Depozitul de deșeuri periculoase de la Fermit SA ar putea fi închis până la sfârșitul anului

10 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Locuitorii din zona Râmnicului nu vor mai avea astfel motive să iși faca griji din cauza reziduurilor periculoase care le-ar putea afecta sănătatea.

 

Depozitul de deșeuri periculoase al fabricii Fermit SA de la Râmnicu Sărat, care reprezenta un real pericol pentru sănătatea locuitorilor din zonă, în special din cauza reziduurilor de azbest existente aici, se va închide, cel mai probabil, până la sfârșitul acestui an. Cel puțin așa au dat asigurari cei implicați în lucrarile demarate în acest sens în urmă cu două luni.

Asigurările au fost date în contextul vizitei pe care prefectul Carmen Ichim a efectuat-o pe șantier împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu și cei ai Agenției de Protecția Mediului, pentru a verifica stadiul lucrărilor.

Depozitul de deșeuri periculoase de la Fermit SA a fost inclus pe lista celor 68 de obiective de acest gen din țară, neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător. România fusese deja somată de către autoritațile europene în privința acestor obiective, iar în cazul în care acestea nu vor fi închise în termenul stabilit, țara noastră riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene.

 

Cu ocazia vizitei la fața locului, prefectul Carmen Ichim si inspectorii de mediu au constatat că lucrările au avansat în cele două luni de când au fost demarate procedurile de închidere a depozitului neconform, existând șanse ca acestea să fie duse la bun sfârșit luna viitoare, in condițiile în care termenul inițial pentru finalizare era de un an.

Prefectul Carmen Ichim a discutat la fața locului și cu reprezentanții tuturor factorilor angrenați în această operațiune, mai precis Primăria Municipiului Râmnicu Sărat prin Administrația Domeniului Public, societatea Fermit SA și firma de construcții câștigătoare a licitației pentru realizarea lucrărilor, care au dat asigurări că, în ritmul actual, depozitul de deșeuri de azbest ar putea fi închis în termen de o lună, în prima jumătate a lui decembrie.

 

Până acum, în prima parte a proiectului de închidere a depozitului Fermit SA, terenul ocupat de acesta a fost nivelat, acoperit cu un strat de pietriș de diferite dimensiuni și pământ tasat și compactat, au fost amenajate șanțuri de colectare și scurgere a apei, iar în zilele următoare, se va încheia cea de-a doua etapă aflată în prezent în plină desfășurare. Este vorba de aplicarea unei membrane geotextile, care să împiedice pătrunderea apei pluviale în sol și antrenarea substanțelor periculoase care pot ajunge în pânza freatică, punaând astfel în pericol sănătatea locuitorilor din zonă la care ar putea ajunge apa contaminată.

În ultima parte a lucrărilor urmează să mai  fie turnat un strat de agregate minerale și unul de pământ fertil, iar întreg perimetrul depozitului va fi împrejmuit cu un gard metalic, care nu va permite accesul în zonă.

 

Azbestul,  este considerat principalul agent cancerigen la locul de muncă în cele mai multe ţări ale lumii, iar bolile provocate de această substanță se declanşează cu mare întârziere şi legătura cauză-efect se realizează mult mai greu.

Inhalarea pulberilor de azbest determină o afecţiune pulmonară cunoscută sub denumirea de „azbestoză”. Studiile au demonstrat că expunerea la azbest creşte riscul apariţiei cancerului pulmonar de până la şase ori, dar şi al cancerului căilor respiratorii superioare, al esofagului şi al rinichiului.

Cei mai expuși la aceste boli sunt muncitorii care intră zi de zi în contact cu azbestul prin natura activității lor, însă riscuri există și pentru locuitorii care traiesc în zone învecinate depozitelor de materiale sau reziduuri pe bază de azbest neprotejate corespunzător, precum era cel din Râmnicu Sărat.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*