Cum se impart banii primiti de Sanatate la rectificare

11 august 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Vlad Voiculescu spune ca finantarea vizeaza „oameni, programe, eficientizare si investitii”, iar unul dintre cele mai importante programe avute in vedere este „supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale si monitorizarea utilizarii antibioticelor si antibioticorezistentei.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Asa cum a anuntat Guvernul dupa sedinta de miercuri, Sanatatea a primit, la rectificarea bugetara care a fost aprobata miercuri, 568,6 milioane de lei. Potrivit ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, prin  alocarea unei sume importante la rectificare, sectorului de Sanatate i se recunoaste, in sfarsit, prioritatea. „Vorbim de aproape 570 de milioane de lei, din care 297,6 de milioane sunt pentru Ministerul Sanatatii, iar 271 de milioane sunt pentru Casa Nationala de Asigurari”, a explicat Voiculescu. El a mentionat ca suma primita vizeaza finantarea a patru capitole importante, repectiv „oameni, programe, eficientizare si investitii”, iar cel mai importat este faptul ca de la 1 august vor creste salariile medicilor, potrivit Ordonantei 20. „Un al doilea lucru agreat recent este cresterea platilor garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Baza pentru plata garzilor era pana acum salariul de baza din 2009, iar acest lucru va fi rectificat (…) astfel incat de la 1 octombrie garzile vor fi platite la un alt nivel”, a spus ministrul.

Vlad Voiculescu a adaugat ca are in vedere si „o flexibilizare pentru modul cum sunt tratate garzile si timpul de lucru al medicilor in general”, intre masurile care vor fi luate in acest sens aflandu-se remunerarea medicilor rezidenti din anii I si II pentru garzile pe care le fac.

 

infectii intraspitalicestiIn ceea ce priveste programele nationale de sanatate, ministrul Vlad Voiculescu a subliniat ca Programul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizarea utilizarii antibioticelor si antibioticorezistentei reprezinta unul dintre cele mai importante avute in vedere. Bugetul acestui  program a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei, pentru testarea activa a tuturor pacientilor nou internati in sectiile de ATI, din 72 de spitale. „Este vorba de spitalele cu laborator de microbiologie in structura. Am extins reteaua de unitati sentinela de la 12 la 23 de unitati la nivel national. Vorbim de unitati in care se asigura supravegherea infectiilor nosocomiale, precum septicemii, pneumonii, infectii urinare, infectii consecutive utilizarii dispozitivelor medicale si infectii de sinus chirurgical in sectiile cu risc ridicat, precum ATI si chirurgie”, a aratat ministrul Sanatatii.

Voiculescu a adaugat ca o parte din buget va fi destinat formarii profesionale a personalului care se ocupa de controlul infectiilor nosocomiale si utilizarea prudenta a antibioticelor, in 114 spitale, mentionad ca in Romania, consumul de antibiotice este cu 70% mai mare decat media europeana, ceea ce trebuie pus „in directa legatura cu infectiile nosocomiale”.

 

Antibioticele nu trebuie luate "dupa ureche"

Antibioticele nu trebuie luate “dupa ureche”

Referitor la eficientizarea cheltuielilor din sistemul de sanatate, ministrul Sanatatii a mentionat ca „o prima masura din cele pe care le-am anuntat acum cateva zile este aceea a achizitiilor publice centralizate. Am initiat, deja, procedura de achizitie centralizata la nivel national pentru antibiotice injectabile”, a anuntat ministrul, aratand ca scopul final este de a se asigura atat accesul continuu, cat si o sustenabilitate in acest sector. Potrivit unei estimari initiale, in acest scop sunt necesari cel putin 122 de milioane de lei, iar suma maxima alocata poate fi de 161 de milioane de lei.

Referitor la subprogramul de oncologie pediatrica, ministrul a anuntat ca se va introduce „un subprogram de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne”, urmand ca „dupa ce s-a facut diagnosticarea si s-a aplicat tratamentul este important sa avem o monitorizare corecta”.

Potrivit lui Voiculescu, la ora actuala este in curs de avizare o HG prin care se includ „activitati de monitorizare a bolii minime reziduale pentru bolnavii cu leucemii acute”. (…) „Avem, de asemenea, in vedere achizitii publice centralizate pentru medicamente oncologice si, in general, pentru lucrurile pentru care pot fi incheiate contracte cadru la nivel central, urmand ca spitalele sa intre in contracte subsecvente pentru aceste medicamente”.

