Declarația 600 se amână și chiar s-ar putea anula

22 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, astăzi, că Guvernul va adopta în curând un act normativ pentru prelungirea termenului de deunere a Declarației 600, până la 31 martie și chiar se va merge „până la eliminarea Declaraţiei 600”.

 

Românii care au obținut anul trecut venituri din activități independente mai au la dispoziție două luni pentru a se depune Declarația 600. Termenul de depunere a acestui document la Fisc se amână și chiar s-ar putea anula. După ce a discutat cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre formarea noului Guvern, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat astăzi, că i-a cerut ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, să adopte, în prima ședință a noului Executiv, o Ordonanță prin care va dispune amânarea termenului de depunere a Declarației 600 până la 31 martie, menționând că s-ar putea merge chiar „până la eliminarea” acesteia. Nu se știe dacă Mișa se va mai regăsi în noul Guvern, dar șeful PSD și-a asumat această decizie și, probabil, oricine l-ar înlocui, va respecta dorința liderului.  „I-am cerut (lui Mișa – n.r.) ca pe 31 ianuarie să adopte ordonanța pentru amânarea termenului de depunere până la 31 martie, pentru a le da posibilitatea de a merge până la eliminarea declarației, cu condiția să găsească soluția ca cei care trebuiau să platească acestea să rămână asigurați. Pentru cei care au depus deja, tot în acea ordonanță să găsească măsuri tranzitorii”, a declarat liderul PSD înainte de începerea ședintei Comitetului Executiv al PSD.

Dragnea a mai precizat că felul în care vor fi încasate taxele pentru persoanele cu venituri din chirii, arende, drepturi de autor sau profesii liberale va fi explicat după adoptarea ordonanței la care a făcut referire.

 

Informația a apărut mai întâi pe surse, ulterior a fost confirmată de Dragnea, iar mai târziu de Călin Popescu Tăriceanu care, după ședința ALDE privind discuțiile ce vor fi purtate cu PSD privind structura noului Executiv, a confirmat aceeași versiune privind Declarația 600. „Urmează ca împreună cu Ministerul de Finanţe să anunţăm care sunt măsurile necesare pentru a remedia această situaţie care a creat nemulţumire pe bună dreptate. În termen de maxim o săptămână vom anunţa care sunt măsurile aferente”, a declarat Tăriceanu.

La rândul său, Liviu Dragnea și-a motivat solicitarea prin faptul că „s-a promovat și s-a comunicat foarte prost. Din acest motiv le-am cerut colegilor să nu se mai exprime, că nu au înțeles. Nici dvs. (jurnaliștii – n.r.) nu ați înteles, dar nu e vina dvs. Cei care au arendă, să le ceri să meargă la ANAF să compelteze o declarație mi se pare o aberație, fiind vorba și de un impact bugetar nesemnificativ, de 29 de milioane de lei. Va fi explicată până când se va înțelege. Vor fi discuții cu cei cu profesii liberale. Eu vă spun că nu e vorba doar de 200.000 de contribuabili, gândiți-vă câți au terenurile date în arendă. Tudose cred că a fost informat greșit. Toți cei care încasează arenda trebuie să completeze acea declarație. Ceea ce vă propun eu e bine și intelept. În perioada următoare se va explica. Trebuie să vă spună ei, după ce găsesc o formă completă”, iar fostul premier Mihai Tudose a spus că și el i-a cerut lui Mișa să clarifice situația privind Declarația 600 și să „nu blocheze o țară întreagă”.

 

Surse din Coaliția guvernamentală susțin că vor avea loc și alte modificări, cumar fi creșterea plafonului de venituri care să oblige contribuabilul la completarea Declarației 600. Modificarea plafonului nu se poate face însa în perioada în care Guvernul este interimar, pentru că acesta nu poate schimba Codul Fiscal. În plus, în ianuarie este și vacanta parlamentară. Dragnea a anunțat însă că pe 29 ianuarie va convoca Parlamentul pentru a trece noul Guvern, astfel încît prima ședință ar putea avea loc înainte de sfărșitul lunii.

Declarația 600 prevede că, începând de la 1 ianuarie 2018, li se va reține CASS persoanelor fizice care în anul fiscal precedent au obtinut venituri peste nivelul salariului minim brut pe țară (1.900 lei – n.r.) din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse.

Dacă veniturile obținute în condițiile enunțate echivalează cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei – n.r.), persoanei i se va reține și Contribuția la sănătate, care anul acesta va fi de 10%.

Declarația 600 era utilizată în anii trecuți de persoanele cu activități independente pentru contribuțiile la CAS, însă de anul acesta se depune și pentru cele la CASS. În consecință, numărul celor care trebuie să o depună a crescut.

Mii de români au semnat o petiție online prin care solicită anularea Declarației 600.

 

Totodată, liderul PNL, Ludovic Orban, l-a „somat” pe ministrul Finanțelorsă ceară preşedintelui ANAF să anuleze Ordinul cu privire la Declaraţia 600 sau să-l demită. Emiterea Ordinului ANAF nr. 4140/2017 din data de 29 decembrie 2017 reprezintă o sfidare şi o bătaie de joc la adresa a peste 600 de mii de români, care au descoperit după sărbători că au noi obligaţii fiscale într-o lună de zile”, a declarat preşedintele PNL, într-un comunicat remis presei.

Orban afirmă că prin impunerea Declaraţiei 600, persoanele care au realizat venituri în 2017, altele decât din salariu, respectiv din activităţi independente, drepturi de autor, chirii, dividende, mai mari de 22.800 lei sunt obligate să declare aceste venituri la ANAF şi să plătească contribuţii sociale şi/sau de sănătate. Mai mult, chiar dacă ANAF estimează un impact pentru 210.000 de contribuabili, în realitate datele statistice ale aceeaşi instituţii arată că sunt peste 600.000 de persoane cu activităţi independente sau venituri din alte surse, se arată în comunicatul de presă. Orban subliniază, de asemenea, că nu a existat şi nu există nicio informare a contribuabililor cu privire impunerile fiscale nou introduse și nici nu au fost publicate normele metodologice la OUG 79/2017, în baza căreia a fost emis Ordinul ANAF.

Formularul 600 reprezintă „Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”, este prevazut prin OPANAF nr. 4140/2017 elaborat în baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

 


Adaugati un comentariu


 

*