Cum scapam de pietrele la rinichi

24 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Lasate netratate, aceste formatiuni, denumite stiintific calculi renali, pot provoca infectii ale tractului urinar si leziuni la nivelul rinichilor.

 

pietre la rinichi litiaza renalaCalculii renali sunt formatiuni alcatuite din acid uric, calciu si acid oxalic, care se transforma in mici cristale, numite popular pietre la rinichi. Depozitele dure se formeaza in interiorul rinichilor, in uretra sau in vezica urinara si pot fi de marimea unei particule de nisip sau pot ajunge la dimensiunile unei perle.

Majoritatea acestor pietre sunt mici si se elimina prin urina, dar daca sunt mai mari, dilata ureterul pe masura ce se deplaseaza spre vezica si blocheaza partial fluxul de urina, provocand dureri chinuitoare, putand duce la infectii urinare.

Din fericire, aproximativ 90% dintre pietrele la rinichi sunt eliminate din corp de la sine, in 3-6 saptamani, asa ca la inceput, foarte probabil, medicul va prescrie doar cantitati mari de apa – cel putin 3 litri pe zi si medicatie pentru dureri, de exemplu aspirina sau paracetamol si oxicodon. O sticla cu apa fierbinte poate, de asemenea, sa micsoreze inevitabilul disconfort.

Medicul poate cere pacientului sa urineze printr-o strecuratoare, pentru a putea recupera piatra eliminata, pentru analiza. Odata cunoscuta compozitia acesteia, medicul poate prescrie medicamente sau poate sugera modificari ale alimentatiei, pentru prevenirea aparitiei altora. Daca apar complicatii, precum infectia sau blocarea totala a ureterului, piatra la rinichi se indeparteaza chirurgical, clasic sau cu ajutorul endoscopului, iar mai nou, prin litotritie extracorporala cu unde de soc se utilizeaza undele de soc de mare energie pentru a sparge pietrele rinichiului, pentru a putea fi eliminate fara interventie chirurgicala.

 

otet de mereExista insa si numeroase remedii naturale care, in timp, au dovedit ca ajuta atat in prevenirea formarii calculilor renali de dimensiuni mari cat si la eliminarea pietrelor si, odata cu ele, a disconfortului si durerilor specifice acestei probleme de sanatate.

In primul rand, prin dieta se poate preveni reaparitia pietrelor la rinichi. In urma analizelor prin care este determinata compozitia pietrei, se stabilesc masurile preventive care ar trebui luate. Se recomanda, astfel, consumul a cel putin 3 litri de lichide in fiecare zi, evitarea sau consumarea cu moderatie a alimentelor care contin oxalat de calciu (ciocolata, struguri, ardei grasi, fasole, capsuni, spanac, sparanghel, sfecla, ceai negru), suplimente zilnice de vitamina B6 si magneziu, ambele reducand formarea oxalatilor, evitarea alimentelor care maresc nivelul acidului uric, precum ansoa, sardine, organe, drojdie de bere.

Intre remediile naturale considerate eficiente, otetul de mere, care ajuta la dizolvarea si eliminarea pietrelor la rinichi, iar pe de alta parte, consumat cu regularitate in cantitati mici, ajuta la prevenirea reaparitiei calculilor. Pentru a elimina pietrele, se amesteca doua linguri de otet de mere cu un indulcitor natural, cum este mierea, si cu 120 de mililitri de apa, si se consuma dimineata, la pranz si seara.

 

Ceai de urzicaCeaiul de urzica este un diuretic puternic, care are proprietati antibacteriene. Ceaiul din frunze de urzica va actiona rapid si va ajuta la  eliminarea toxinelor din rinichi, va opri marirea pietrelor existente si va incetini formarea unor noi calculi. In acelasi timp, ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar. Se adauga o lingura sau doua de frunze uscate de urzica la o cana de apa fierbinte si se  lasa 10-15 minute la infuzat, pana se obtine un lichid verde. Se strecoara si se bea acest ceai de 2-3 ori pe zi, timp de cateva saptamani.

Telina ajuta la eliminarea reziduurilor care formeaza calculii la rinichi si totodata actioneaza ca un diuretic natural. Pentru aceasta, se poate bea in mod regulat un pahar cu suc de telina natural, sau se poate prepara un ceai din semintele plantei. Pentru ceai, se toarna o jumatate de litru de apa fierbinte peste o lingura cu varf de seminte de telina proaspat macinate si se  lasa la infuzat intr-un vas. Dupa ce s-a racit, se strecoara ceaiul si se bea o cana pe zi, 3 zile pe saptamana.

 

fasole rosiePe langa folosirea ca ingredient in mancaruri si salate, fasolea rosie este un excelent remediu pentru a indeparta calculii renali. Boabele au un continut ridicat de fibre, proteine, vitamine din complexul B si minerale, care contribuie la buna functionare a tractului urinar. Se fierbe fasolea in apa, pana se inmoaie suficient, apoi se strecoara lichidul, se lasa sa se raceasca si se strecoara din nou. Se poate bea fara probleme fiertura de fasole, deoarece ajuta la dizolvarea si eliminarea calculilor.

Folosit pe post de condiment in mancaruri, busuiocul este si un diuretic natural, avand efecte detoxifiante. Substantele pe care le contine reduc nivelul acidului uric si curata rinichii. In plus, are in compozitie uleiuri esentiale care ajuta la dizolvarea calculilor renali. Pentru a scapa de pietrele la rinichi, se lasa la infuzat 5-6 frunze proaspete de busuioc intr-o cana de apa fierbinte, 8-10 minute. Se strecoara ceaiul si se adauga miere dupa gust, apoi se consuma cu regularitate, timp de o saptamana.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*