Criza de vaccinuri s-ar putea prelungi si anul viitor

Avertismentul a fost lansat de directorul Companiei nationale de distributie Unifarm, care a spus ca acesta va fi rezultatul, daca autotitatile romane nu isi vor modifica politicile in ceea ce priverste domeniul farmaceutic.

 

Adrian Ionel

Adrian Ionel

Desi ministrul Sanatatii, Florian Bodog, nu uita sa precizeze, cu ocazia fiecarei aparitii publice, ca problema vaccinului hexavalent si a celui importiva hepatitei B, este ca si rezolvata  si ca in scehma de vaccinare va fi introdus in premiera si vaccinul pneumococic, directorul Companiei Unifarm, in sarcina careia intra aprovizionarea pietei cu medicamente in special in momentele de criza, avertizeaza ca lipsa vaccinurilor s-ar putea resimti si pe parcursul anului viitor.

Adrian Ionel a abordat problema crizei de vaccinuri intr-un interviu acordat presei centrale, precizand ca autoritatile romane trebuie sa isi modifice actualele politici de achizitie a medicamentelor si vaccinrilor, in caz contrar, criza din sectorul farmaceutic riscand sa se prelungeasca si chiar sa se acutizeze.

In opinia sa, preturile mici pe care Romania le plateste pentru medicamente si lipsa de predicatibilitate a pietei autohtone constituie principalele cauze pentru care s-a ajuns la criza vaccinurilor, precum si la disparitia mai multor medicamente de pe piata.

 

vaccinAdrian Ionel a explicat ca Romania se numara printre tarile care platesc pentru vaccnuri cele mai mici preturi din Europa, producatorii preferand din aceasta cauza sa isi orienteze produsele cu prioritate catre tarile unde pot obtine preturi mai bune. „Problema pe partea de vaccinuri este ca Romania are unul dintre cele mai mici preturi, daca nu chiar cel mai mic pret din Europa, si de aceea  firmele nu sunt interesate sa aduca aceste produse aici. In al doilea rand, fabricile prefera sa livreze catre tarile care au stabilitate, unde au predictibilitate si unde au castigat licitatii pe doi, trei sau patru ani. Nu in ultimul rand, ele prefera sa livreze catre tarile cu pret mult mai mare pentru ca, pana la urma, pentru fabrici si pentru producatorii si distribuitorii privati, singura componenta importanta este cea comerciala. In termeni realisti, acesta este unicul reper dupa care se ghideaza. In momentul in care noi nu avem o prognoza inca de anul acesta pentru anul viitor, nu avem stabilite comenzi foarte clar delimitate, pana cel tarziu in luna octombrie, ne putem astepta sa existe sincope si in 2018”, a declarat directorul Unifarm pentru Adevarul.ro.

 

depozit de medicamente unifarmIn opinia, sa evitarea prelungirii acestei crize a vaccinurilor poate fi facuta in primul rand prin stabilirea unei noi metologii a preturilor pentru aceste produse, insa este nevoie si de o procedura clara de stabilire a necesarului de vaccinuri, precum si de o prodedura de achizitie.

Am avea nevoie de o alta metododologie de pret pentru stabilirea pretului vaccinului. Totodata, ar fi nevoie de o estimare corecta a necesarului de vaccin, incepand de la medicii de familie, continuand cu Directiile de Sanatate Publica si Ministerul Sanatatii, care sa fie transmisa corect, cu suficient timp inainte, pentru derularea procedurilor de achizitie de vaccin. Din punctul meu de vedere, sunt trei aspecte: pretul, prognoza si procedurile de achizitie, facute toate la timpul potrivit şi la modul cel mai corect estimat”, a mai declarat Adrian Ionel.

Acesta a mai precizat ca Unifarm ar avea nevoie de o imputernicire clara pentru momentele de criza, cand producatorii sau distribuitorii nu pot asigura necesarul de vaccin de pe piata, asa cum s-a intamplat in cazul vaccinului impotriva hepatitei B. Pe langa acesta imputernicire, care sa ii permita sa actioneze imediat, directorul Unifarm spune ca este necesara si scurtarea procedurii de autorizare a achizitiilor pe nevoi speciale, astfel incat vaccinurile sa poata fi procurate cat mai rapid cu putinta.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*