Cum poti scapa de ochelari in doar 15 minute?

14 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Chirurgul oftalmolog Calin Tataru,  fiul unei familii de medici cu traditie din Buzau, a sustinut, impreuna cu dr. Marian Burcea si dr. Mihai Constantin, la sala de conferinte a Clinicii OPTIMED, un simpozion cu tema „Actualitati in chirurgia refractiva”.

 

Medici oftalmologi, medici de familie, medici pediatri, medici rezidenti si studenti ai Facultatii de Medicina „Carol Davila” au participat ieri, la Buzau, la un eveniment stiintific organizat de Clinica de Chirurgie Oftalmologica OPTIMED,  in colaborare cu Colegiul Medicilor Buzau, Clinica „Alcor” din Bucuresti si Firma „Allergan”.

„Actualitati in chirurgia refractiva“ a fost tematica manifestarii stiintifice, la care participantii au aflat despre cele mai moderne tehnici si metode de depistare a afectiunilor oftalmologice si de rezolvare a lor, dar si ca peste 20 de ani, 92- 95% dintre persoanele cu probleme de vedere vor „scapa” de ochelari.

Au coordonat lucrarile stiintifice dr. Calin Tataru, chirurg oftalmolog legat de Buzau prin familia sa cu traditie in medicina, ca si prin faptul ca opereaza la Clinica Chirurgicala OPTIMED doctor in stiinte medicale, sef de lucrari la UMF „Carol Davila”, membru al Societatii Romane de Oftalmologie, al Academiei Americane de Oftalmologie si al Societatii Europene de Cataracta si Chirurgie Refractiva si dr. Marian Burcea, chirurg oftalmolog la Spitalul Militar Central, sef de lucrari la „Carol Davila” si membru al acelorasi societati profesionale academice, de asemenea unul dintre colaboratorii Clinicii buzoiene de oftalmologie.

 

Chirurgia refractiva, o metoda eficienta de a scapa de dioptrii. Este o tehnica chirurgicala al carei scop este scaderea dependentei de ochelari sau de lentile de contact, prin folosirea mai multor procedee, dintre care cel mai uzual si mai eficient ar fi cel bazat pe pe remodelarea suprafetei corneei cu ajutorul laserului. Se elimina sau se reduce, astfel, miopia, hipermetropia sau astigmatismul”, a explicat dr. tataru, ilustrand cu filme de prezentare ale propriilor interventii chirurgicale, prin care numeroase persoane si-au regasit confortul scapand de ochelari sau, cel putin, injumatatindu-si nuarul dioptriilor (atunci cand se ajunge la 18-20).

Dr. Tataru a explicat ca exista mai multe tipuri de chirurgie refractiva, iar fiecarui pacient i se potriveste un anumit tip de interventie, in functie de varsta, dar si de alti factori medicali, mentionand insa ca tinerii sub 18 ani sunt rareori operati, pentru dioprtiile lor se schimba foarte repede, iar succesul interventiei nu ar fi unul de durata. „In general, pacientii cu varste intre 25 si 40 de ani, cu vicii de refractie moderate, obtin cele mai bune rezultate in urma corectiei cu laser”, a explicat chirurgul oftalmolog, astfel incat medicii de afmilie sa stie ce pot recomanda pacientilor lor.

 

Pentru pacientii de peste 40 de ani exista mai multe posibilitati. Vederea monoculara inseamna corectia refractiei la un ochi, astfel incat cu acesta sa se poata vedea la distanta, iar la celalalt ochi, pentru a vedea la apropiere ca solutie pentru presbiopie (care afecteaza majoritatea oamenilor dupa varsta de 40 de ani). „Nu toti se pot adapta insa la vederea monoculara, asa ca este necesar, in prealabil, sa se simuleze aceasta situatie, in cabinetul de oftalmologie, cu o lentila de contact inainte de a lua decizia chirurgicala”, a explicat dr. Tataru, mentionand insa ca este preferabila corectia intermediara, iar pentru citit sa se foloseasca in continuare, ochelari.

Lentila intraoculara multifocala este o alta posibilitate de corectie a vederii, prin „inlocuirea permanenta a cristalinului („lentila” naturala a ochiul). Aceasta lentila artificiala da, in mod teoretic, posibilitatea de a vedea si la departare si la apropiere, la fel de bine, dar poate avea si efecte nedorite – scaderea adancimii perceptiei sau probleme cu vederea nocturna – suntem, totusi, tributari tehnicii”, mai spun medicul, explicand insa ca in cazul viciilor de refractie foarte mari, aceasta este singura optiune.

 

Dr. Tataru a apreciat ca Romania dispune deja de aparatura de ultima generatie si de specialisti oftalmologi foarte competenti, astfel incat aplicarea tehnicilor chirurgicale moderne este posibila si foarte curand, aceasta disciplina medicala „va ajunge la nivelul superior al oftalmologiei mondiale”.

Considera insa ca deocamdata, desi „exista solutii pentru multe vicii de refractie, nu foarte multi sunt cei care apeleaza la aceste interventii, pentru ca solutiile sunt adesea, destul de scumpe”.

Medicul apreciaza insa ca „in cel mult 20 de ani, lucrurile se vor schimba, iar accesibilitatea va fi mult mai mare, dand posibilitatea oricui doreste un confort sporit prin renuntarea la ochelari, sa isi permita aceste tipuri de interventii, astfel incat 95-98% dintre persoanele cu vicii de refactie nu vor mai avea nevoie de ochelari”.

Pledoarii pe aceeasi tema au sustinut si dr. Marian Burcea, ca si dr, Mihai Constantin, iar un reprezentant al firmei Allergan a prezentat solutii de tratament si intretinere a ochiului, atat inainte cat si dupa interventiile chirurgicale.

 Discutii interactive, intebari din partea participantilor si raspunsuri din partea profesionistilor au presarat intreaga manifestare stiintifica.


Categorii: Eveniment, Medici

Comentarii (1)

  1. Geta Saftoiu spune:

    “Cred ca pentru cei tineri e benefic tratamentul, dar pentru cei care de o viata poarta ochelari… Si-ar schimba fizionomia!”

Adaugati un comentariu


 

*