Curs de chirurgie a umarului, organizat in premiera in Romania

Evenimentul va fi sustinut de specialisti din cinci tari europene si va include efectuarea unor interventii chirurgicale transmise in direct, din sala de operatie.

 

operatie umarSaptamana viitoare, in zilele de 21 si 22 aprilie, Romania va gazdui, in premiera, un curs dedicat chirurgiei umarului, eveniment organizat de Societatea Europeana de Chirurgie a Umarului si Cotului, in parteneriat cu clinica privata Medicover. Cursul va fi sustinut de specialisti de prestigiu din cinci tari europene, printre care se vor numara dr. Przemyslaw Lubiatowski din Polonia, dr. Paolo Paladini  din Italia, dr. Nikola Cicak  din Croatia si dr. Marius Scarlat, specialist care opereaza in Franta si Romania.

Dupa cum au precizat organizatorii, cursul se adreseaza in egala masura tuturor medicilor interesati de patologia si tehnicile moderne din chirurgia umarului, medicilor rezidenti in Ortopedie, precum si kinetoterapeutilor si practicienilor din Medicina Recuperatorie, fiind o buna ocazie pentru acestia de a se pune la curent cu noile tehnici din acest domeniu, avand in vedere ca evenimentul constituie o premiera in peisajul medical romanesc.

Unul dintre initiatori este medicul Maris Scarlat, care a declarat ca ideea organizarii acestui eveniment a pornit din „dorinta noastra este de a contribui la dezvoltarea chirurgiei specializate a aparatului locomotor, in conditiile in care chirurgia umarului a devenit o specialitate aparte, datorita complexitatii anatomice a acestei articulatii si diversitatii patologiilor la acest nivel”.

 

Dr. Marius Scarlat

Dr. Marius Scarlat

In ambele zile ale cursului vor avea loc atat prezentari si discutii, precum si interventii chirurgicale relevante, efectuate de expertii romani si internationali si transmise in direct din sala de operatii a spitalului Medicover, catre sala de curs.

Dr. Marius Scarlat a mai precizat ca mizeaza mult pe participarea medicilor tineri la acest curs, pentru ca evenimentul constituie o ocazie de a se pune la curent cu noile tehnici care au patruns, de curand, si in Romania. „Noile tehnici de chirurgie minim-invaziva si de protezare sau fixare articulara au permis o recuperare mai rapida si mai completa a pacientilor afectati. Tehnicile artroscopice necesita aparatura si implanturi speciale, care sunt in prezent disponibile si in Romania, motiv pentru care participarea tinerilor medici la astfel de cursuri este extrem de utila”, a mai declarat in acest sens dr. Marius Scarlat, mentionand ca din acest considerent, rezidentii beneficiaza de o reducere de 50 la suta a taxei de participare, cursul oferindu-le participantilor si 7 credite EMC.

 

curs aplicat microchirurgie16La randul sau, coordonatorul medical al cursului, dr. Bogdan Nistor, a explicat ca, de cele mai multe ori, pacientii care necestia interventi chirurgicale la nivelul umarului provin din randul sportivilor, acestia constituind totodata o caregorie speciala de pacienti. „Numeroase afectiuni ale umarului sunt legate de cresterea implicarii in activitati sportive, in special in randul tinerilor. Aceasta patologie speciala impune stapanirea unei cascade diagnostice supraspecializate, intrucat diagnosticul diferential al leziunilor sportive la nivelul umarului prezinta o curba lunga de invatare. Acest grup special de pacienti, de multe ori cu simptomatologie legata doar de activitati sportive intense si foarte specifice – cum sunt sportivii aruncatori, care sufera dureri in ultima faza a aruncarii, doar la intensitatea maxima a miscarii – necesita o abordare educata a secventei diagnostice si terapeutice. De asemenea, cerintele ridicate ale acestui grup de pacienti, pentru care intoarcerea la practicarea sportului la nivel competitional este foarte importanta, pun presiune pe acuratetea si reproductibilitatea actului chirurgical. Astfel, educatia continua si supraspecializarea chirurgilor interesati de aceste patologii devin absolut esentiale. In cadrul cursului, ne propunem sa atingem atat teme de interes general, cat si cazuri speciale, care impun abordari supraspecializate”, a declarat dr. Bogdan Nistor.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*