucemiile acute si limfoamele Hodgkin sau non-Hodgkin  reprezinta 30 la suta din cancerele la copii, rata de mortalitate fiind la noi cu 5 la suta mai mare decat media europeana.

Dr. Monica Dragomir a abordat, in cadrul aceluiasi eveniment,  si subiectul radioterapiei cu sedare pentru copiii cu afectiuni oncologice, mentionand ca in acest moment nu exista certitudini in aceasta privinta, ci doar promisiuni din partea autoritatilor, respectiv Ministerul Sanatatii si CNAS. „Din punct de vedere al asistentei medicale, putem oferi un standard corect de asistenta oncologica, putem face ceea ce se face in centrele de referinta din Europa, dificil. Sper sa ni se usureze sarcinile prin ajutorul dat de Casa de Asigurari. Domnul presedinte Ciurchea ne-a asigurat ca se va rezolva si problema compensarii sedarii pentru investigatiile RMN, CT la copiii mici, care se fac in alte institutii decat in unitatea medicala care nu are RMN. Institutul Oncologic Bucuresti nu are RMN, avem promisiunea ca va avea, dar pana atunci apelam la centrele aflate in contact cu casele de asigurari”, a precizat medicul oncolog.

In concluzie, bolnavii cu afectiuni oncologice si mai ales copiii, in ciuda promisiunilor repetate ale guvernatilor, sunt in continuare “discriminati“, atat din cauza lipsei aparaturii cat si a specialistilor care sa-i ajute sa treaca peste dificultatile si asa majore pe care le suporta din cauza bolii.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*