 

Romania: 800.000 de bolnavi cu Hepatita C

Romania: 800.000 de bolnavi cu Hepatita C

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre creditele de angajament pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in valoare de 868 de milioane de lei, mentionand ca se are in vedere continuarea si extinderea contractelor privind tratamentul fara interferon pentru hepatita C in cadrul caruia vor fi ajutati 10 mii de oameni, dar si pentru alte programe, despre care a vorbit deja cu presedintele CNAS, dr. Radu Tibichi.

Vor fi reluate negocierile pentru medicamente pentru melanom malign, cancer de prostata, cancer pulmonar. Vom negocia alte molecule pentru tratarea unor afectiuni oncologice, cardiovasculare, diabet zaharat si altele. De asemenea, la nivel de servicii avem in vedere, sigur, continuitatea acordarii serviciilor medicale, a medicamentelor, dispozitivelor medicale pana la sfarsitul anului, dar se va pune accent pe stimularea serviciilor in tratament ambulatoriu”, a anuntat Voiculescu.

CNAS are la dispozitie un buget de 1,139 miliarde lei, aprobat de Guvern, in cadrul rectificării bugetului de stat pe anul 2016, din care 868,422 milioane lei sunt credite de angajament (705,106 milioane lei pentru asigurarea serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de sanatate, iar 163,316 milioane lei pentru programele nationale de sanatate curative). Restul, de 271,000 milioane lei vor fi transferuri de fonduri destinate acoperirii cresterilor salariale din unitatile sanitare cu paturi, reglementate prin Ordonanta de Urgenta nr. 20/2016.

 

medic siui card cnasBugetul CNAS va permite cresterea sumei alocate contractelor cost-volum si cost-volum-rezultat, respectiv extinderea tratamentului fara interferon al pacientilor cu hepatita cronica C in alte stadii de fibroza decat cele tratate in prezent (F4), reinnoirea contractelor incheiate in anul 2015 pentru oncologie si intrarea in proces de negociere pentru alte molecule incluse conditionat in lista medicamentelor compensate (oncologie, cardiovascular, diabet zaharat etc.)

Totodata, se suplimenteaza creditele de angajament alocate asistentei medicale primare (+73,205 milioane lei), asistentei medicale clinice de specialitate din ambulatoriu (+89,334 milioane lei), celei paraclinice (+30,880 milioane lei), spitalicesti (+172,060 milioane lei), prestatiilor medicale acordate in baza documentelor internationale (+180,000 milioane lei), dispozitivelor si echipamentelor medicale (+21,229 milioane lei) si centrelor medicale multifunctionale (+8,700 milioane lei).

Finantarea programelor nationale de sanatate curative cu credite de angajament se suplimenteaza astfel: 41,518 milioane lei – programul de hemodializa si dializa peritoneala; 37,645 milioane lei – programul de diabet zaharat; 26,720 milioane lei – programul de boli cardio-vasculare; 18,682 milioane lei – programul de hemofilie si talasemie; 16,471 milioane lei – programul de boli neurologice; 12,843 milioane lei – programul de ortopedie; 6,050 milioane lei – programul de boli rare; 3,387 milioane lei – programul de diagnostic/tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta.

 

maternitate bebelus primul nou nascut20160519_105907 (3)Referitor la investitii, ministrul Voiculescu a spus ca dupa rectificarea bugetara aprobata miercuri, cinci milioane de lei vor merge catre sectiile de neonatologie ale spitalelor de pediatrie si ale maternitatilor de grad III”. (…) „Pentru neonatologie avem definitivat necesarul la nivel national pentru ventilatoare nou-nascuti, incubatoare nou-nascuti, monitoare si pompe perfuzii. Si urmeaza achizitii publice centralizate, de asemenea, de indata ce avem studiile de piata. Sunt maternitati mai multe in lucru”.

 Tot la rectificarea bugetara, ministrul a mentionat ca s-au obtinut 15 milioane de lei in plus pentru investitii in reabilitarea de cladiri la servicii judetene de ambulanta si UPU. „La nivelul investitiilor, viziunea noastra este sa nu mai facem investitii fara cap”, a punctat Voiculescu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*