Deținem recordul european la mortalitate infantilă și nașteri premature

28 martie 2018 | 0 comentarii |

Maternitățile și spitalele de pediatrie din România sunt deficitare la dotări cu aparatură medicală în condițiile în care, anual, aproximativ 20.000 de copii vin pe lume înainte de termen, iar rata mortalității infantile este dublă față de media europeană.

 

În ciuda eforturilor făcute în ultima vreme, în special de organizațiile umanitare care s-au implicat în campanii de amploare pentru reducerea mortalității infantile, lucrurile stau încă foarte prost în România. Suntem în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile dublă față de media europeană. Numărul mare de nașteri premature și lipsa dotărilor necesare asigurării îngrijirilor medicale de care au nevoie copiii care vin pe lume înainte de termen sunt principalele cauze.

Analiza de necesar efectuată de Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lui 2016 arată că, la nivel naţional este nevoie de un minim de 300 de incubatoare, 100 de ventilatoare, 200 de monitoare şi 250 de injectomate. Conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România, 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Datele au fost prezentate de Gabriela Alexandrescu, președintele Asociației Salvați Copiii, la o masă rotundă la care au participat șefii secțiilor de neonatologie de nivel III din țară, alături de secretarul de stat Raed Arafat, președintele Comisiei de Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății – prof. dr. Silvia Stoicescu și Președintele Asociației de Neonatologie din România – prof. dr. Maria Stamatin.

 

Cu aceeași ocazie s-a discutat despre scăderea cu până la 30-50% a finanțării Subprogramului de neonatologie, despre creșterea numărului de locuri de Terapie Intensivă în maternitățile de nivel III deja existente, despre construcția unor unități spitalicești noi, precum și despre dezvoltarea unor rețele de comunicare și dispecerat regional și național perfect funcționale.

A fost lansat, totodată, un apel public, pentru ca niciun prematur să nu fie abandonat de sistem. Autoritățile trebuie să îşi asume ca prioritate urgentă creşterea expertizei şi capacităţii de spitalizare a cazurilor grave în unităţi de nivel III, astfel încât niciun nou-născut grav să nu fie lăsat în afară actului medical vital.

Pe termen scurt este nevoie de reclasificarea în maternităţi de grad III a unor maternităţi de nivel II care deja desfăşoară activităţi specifice maternităţilor de nivel III şi de creştere a numărului de locuri de Terapie Intensivă în maternităţile de nivel III deja existente”, au subliniat specialiștii prezenți la dezbatere. Asociaţia de Neonatologie a înaintat deja, către Ministerul Sănătății, o propunere de modificare a criteriilor de regionalizare şi recunoaştere a competenţelor maternităţilor din ţară.

 

Gabriela Alexandrescu

Conform datelor prezentate de Gabriela Alexandrescu, circa 20.000 de copii se nasc, anual, înainte de termen în România. Acestora li se adaugă multe alte cazuri de copii cu risc la naștere, din cauza neurmăririi sarcinii. „Sunt aproape 40.000 de sarcini care nu sunt văzute de medicii ginecologi, de obstetricieni. Avem cea mai mare rată de mortalitate din Europa, dublă faţă de media UE, cu toate că în ultima vreme s-au mai făcut progrese şi prin alocarea de fonduri locale pentru îmbunătăţirea structurii secţiilor şi a condiţiilor materiale. Rămân însă foarte multe echipamente învechite, care trebuie scoase din uz. Multe echipamente care trebuie cumpărate şi achiziţionate. Din ce ştim noi, Salvaţi Copiii, ar trebui încă 300 de paturi complet echipate pentru nou-născuţii cu risc. Faptul că sunt 20.000 de naşteri premature şi avem o pierdere de 1.400 de copii pe an, înainte de a împlini un an, şi dacă luăm din ele poate 30%, ar fi 400 – 500 de copii care ar putea fi ajutaţi să trăiască cum trebuie”, a declarat președintele asociației Salvați Copiii.

