Deputatii, acuzati ca au dat „unda verde” exportului paralel de medicamente

21 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Fostii guvernanti si asociatiile de pacienti spun ca acestia au aprobat un proiect de lege care le permite farmaciilor sa vanda si medicamente engros. Farmacistii sustin insa ca, in realitate, actul normativ vizeaza doar societatile farmaceutice care detin si depozite de medicamente. 

 

Comisia de sanatate a Camerei deputatilor

Comisia de sanatate a Camerei deputatilor

In contextul actual, in care criza de medicamente si vaccinuri se resimte din plin in sistemul romanesc de sanatate, un nou subiect a pus pe jar asociatiile de pacienti si a starnit numeroase controverse in spatiul public. Un proiect de lege mai vechi, care nu a fost aprobat si a suferit cateva modificari intre timp, iar la sfarsitul anului trecut a primit aviz negativ din partea Guvernului Ciolos si a fost respins in Senat, a fost adoptat miercuri, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Documentul, inca nepromulgat, a starnit, imediat, numeroase discutii contradictorii.

Contestatarii sai sustin ca, prin aceasta lege, parlamentarii au dat unda verde exportului paralel de medicamente, rezultatul urmand a fi disparitia acestora de pe piata romaneasca. Potrivit acestora, farmaciile sau lanturile de farmacii, obligate de Ministerul Sanatatii sa vanda mai ieftin medicamentele pe piata romaneasca, s-ar orienta catre pietele externe, unde vanzarea acestor medicamente este mai profitabila.

Desi legal, acest export paralel este considerat imoral, pentru ca in acest mod, pacientii romani vor fi lipsiti de medicamentele care le sunt destinate, pentru ca acestea vor fi comercializate pe pietele externe, in scopul unor profituri mai consistente, mai spun contestatarii.

Farmacistii sustin insa ca informatia a fost „usor deformata”, intrucat actul normativ adoptat de Camera Deputatilor nu vizeaza toate farmaciile, ci doar lanturile, care detin si depozite de medicamente.

 

Razvan Prisada - Colegiul Farmacistilor

Razvan Prisada – Colegiul Farmacistilor

Documentul, care s-a incercat si anul trecut sa fie promovat, prevede acordarea dreptului persoanelor juridice care elibereaza medicamente de a desfasura si activitate de distributie en-gros. De fapt, dupa cum explica farm. dr. Razvan Prisada, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania si presedinte al filialei Buzau a organizatiei profesionale, este vorba „despre aprobarea unei initiative legislative mai vechi, care reglementeaza, de fapt, o situatie neclara privind distributia de medicamente. Printr-o Ordonanta de Urgenta din 2014, Executivul a introdus interdictia desfasurarii concomitente a activitatii de eliberare a medicamentelor catre populatie, de cea de distributie pe care o practica societatile comerciale care detin atat depozite de medicamente, cat si farmacii cu acelasi nume (de obicei lanturi). Masura nu a fost insa aplicata pana acum, pentru ca aplicarea modificarilor pe care legea 91/2015 le aducea  legii 95/2006, a Sanatatii, a fost suspendata initial pana la 31 martie 2016. Ulterior, Guvernul Ciolos a prelungit termenul de separare a celor doua activitati pana la sfarsitul anului 2016 (prin OUG 67/2016) si a dat aviz negativ aceleiasi intitiative legislative care a fost acum aprobata de Parlament. Intre timp, desi desfasurarea celor doua activitati de catre aceeasi firma era interzisa de art. 800 alin. 2 din legea Sanatatii 95/2006 republicata, in realitate a fost permisa. De altfel, la acesta practica recurg, in realitate, si marii distribuitori, cele mai mari lanturi nationale de farmacii avand, de facto, in spate cele mai mari depozite de distributie angro de medicamente ”, a precizat farm. Prisada, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

 

