Cum vad pacientii cronici problemele din sistemul de Sanatate

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice a dat publicitatii rezultatele unui sondaj efectuat in randul acestor categorii de pacienti.

 

Radu Ganescu - presedinte COPAC

Radu Ganescu – presedinte COPAC

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) a implinit opt ani de la infiintare, prilej cu care au fost lansate o serie de actiuni care se desfasoara in perioada 17-22 aprilie, in cadrul „Saptamanii Pacientilor”. Tot cu aceeasi ocazie, au fost date publicitatii rezultatele unui studiu efectuat in randul bolnavilor cronici, studiu ce si-a propus sa faca o radiografie a sistemului de sanatate din Romania, prin prisma modului in care este perceput de aceasta categorie de bolnavi.

Studiul s-a bazat pe raspusurile pe care 267 de pacienti le-au dat la intrebarile cuprinse in chestionare care au fost completate cu ajutorul asociatiilor membre COPAC.

Rezultatele au fost anuntate de presedintele organizatiei, Radu Ganescu, in cadrul unei confeinte prilejuite de aniversarea celor opt ani de activitate in slujba pacientilor cu afectiuni cronice. Acesta a precizat ca lipsa medicamentelor, intreruperile de tratament si aglomeratia din spitale sunt cateva din cele mai mari probleme cu care se confrunta pacientii cronici din Romania.

 

farmacieDintre cei chestionati, 54,3% au fost internati in spital in ultimele trei luni, iar 45,7 la suta nu au avut nevoie de spitalizare in acest interval. Cei mai multi dintre pacienti, mai precis 92,6%, spun ca sistemul de Sanatate nu este suficient si corect finantat, in timp ce doar 7,4% sunt de parere ca banii alocati Sanatatii sunt suficienti si gestionati in mod eficient. Marea majoritate a respondentilor s-au plans de lipsa medicamentelor pe care o resimt din ce in ce mai acut in ultima vreme, printre medicamentele care au devenit cel mai greu de gasit enumerand Insulina, Factorul pentru hemofilie, Tracler pentru sclerodermia sistemica, Madopar, folosit pentru tratamentul maldiei Parkinson, Rebif, Interferon, Betaferon si Copaxone pentru scleroza multipla, Norvir pentru HIV, Ciclosporina si Plafenil pentru lupus, precum si  Mifortic, necesar pacientilor transplantati renal.

 

pacienti salon socolaIntrebati cui s-au adresat cand s-au confruntat cu intreruperi de tratament, 29,4% au raspuns ca au apelat la spital, 23,2% la alti pacienţi, 20,4% la companii farmaceutice, 19,9% la asociatii de pacienti si doar 2,4% la autoritati.

74,1% dintre pacientii chestionati considera ca sistemul de sanatate nu le ofera servicii corecte in raport cu contributia lor, iar 25,9% considera ca serviciile sunt corespunzatoare. Dintre problemele cu care s-au confruntat in timpul internarii 32,2% acuza atitudinea cadrelor medicale, 31,2% aglomeratia, 25,6% lipsa medicamentelor si 11,1% lipsa curateniei si a masurilor de igiena. Alte probleme semnalate de pacienti in spitale sunt lipsa materialelor specifice unei sectii de chirurgie, aerul de superioritate al unor asistente, medici si paturi putine, noptiere vechi, pereti scorojiti, lipsa de interes a cadrelor medicale pentru o boala cronica, medicamentele cumparate de pacienti, personalul insuficient, timpul de asteptare indelungat si lipsa unor consumabile.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*