Criza medicilor a blocat Terapia Intensivă de la Matei Balș

Pentru că singurul medic ATI angajat al Institutului este în concediu, copiii care necesită ventilație mecanică sunt stabilizați și direcționați către alte spitale din Capitală.

 

Până la data de 8 ianuarie, secția ATI a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș nu poate asigura manevrele de ventilație mecanică în cazul în care starea unui pacient copil ar impune acest lucru. Situația dificilă prin care trece unitatea medicală se datorează faptului că singurul specialist de pe secție se află în concediu de odihnă, dinainte de Crăciun.

În aceste condiții, în cazul în care un copil ajunge la Matei Balș cu o problemă gravă de sănătate și, la un moment dat, are nevoie de ventilație mecanică, singura soluție este să fie transferat fie către spitalul Grigore Alexandrescu, fie către Budimex, spitale de copii care dispun de specialiști ce pot efectua această menevră.

Managerul unității medicale a confirmat existența acestei probleme la nivelul Institutului, dar a infirmat zvonul că secția ar fi pe punctul de a se închide, menționând însă că din cauza crizei de specialiști, de mai bine de cinci ani apar perioade de criză, ca cea de acum.

Deși știe cu ce criză de medici ATI și medici de medicină de urgență se confruntă majoritatea spitalelor din țară, abia după ce situația de la Matei Balș a apărut în spațiul public, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a luat act de această problemă și a avut o discuție în acest sens cu managerul unității, în urma căreia a făcut o serie de promisiuni.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Managerul de la Matei Balș a precizat că secția ATI nici nu este înschisă și nici nu este în pericol de a fi închisă, precizând că toată aparatura este funcțională. Acesta a menționat însă nu se poate asigura ventilația mecanică în cazul copiilor, până pe data de 8 ianuarie, când urmează să se întoarcă din concediu singurul medic specialist de pe secție. Dr. Streinu-Cercel a precizat că această situație trenează de cinci ani de zile, când a plecat ultimul specialist care lucra cu copiii, iar pe secție a rămas un singur medic care poate aplica această procedură. Acesta este ajutat în activitate de alți doi specialiști care colaborează cu Institutul, dar în momentul în care medicul titular pleacă în concediu, secția nu mai poate asigura ventilația mecanică. În aceste condiții, dacă un pacient are nevoie de o astfel de manevră, medicii de la Matei Balș îl stabilizează, apoi apelează al alte secții de Terapie Intensivă, din alte clinici, unde sunt transferați pacienții. Directorul Institutului spune că specialiștii ATI sunt foarte căutați în străinătate și, din această cauză, cei mai mulți dintre ei preferă să lucreze acolo, unde au salarii cu mult mai mari decât cele pe care le-ar primi în țară.

Dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat însă că secția ATI de la Matei Balș poate asigura asistență medicală pentru orice pacient în stare gravă, iar de pe 8 ianuarie, lucrurile vor reintra în normal, odată cu revenirea din concediu a medicului titular pe secție.

 

Secția ar avea însă nevoie de cinci astfel de specialiști, pentru ca activitatea să decurgă fără sincope. Acest aspect i-a fost adus la cunoștință și ministrului Florian Bodog, care a avut o întâlnire cu dr. Streinu-Cercel, managerul de la Matei Balș pentru a discuta despre situația din secția ATI.

A aflat astfel cum stau lucrurile și că problema nu poate fi rezolvată decât prin atragerea unor noi specialiști. Deși, de cinci ani, Institutul scoate la concurs posturi de medici ATI, iar din anul acesta, Guvernul le promite salarii de 3.600 de euro, se pare că medicii din această specialitate preferă să plece în străinătate, unde au condiții mai bune de lucru și unde primesc salarii de trei ori mai mari. Mai mult, anul acesta au fost din nou blocate angajările în instituțiile publice, așa că este puțin probabil să se poată echilibra situația.

Ministrul Bodog promite însă că va face demersuri pentru scoaterea de urgență la concurs a locurilor vacante de medici specialiști în terapie intensivă, astfel încât astfel de situații de criză, care durează de cîțiva ani, să nu se mai reprete. Totodată, ministrul susține că a dispus ca Centrul Operativ de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății să colaboreze cu Institutul Matei Balș pentru redirecționarea cu prioritate a cazurilor de pacienți care necesită ventilație mecanică, până săptămâna viitoare, când se întoarce medicul titular din concediu.

 


Adaugati un comentariu


 

*