Dacian Ciolos, Vlad Voiculescu

Dacian Ciolos, Vlad Voiculescu

Asadar, proiectul de act normativ, initiat de un grup de parlamentari PSD si ai minoritatiilor nationale, printre initiatori numarandu-se presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Corneliu Buicu, dar si deputatul buzoian Marcel Ciolacu, cu avizul favorabil al Ministerului Sanatatii, a fost respins de Senat – prima Camera sesizata. A ajuns apoi la Camera Deputatilor, unde miercuri a fost adoptat cu 154 de voturi pentru, 74 impotriva si doua abtineri, obtinand astfel aviz favorabil din partea Parlamentului, intrucat Camera Deputatilor a fost decizionala.

Principalii contestatari ai acestei legi sunt fostul premier Dacian Ciolos si fostul ministru la Sanatatii, Vlad Voiculescu, carora li s-au alaturat si cateva organizatii de pacienti. „Luam masuri de ieftinire prin decizie institutionala a medicamentelor in Romania, dupa care politicienii preocupati de binele romanilor vin cu o lege care permite firmelor sa re-exporte medicamente intrate ieftin pe piata romaneasca. Asta inseamna ca pacientii romani nu vor gasi pe piata unele medicamente tocmai pentru ca sunt ieftine, iar unii baieti destepti vor face bani pe seama patriotismului de fatada al unor decidenti”, a declarat Dacian Ciolos intr-o postare publica.

Aceeasi opinie a fost exprimata si de Vlad Voiculescu, care a avertizat ca in acest mod, criza de medicamente, care deja afecteaza pacientii romani, se va acutiza, iar medicamentele ieftine la care acestia ar trebui sa aiba acces de pe piata interna, se vor vinde mai scump in farmaciile din strainatate.

 

medicamenteVicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania spune insa ca o farmacie nu prea are cum sa-si desfaca marfa cumparata de la alt distribuitor, nici catre alti clienti din Romania si nici catre unii din strainatate.

Pentru a putea desfasura activitati angro, farmacia respectiva ar trebui mai intai sa dispuna fizic de un depozit de medicamente, pentru care are nevoie, pe langa investitii de cel putin 100.000 de euro, de autorizatie de distributie emisa de  Agentia Nationala a Medicamentului. In plus, adaosul stabilit prin lege, deja perceput de catre primul distribuitor, nu-i lasa prea mare marja de profit pe piata autohtona, unde preturile au fost reglementate prin lege, la nivelul minim european. Asa ca, desi teoretic, ar putea beneficia de noua prevedere legislativa, farmaciile nu o vor putea aplica si practic. Mai mult, printr-o masura adoptata de ministrul Vlad Voiculescu, prin ordinul nr. 1345 din 24 noiembrie 2016, unitatile de distributie angro a medicamentelor, importatorii si farmaciile autorizati au  obligatia sa raporteze, zilnic, Ministerului Sanatatii si ANMDM, situatia privind stocurile si operatiunile comerciale de medicamente, inclusiv distributia externa, iar prin ordinul nr. 269 din 14 martie 2017, al ministrului Florian Bodog, distribuitorii sunt obligati sa asigure stocuri adecvate si continue de medicamente pentru piata interna. Marii distribuitori nu vor da posibilitatea farmaciilor sa-si creeze stocuri care le-ar permite exportul paralel. Din pacate in acest moment aprovizionarea nu e suficienta nici pentru necesarul pacientilor nostri, nicidecum in exces ”, a explicat farm. Razvan Prisada.

Ceea ce ingrijoreaza insa, mai ales asociatiile de pacienti, este faptul ca Ministerul Sanatatii nu a dispus si masuri radicale control si pentru nerespectarea prevederilor legale, nici masuri privind atribuirea dreptului de reexport doar celui care a importat medicamentul, sau organizarea de licitatii care sa includa sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor asumate, astfel incat sa se evite crizele de medicamente si de vaccinuri cu care Romania s-a confruntat in ultima vreme.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*