Crize de sange si anestezice in spitalele din tara

Viata a sute de pacienti de la Fundeni este in pericol, din cauza lipsei de sange pentru transfuzii, iar la Slatina nu se vor mai putea face operatii din cauza lipsei anestezicelor.

 

Institutul Fundeni

Institutul Fundeni

Doua spitale din tara se confrunta zilele acestea cu crize acute de sange si anestezice, fapt ce pune in pericol viata pacientilor internati care, fie nu mai pot beneficia de transfuziile de care au nevoie, fie nu vor mai putea fi operati pentru ca medicii nu au cu ce sa ii anestezieze.

Primul semnal de alarma a fost tras de Institutul Clinic Fundeni care a facut zilele trecute un apel catre toti potentialii donatori sa mearga la centrele de transfuzii, intrucat unitatea medicala este in pragul unei crize acute de sange.

Managerul Institutului Fundeni, dr. Carmen Orban, a explicat ca aici sunt tratati pacienti cu afectiuni grave, proveniti din toata tara, iar sangele pe care il ofera la ora actuala centrele de transfuzii din Bucuresti si Buzau sunt insuficiente. In plus, medicul spune ca nu trebuie ignorat faptul ca multi dintre acestia sufera de leucemie si au nevoie de cantitati mari de sange pentru ca tratamentul urmat sa isi poata face efectul. Viata acestor pacienti, dar si a celorlalti care sufera de afectiuni grave sau au beneficiat recent de transplanturi si necesita transfuzii este pusa in pericol, din lipsa de sange.

 

donare centrul de transfuziiIn aceste conditii, Institutul Clinic Fundeni a facut un apel catre toti cei care sunt apti de a dona sange sa ofere o sansa la viata pacientilor internati in institut, adresandu-se centrelor de transfuzii nationale si teritoriale in vederea donarii de sange.

„Necesarul de sange pentru bolnavi este extrem de mare, mai ales avand in vedere faptul ca toti pacientii internati in secţiile de terapie intensiva si pacienţii transplantati au nevoie de suport transfuzional masiv. La Institutul Clinic Fundeni sunt internati peste 60.000 de pacienti pe an, marea majoritate cu afectiuni grave, complexe, complicate, din domeniul hematologiei, gastroenterologiei, chirurgiei, urologiei, neurologiei, pediatriei, medicinei interne si nefrologiei, iar in ipsa rezervelor de sange atat de necesare, viata acestora este pusa in pericol”, se arata intr-un comunicat remis de unitatea medicala.

Medicii se tem ca in orice moment pot sa ramana fara lichidul vital la dispozitie, din cauza numarului tot mai mic de donatori de sange care se prezinta in aceasta perioada la centrele de transfuzii.  „Vorbim despre pacienti imunodepresati, de pacienti transplantati, hepatic, medular, de pacienti cu boli grave, a caror viata depinde de aceste produse de sange”, a explicat dr. Carmen Orban, facand apel la tpti cei care vor sa salveze o viata sa merga la cel mai apropiat centru de transfuzii si sa doneze pentru pacientii de la Fundeni. Cei care doresc sa doneze in Bucuresti o pot face la Centrul de Transfuzii si la Institutul Fundeni, la Spitalul Floreasca si la Spitalul Militar Central.

 

SJU Slatina

SJU Slatina

Medicii de la SJU Slatina se confrunta si ei cu o criza, dar este vorba despre o criza acuta de anestezice. Acestia spun ca exista riscul ca de la inceputul lunii viitoare sa nu mai poata opera din aceasta cauza. In timp ce medicii avertizeaza ca stocurile de anestezice pe care le are spitalul sunt apropae epuizate, furnizorul care asigura unitatii medicale anestezicele Tracrium si Lysthenon a anuntat ca nu poate livra produsele respective pana in luna august. Nici Ministerul Sanatatii se pare ca nu are o veste mai buna pentru medicii din Slatina si posibilii lor pacienti. „Avem probleme cu aprovizionarea cu anestezice pentru anestezia cu intubatie orotraheala, este vorba de miorelaxantele Tracrium si Lysthenon. Produsele nu mai sunt disponibile de la finalul lunii mai nici la furnizor si nici la producator. Cel din urma a trimis o adresa prin care confirma indisponibilitatea produsului pana in luna august. Este o intrerupere in furnizarea de medicamente de catre producator de trei luni, iar aceasta este o problema acuta. La inceput de iunie, spitalul a avut un stoc din aceste produse din care se asigura activitatea pana la finalul acestei luni. Se incheie luna, iar noi am facut de pe 14 iunie notificari catre DSP Olt si minister. Ne-au comunicat ca pe 9 iunie s-a facut o licitatie pentru aprovizionarea in regim de urgenta, dar nu ni s-a spus cum va fi rezolvata efectiv problema”, a declarat dr. Calin Patru, directorul medical al spitalului din Slatina.

Acesta a mai precizat ca medicamentele respective sunt folosite in cazul interventiilor chirurgicale efectuate pacientilor copii si in 60 la suta din operatiile efectuate adultilor.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*