Deputatii vor sa faca ordine in vanzarea de medicamente on-line

17 februarie 2016 | 0 comentarii |

Comisia de Sanatate a Camerei a adoptat un proiect legislativ in acest sens, care interzice persoanelor fizice sau juridice sa comercializeze cu amanuntul medicamente on-line, acest drept revenind doar farmaciilor autorizate de Ministerul Sanatatii.

 

medicamente on line farmacieDeputatii din Comisia de Sanatate vor sa aduca unele modificari la Legea Farmaciei, modificari care se refera la comercializarea on-line a medicamentelor.  Propunerea de modificare vine din partea unui deputat independent, care a inaintat spre dezbatere un proiect legislativ in acest sens, proiect ca a primit zilele trecute avizul pozitiv al comisiei de specialitate. Conform documentului adoptat de comisie, vanzarea cu amanuntul a medicamentelor in mediul on-line va fi permisa doar unitatilor farmaceutice reglementate, iar distributia medicamentelor in mediul on-line de catre alte persoane fizice sau juridice va fi strict interzisa constituind contraventie.

Modificarea pe care deputatii doresc sa o aduca Legi Farmaciei mai presupune ca unitatile farmaceutice care doresc sa distribuie medicamente on-line, trebuie sa solicite si sa obtina o autorizatie in acest sens, eliberata de Ministerul Sanatatii.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgTot Ministerului Sanatatii ar urma sa ii revina si sarcina de a depista farmaciile care vand medicamente on-line fara a fi autorizate in acest sens, sanctiunile presupunand, pe langa amenzile de rigoare, si suspendarea activitatii. „In cazul in care organele de inspectie ale Ministerului Sanatatii constata abateri de la prevederile prezentei legi, prin comercializarea medicamentelor in mediul on-line, acestea vor dispune aplicarea contraventiilor, dar si suspendarea activitatii, precum si instiintarea organelor de cercetare abilitate. Comercializarea medicamentelor prin intermediul unor site-uri care nu apartin unitaţilor farmaceutice reglementate de prezenta lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 10.000 si 20.000 de lei, precum si suspendarea site-urilor” se mai arata in proiectul legislativ. Documentul a fost dezbatut si in Senat, insa aici a fost respins, urmand acum sa fie pus pe ordionea de zi a dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

 

vot-parlamentUn alt proiect de lege referitor la acest domeniu, pe marginea caruia cele doua camere ale Parlamentului nu au cazut de acord, este cel al legii privind publicitatea la medicamente. Desi respins de Camera Deputatilor, proiectul a fost adoptat in Senat, care era camera decizionala si a ajuns la promulgare pe masa presedintelui. Acesta a constatat o serie de prevederi discriminatorii si in contradictie cu legislatia UE, astfel ca a trimis proiectul la reexaminare. Saptamana trecuta, deputatii din Comisia pentru Sanatate au respins din nou proiectul, acesta fiind apoi „pasat” la Comisia pentru Cultura a camerei, intrucat presupunea si modificari aduse Legii audio-vizualului. Dupa ce au studiat ducumentul, deputatii din cadrul comisiei au procedat la fel ca si colegii lor de la comisia de sanatate, dandu-si votul negativ.

Devine astfel din ce in ce mai evident ca proiectul va fi respins si in plenul Camerei Deputatilor, insa ramane de vazut ce se va intampla si la Senat, care este si de aceasta data for decizional.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*