Crosuri caritabile pentru extinderea rețelei de telemedicină în epilepsie

Initiatorii acțiunii, care se va derula în 10 orașe, intenționează înființarea de noi centre de epilepsie și monitorizare EEG, conectate inclusiv cu centre universitare din străinătate.

 

În acest week-end s-a dat startul acțiunii caritabile Epilepsy Challenge, care va consta în organizarea unui număr de 10 crosuri, în orașe importante din România. Ca și până acum, acestea sunt organizate în scopul strângerii fondurilor necesare înființării de noi centre de epilepsie și monitorizare EEG, care vor fi interconectate între ele, dar și cu centre universitare din țară și străinătate, în cadrul rețelei de telemedicină în epilepsie din România.

Prima competiție din cadrul celor 10 programate până la jumătatea lunii viitoare a avut loc sâmbătă, la Timișoara, reunind la start câteva sute de participanți. În perioada următoare, întreceri similare vor mai avea loc la Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Braşov, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş, Bucureşti, iar ultimul cros caritabil va fi organizat la Cluj, în data de 16 iunie.

La crosurile din cadrul Epilepsy Challenege sunt invitaţi să participe atât profesioniştii din domeniul sănătăţii, cât şi persoanele care manifestă solidaritate faţă de cei care se confruntă cu această afecţiune.

 

Dr. Bogdan Florea

Inițiatorul și coordonatorul rețelei de telemedicină în epilepsie este medicul Bogfan Florea, rețeaua devenind funcțională spre sfârșitul anului 2016. O parte importantă din fondurile necesare a provenit tot din acțiuni cu caracter caritabil. Au fost organizate  mai multe concerte pe care Orchestra Internațională a Medicilor le-a susținut la Cluj, Brașov și București, în primăvara aceluiași an.

„Proiectul Telemedicina în Epilepsie a fost iniţiat în 2016 de către un grup de medici, susţinut de Asociaţia Cluburilor Lions România şi sponsori. Există încă diferenţe majore între modurile în care se abordează problema epilepsiei în arii geografice din ţară, atât din cauza echipamentelor medicale, cât şi a gradului de pregătire a personalului medical. Telemedicina în epilepsie oferă şansa, oricărui pacient, la un diagnostic timpuriu şi corect al formei de epilepsie, la monitorizarea evoluţiei în timp, acasă sau cât mai aproape de casa pacientului, care nu va mai fi nevoit să facă drumuri lungi şi costisitoare spre centrele universitare. Practic, un pacient dintr-un oraş îndepărtat, într-o zonă slab deservită medical, are şansa de a fi consultat de un specialist cu mare experienţă din ţară sau din străinătate”, a declarat coordonatorul rețelei cu ocazia lansarii Epilepsy Challenge.

 

Acesta mai spune că cele patru centre cu care a pornit la drum rețeaua nu sunt suficiente pentru a oferi șansa unui tratament adecvat pacienților din toată țara, în acest sens dorindu-se extinderea rețelei, atât prin înființarea de noi centre, cât și prin interconectarea acestora cu centrele universitare din țară și din străinătate.

Centrele din cadrul rețelei sunt dotate cu aparatură performantă pentru realizarea de electroencefalograme computerizate și sunt interconectate cu centrele universitare, astfel încât specialiștii neurologi le pot examina și pot face recomandări terapeutice personalului medical din centrele cărora li se adreseaza pacientul. Totodată, rețeaua permite crearea unei baze de date a persoanelor cu epilepsie și conectarea cu alte centre de excelență din lume, cum sunt cele din Montreal, Copenhaga și Geneva.

Se urmarește, de asemenea, să se înființeze și un registru național al pacienților cu epilepsie. În lipsa unui astfel de registru, numarul pacienților care suferă de epilepsie în România nu este cunoscut cu exactitate. Cifrele oficiale indică aproximativ 150.000 de bolnavi, însă medicii estimeaza ca sunt de trei ori mai multe persoane care suferă de această afectiune neurologică.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*