Cum s-au cheltuit subvențiile pentru asistență socio-medicală acordate de Consiliul Județean Buzău

Administrația județeană a alocat, anul trecut, 200.000 de lei unui număr de patru organizații umanitare, pentru servicii medicale și de asistență socială acordate persoanelor defavorizate din județ.

 

Comisia de evaluare și selecție din cadrul Consiliului Județean Buzău a finalizat raportul privind utilizarea subvențiilor pe care administrația județeană le-a acordat anul trecut pentru susținerea diferitelor activități de asistență socială desfășurate de organizații umanitare în beneficiul persoanelor defavorizate, iar acest raport va fi prezentat în plenul sedinței ordinare din această săptămână. Din document reiese că sumele alocate au fost cheltuite de beneficiari în scopurile pentru care au fost solicitate, trei dintre cele patru organizații umanitare care au fost selectate anul trecut în vederea finanțării reușind să cheltuie integral banii primiți.

Suma totală alocată în 2017, de Consiliul Județean, a fost de 200.000 de lei, bani care au fost împărțiți între cele patru organizații umanitare selectate în urma proiectelor și programelor propuse. Singura solicitare care a fost respinsă a fost cea venită din partea filialei locale de Cruce Roșie, întrucât nu erau îndeplinite condițiile de eligibilitate, însă între Crucea Roșie și Consiliul Județean va fi demarată o altfel de colaborare, care va fi parafată în sedința ordinară din cursul acestei săptămâni.

 

Cele patru organizații umanitare care au primit subvențiile alocate de Consiliul Județean au fost Crucea Alb-Galbenă, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Nehoiu, fundația Sfântul Sava și Asociația ortodoxă Filantropia din Berca.

Fondurile au fost împărțite în funcție de numărul de beneficiari ajutați de fiecare organizație și de tipul de servicii asigurate, cea mai mare sumă revenind fundației Crucea Alb-Galbenă, care a primit pentru perioada iunie-decembrie 2017, 96.600 de lei. Pentru cele 115 persoane care beneficiază de servicii medico-sociale la domiciliu asigurate de voluntarii fundației a rezultat astfel o sumă de 120 de lei pe zi, Crucea Alb-Galbenă având cea mai complexă gamă de servicii oferite, dintre toate cele patru organizații care au primit subvenții. Cheltuielile totale pe care le-a presupus activitatea organizației în ultimul semestru al anului trecut s-au ridicat la 353.746 de lei, dintre care 257.146 de lei au reprezentat fonduri din contribuția fundației, iar 96.600 de lei, subvenția primită de la Consiliul Județean, raportul comisiei de evaluare și selecție menționând că banii au fost cheltuiți în scopurile destinate.

 

Singura organizație care nu a cheltuit toți banii primiți de la Consiliul Județean a fost Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Nehoiu, care a returnat astfel 73,4 de lei, sumă ramasă necheltuită din luna septembrie. Asociația, care  oferă servicii de îngrijire medico-socială la domiciliu pentru 50 de persoane vârstnice, a primit ca subvenție 42.000 de lei, rezultând astfel o alocare zilnică de 120 de lei pentru fiecare beneficiar. În total, în ultimul semestru al lui 2017, organizația a cheltuit cu aceste servicii 92.660 de lei, dintre care 41.926 au reprezentat subvenția de la Consiliul Județean iar restul de 50.734 au provenit din bugetul propriu. Nici în cazul acestei organizații, membrii comisiei nu au descoperit nereguli în cheltuirea banilor alocați de la bugetul județului.

 

Fundația Sfântul Sava a primit 28.000 de lei, ca subvenție pentru asigurarea găzduirii, hranei, ingrijirilor medicale, asistenței psihologice și asistenței sociale necesare celor 16 persoane internate în așezâmântul de ocrotire socială partonat de organizație. Și în acest caz, subvenția a fost cheltuită integral, adugându-i-se alți 69.995 de lei din fondurile fundației, pentru a acoperi cheltuielile totale de 97.955 de lei.

Asociația Filantropia din Berca a primit anul trecut o subvenție de 33.250 de lei pentru îngrijirea celor 19 copii din familii defavorizate internați în centrul propriu, fiecare dintre ei beneficiind de un plan individualizat de protecție, în funcție de nevoile fiecăruia dintre ei. Și în acest caz, subvenția s-a chetuit integral, alaturi de 149.725 de lei din bugetul fundației.

Per total, cele patru organizații au alocat banii primiți ca subvenție pentru cheltuieli de personal, cheltuieli necesare asigurarii hranei beneficiarilor, materialelor sanitare necesare, combustibilului necesar deplasărilor sau cheltuieli de curațenie pentru persoanele asistate și au șanse maxime de a beneficia și în acest an de un sprijin similar.

 


Adaugati un comentariu


 

*