Cu ce ne tratam durerile din gat?

13 martie 2016 | 0 comentarii |

Un studiu realizat de InfoCons – ANPCPPS arata ca 25% dintre pastilele pentru gat studiate au in componenta 5 E-uri, iar jumatate dintre acestea au in componenta zahar.

 

farmacieDurerile de gat apar in toate anotimpurile, iar in aceasta perioada, cu variatii bruste de temperatura, sunt frecvente. Multi ne tratam cu ceaiuri, cu lamaie si miere, dar si mai multi dam fuga la farmacie si cerem pastile pentru dureri in gat. Dar stim, oare, cu ce ne tratam?

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania-InfoCons a realizat, in perioada 1-10 martie, un studiu cu privire la informatiile ce se regasesc pe etichetele celor mai frecvent utilizate pastile pentru gat, eliberate fara prescriptie medicala.

In cadrul studiului au fost analizate etichetele a patru astfel de medicamente, achizitionate in mod aleatoriu de catre reprezentantii InfoCons din farmaciile de pe teritoriul tarii.

Ca urmare a realizarii acestui studiu a reiesit faptul ca, in ceea ce priveste numarul de E-uri, din cele 4 tipuri de produse analizate acestea variaza intre 2 si 5 E-uri, astfel: 50% au in componenta 2 E-uri, 25% au in componenta 4 E-uri si 25% au in componenta 5 E-uri”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis de InfoCons.

 

medicamenteleIn cadrul aceluiasi studiu s-a depistat ca 50% dintre pastilele pentru gat studiate au zahar in componenta, ceea ce inseamna ca pentru pacientii diagnosticati cu diabetzaharat pot fi de-a dreptul periculoase, mai arata InfoCons.

 

In cazul produselor care nu contin zahar exista o crestere semnificativa a numarului de E-uri, precum si aparitia de efecte adverse, precum efectul de laxativ. Produsele testate pot fi accesate printr-o simpla scanare a codului de bare a produsului dorit, utilizand aplicatia mobila InfoCons, in care regasiti informatii pentru peste 16.000 de produse incepand de la produse alimentare, cosmetice, curatenie pana la produse electronice si electrocasnice”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons in cadrul consortiului ICRT-International Consumer Research&Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.

 

ceaiIn acelasi timp, medicii ne atrag atentia ca durerile de gat pot fi cauzate de o raceala, dar cel mai des sunt reactii la o infectie virala (gripa) sau bacteriana, o alergie, aer uscat, inhalarea de fum sau poluantii din atmosfera, care in niciun caz nu trebuie tratate cu antibiotice, pentru ca ne-am putea face mai mult rau decat bine. De cele mai multe ori, durerile in gat sunt de natura virala, iar virusii trebuie lasati „sa-si faca damblaua” cam sapte zile.

Cand ne doare in gat este recomandat sa avem grija grija sa ne fie cald, sa bem zilnic cel putin sase pahare cu lichide (preferabil caldute) fara cofeina si fara alcool, sa nu fumam si sa evitam mediul poluat, sa consumam alimente bogate in acid folic si vitaminele A,B,C,D,E precum si flavonoide, fier magneziu si zinc, sa marim consumul de fructe si legume proaspete si sa-l limitam pe cel de carbohidrati rafinati, iar cativa catei de usturoi crud zdrobiti si adaugati zilnic in mancare ne pot scapa de neplaceri.

Exista o mare varietate de remedii naturiste pot fi folosite pentru a reduce simptomele, dar daca nu simtim o ameliorare dupa doua-trei zile de „leacuri babesti”, este musai sa apelam la un consult de specialitate.

 

dureri in gatIntre remediile naturiste la indemana oricui se afla ceaiul de cimbru sau smirna cu care se face gargara de 3-6 ori pe zi. Eficient este si ceaiul de salvie rosie, aceste plante avand efect antiseptic si calmant. Se mai poate face gargara cu un pahar de apa calda in care s-a dizolvat o lingurita de sare de mare sau in care se pun 2 picaturi de ulei de santal si de lamaie, ori cate 2 picaturi de ulei de lemn de cedru libanez si eucalipt. O garagara facuta cu 1 lingurita de suc de lamaie sau otet de mere si miere intr-un pahar cu apa calda este, de asemenea, un remediu traditional in caz de dureri de gat. Acidul din aceste ingrediente este inamicul virusurilor si bacteriilor care produc de cele mai multe ori aceasta indispozitie.

Pentru cresterea imunitatii, o cana cu ceai de echinacea si salvie o data la cateva ore poate face minuni. Ceaiurile din flori de soc, coada soricelului si menta calmeaza durerile si ne ajuta daca tusim.

Uleiurile esentiale de santal si de levantica sunt calmante, iar lamaia, pinul si arborele de ceai combat infectia. Eucaliptul, menta si lemnul de cedru libanez ajuta la descongestionare. Inhalati aburul de la un castron cu apa foarte fierbinte care contine 2 picaturi de ulei de eucalipt sau pin si 2 picaturi de ulei de menta. Repetati de 2 ori pe zi timp de 5-10 minute

 


Adaugati un comentariu


 

*