Depresia, invinsa prin vointa mai usor decat prin medicatie

5 iunie 2012 | 0 comentarii |

O persoana din cinci este afectata de depresie la un moment dat in cursul vietii. Iar femeile sunt mai predispuse decat barbatii catre aceasta tulburare psihica, arata cele mai multe studii efectuate in aceasta directie.

Ignorata, deprimarea se accentueaza in timp, putand chiar pune viata persoanei in pericol.

Afectiunea poate avea manifestari care variaza de la stari de tristete persistente  – care duc la pierderea increderii in propria persoana, la neliniste si la pierderea sperantei, pana la aparitia unor ganduri de sinucidere.

 

Nevoia de ajutor specializat

Specialistii spun ca depresia este o tulburare grava care netratata la timp poate genera afectiuni psihice grave sau chiar poate pune viata in pericol. Este indicat, de aceea, ca persoanele deprimate sa se adreseze psihologului, sa ceara ajutor specializat. Un rol esential in invingerea depresiei consta insa in dorinta persoanei afectate de a se vindeca, precum si in adoptarea unui stil de viata care sa favorizeze efectele terapiei care i se aplica.

Psihoterapia, combinata dupa caz cu tratamentul medicamentos cu antidepresive, reprezinta cea mai eficienta metoda de a scapa de depresie. Persoanele care au suferit o depresie este bine sa se gandeasca la aceste alternative, deoarece sunt cele mai sigure metode care duc catre vindecare”, sustin dr. Maria Cristache si psiholog Doina Mihai, specialisti ai Cabinetului Psihomedica.

 

Psiholog Doina Mihai

Psiholog Doina Mihai

Gandirea pozitiva si fuga de izolare

Tendinta unei persoane depresive este de a vedea totul in negru, de a se gandi numai la ceea ce nu merge bine in viata ei. Din cele mai vechi timpuri se stie insa ca gandirea pozitiva, capacitatea de a descoperi partile bune si frumoase ale oricarui lucru sau eveniment, optimismul (sa vada partea plina a paharului) pot fi decisive in vindecarea unei stari anxioase si chiar depresive, iar medicul si psihologul nu pot face prea mult in lipsa vointei pacientului.

Psihologul Doina Mihai arata ca este important ca persoanele depresive sa socializeze, sa caute compania altor persoane, chiar daca pentru inceput va fi doar pentru ca vor dori sa se simta in siguranta. „Comunicarea cu aceste persoane il va ajuta pe depresiv sa-si depaseasca emotiile negative, iar acest aspect este chiar o parte a procesului de psihoterapie. Este nevoie, de asemenea, de cat mai mult somn in perioada terapiei, pentru ca medicamentele isi fac mai bine efectul cand pacientul este relaxat”, explica psihologul, atragand atentia insa ca este vorba despre odihna, nu despre tendinta depresivilor de a „zace” in pat.

Acestea, deoarece o persoana care se izoleaza si ramane singura cu gandurile ei se simte tot mai nefericita, ceea ce ii poate face si mai mult rau.

 

gradina terapeuticaGasirea motivatiei, pasaportul spre vindecare

Un curs de aerobic, ingrijirea unei gradini cu flori, orientarea atentiei catre un copil sau un animal de casa care sa-l oblige pe depresiv sa-si descopere sau sa-si redescopere capacitatea de a fi responsabil sunt mijloace care-i vor oferi motivatia de a se simti util.

De cele mai multe ori, motivatia este gasita in lucrurile pe care depresivul le face in preajma persoanelor la care tine. Este important sa poata sa daruiasca iubire si sa primeasca afectiune la randul sau, pentru ca astfel se va deschide poarta pe care va iesi din depresie. De asemenea, notarea gandurilor si trairilor intr-un jurnal il poate ajuta sa puna lucrurile intr-o lumina mai clara si sa gaseasca motivatia de a merge mai departe”, mai spune dr. Cristache, mentionand insa ca cele mai bune rezultate in caz de depresie se obtin prin combinarea psihoterapiei cu un tratament medicamentos cu antidepresive, pentru o perioada de timp.

 


Adaugati un comentariu


 

*