Desene animate cu scop terapeutic, in premiera mondiala

10 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Psoihologii romani au realizat, in premiera absoluta, un film si de o carte pentru copii, care au rolul sa ii ajute pe micuti sa depaseasca starile de depresie, anxietate, vinovatie si furie.

 

Prof. univ Daniel David

Prof. univ Daniel David

Zilele trecute, la Cluj-Napoca a fost lansat primul film de desene animate cu scop terapeutic. acesta facand parte dintr-un proiect derulat la nivelul Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la Universitatea Babes-Bolyai. Conform specialistilor implicati in proiect, este vorba de o premiera mondiala, pentru ca vorbim de primul film de desene animate creat vreodata in scop terapeutic.

Odata cu filmul a fost lansata si o carte pentru copii creata in acelasi scop, ambele avand rolul de a-i ajuta pe copii sa treaca peste starile de depresie, anxietate, vinovatie sau furie. Coordonatorul proiectului, prof. univ. Daniel David, a declarat ca „filmul si cartea sunt un produs multidisciplinar, inovativ complex, prin faptul ca se adreseaza unui public diversificat, cum sunt cercetatorii in domeniul psihologiei, psihoterapeutii practicieni, educatorii, profesorii, parintii, dar si copiii si tinerii. Desenele animate se constituie, practic, in terapii pentru patru dintre cele mai intalnite probleme ale copiilor, ajutandu-i sa treaca peste starile de depresie, anxietate, vinovatie si furie. Filmul reprezinta o premiera in psihologia mondiala, si anume utilizarea desenelor animate nu doar in scop educativ, ci, mai mult, ca terapii in sine”.

 

retmanDesenele animate denumite de specialisti „Retman si Retmagia” cuprind cinci filmulete a cate 10-12 minute, puse pe un CD care insoteste cartea. Coordonatorul proiectului a explicat ca Retman este un avatar pentru o forma de psihoterapie creata in anii ’70 in Statele Unite. Acestuia i s-a dat viata ca personaj de desene animate, devenind astfel personajul prin care psihoterapia rational-emotiva si cognitiv-comportamentala poate sa ajunga mai repede la copii, stiut fiind faptul acestia invata eficient prin imitatie, repetand comportamentele modelelor vazute in jur. Copiii au tendinta de a repeta ceea ce face un model, atat pentru a obtine aceleasi recompense cat si pentru a evita aceleasi pedepse. „Retman ii invata pe copii ca, daca isi controleaza emotiile negative, vor fi mai fericiti si functionali. Copiii trebuie sa inteleaga ca aceste personaje nu se refera la evenimente de viata si la persoane, ci la propriile ganduri. Emotiile noastre nu sunt generate de alti oameni si de evenimente, ci de modul nostru de gandire asupra acestor lucruri”, a mai explicat specialistul.

 

terapie copiiProfesorul Daniel David a mentionat ca echipa de specialisti pe care o coordoneaza se va ocupa de subtitrarea filmului in limba engleza si, ulterior, de dublarea in limba engleza, pentru a putea fi folosit si in strainatate.

Proiectul Retman va fi dezvoltat cu alte filme care vor fi folosite si pentru alte probleme ale copiilor si adolescentilor, cum sunt controlul alimentar si consumul de droguri. Personajul principal urmeaza sa constituie si subiectul unui joc video si al unei aplicatii pentru telefonul mobil, pentru a fi mai accesibil.

Proiectul Retman si Retmagia a beneficiat de o finantare de 30.000 de euro din partea unei fundatii, fiind realizat in colaborare cu designeri de la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, scriitori si artisti clujeni.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*