Curmalele tin la distanta tensiunea arteriala si cancerul

11 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Prin continutul lor de substante si antioxidanti, aceste fructe ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale si chiar pot preveni aparitia cancerului.

 

curmaleCa si majoritatea altor fructe, curmalele pot avea numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, daca sunt introduse in regimul zilnic. Aceasta, pentru ca sunt fructe bogate in substante care ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale, si chiar pot avea un rol important in prevenirea cancerului, datorita antioxidantilor pe care ii contin. Aceasta ultima calitate a fost descoperita recent, in urma unui studiu care a stabilit ca antioxidantii continuti de curmale au capacitatea de a bloca radicalii liberi din organism, care pot deteriora celulele, ducand astfel al aparitia cancerului. Studiul a aratat ca aceste fructe contin niveluri ridicate de polifenoli, un tip de antioxidanti despre care se crede ca ajuta la scaderea incidentei cancerului si a mortalitatii provocate de aceasta boala. De asemenea, curmalele contin beta D-glucan, o substanta care a fost folosita in teste de laborator, pe animale, si care a incetinit dezvoltarea tumorilor canceroase.

 

cercetatori arabiCurmalele contin si cantitati mari de potasiu, substanta cu un rol important in mentinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale, dar si mangan, cupru si seleniu, substante benefice in intarirea sistemului imunitar.

Cercetatorii de la Universitatea Qassim din Arabia Saudita, care au realizat studiul, spun  ca aceste fructe sunt benefice organismului datorita combinatiei de minerale, care ajuta si la metabolizarea continutului ridicat de zahar, astfel incat sa nu fie transformat in grasime.

Principalul autor al cercetarii, medicul Arshad H. Rahmani, a declarat ca studiul indica existenta unor efecte benefice ale curmalelor in prevenirea cancerului, dar este nevoie de analize suplimentare pentru a intelege exact de ce se intampla acest lucru. „Sunt studii care au aratat capacitatea curmalelor de a preveni unele mutatii celulare care duc la aparitia cancerului. Substantele din curmale au proprietati antitumorale, dar mecanismul exact de actiune al acestor fructe in prevenirea cancerului nu este cunoscut inca”, a precizat medicul saudit.

 

curmalO suta de grame de fructe uscate  contin 227 de calorii si asigura unei persoane adulte o treime din doza zilnica de nutrienti. Curmalele au fost inca din antichitate o componenta de baza in vindecarea bolilor tractului digestiv. Cercetarile medicale au confirmat ca celuloza pe care aceste fructe o contin ajuta la rezolvarea problemelor de digestie si la curatarea tractului gastro-intestinal, protejand organismul de unele forme de cancer.

Energizant si cu un continut de fier apreciabil, curmala este un aliment ideal pentru cei care sufera de anemie si oboseala cronica. Consumul regulat de curmale ajuta si la restabilirea florei intestinale in caz de disbacterioza.

Se recomanda insa evitarea consumului in exces, intrucat fructele uscate sunt foarte bogate in zaharuri si asta ar putea dauna dintilor. Pentru a avea doar de castigat de pe urma curmalelor trebuie este indicat consumul lor o singura data pe saptamana.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*