 

Un subiect cu implicaţii grave a fost cel al scăderii, la începutul anului 2018, cu până la 30-50% a finanţării către subprogramul de neonatologie al Axei Prioritare – ATI, în toate secţiile din ţară.

Gabriela Alexandrescu a subliniat că „în continuare trebuie mărită capacitatea secţiilor de nivel III pentru a primi mai mulţi nou-născuţi. Anul trecut au fost cazuri de refuz, deci nu au avut capacitatea să îngrijească şi trebuie alocate fonduri. Sunt probleme de alocare a fondurilor pentru secţiile de ATI. Există şi o discriminare, să spunem, între alocarea pentru adulţi şi pentru copii, aşa că sperăm să facem astăzi un plan, un progres în ceea ce priveşte necesarul de echipamente şi un buget predictibil, clar pentru secţiile de nou-născuţi, mai ales că naşterile premature sunt fixe, adică nu se micşorează în niciun caz”.

Pe termen mediu, importantă este introducerea în planul de regionalizare neonatală (prin modificarea Ordinului 910/18.11.2002) şi a Spitalelor de Pediatrie care au compartimente pentru nou-născuţi/terapie intensivă nou-născuţi. „Unele funcţionează ca centre importante, iar altele vor aduce un plus de activitate imediată în special în zona malformativă, dar şi pentru cazurile medicale”.

 

Nevoia construirii unor unităţi spitaliceşti noi, cu dotare şi personal, în concordanţă cu normele europene, precum şi dezvoltarea unor reţele de comunicare şi dispecerat regional şi naţional perfect funcţionale, a fost subliniată ca obiectiv pe termen lung ce trebuie avut în vederere de autorități. „Deocamdată, în ţară există doar 50% din numărul de paturi necesar pentru spitalizarea cazurilor de nou-născuţi gravi, iar dispeceratele şi procedurile de transfer sunt disfuncţionale”, au arătat specialiștii. Cu toții au fost de acord că în lipsa unei politici publici coerente şi transparente în beneficiul sănătăţii materne şi neonatale, sprijinul punctual al organizaţiilor neguvernamentale se dovedeşte vital. Cu toate acestea, nevoia de politici publice coerente şi cu o largă susţinere politică rămâne absolut necesară.

Gabriela Alexandrescu a prezentat și un scurt bilanț al activităților desfășurate până acum de asociația pe care o conduce și prin care sunt dotate unitățile medicale cu aparatura necesară acordării îngrijirilor prematurilor și nou-născuților cu probleme de sănătate. Pănă acum, asociația a donat peste 390 de echipamente medicale moderne, achiziționate din banii strânși în urma unor acțiuni caritabile.

 

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat în cadrul aceluiași eveniment că România a progresat mult în ceea ce priveşte transportul copiilor născuţi prematur şi a anunţat că vor fi achiziţionate noi ambulanţe speciale, care vor înlocui maşinile de acest tip ce sunt deja învechite.

Am progresat mult în ideea transportului copiilor nou născuţi prematur. Dacă analizăm numai acum 10 ani, nu aveam maşini specializate. Erau vreo două în ţară, prin 2004 – 2005, iar elicopterele nu erau echipate cu incubatoare potrivite pentru copii. Acum avem maşini în mai multe judeţe, care asigură transportul neonatal al copiilor aflaţi în stare critică. În proiectul de achiziţii de ambulanţe care va avea ca sursă de finanţare chiar fonduri europene sunt prevăzute zece maşini de nou născuţi ce vor înlocui maşinile care sunt învechite plus întărirea capacităţii de transport şi pe calea aeriană. Sunt ambulanţe dedicate nou născuţilor, cu incubator, cu o masă specială încălzită de lucru în cazul în care nou născutul are o problemă să poată să se oprească să lucreze să îl stabilizeze, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, subliniind că și elicopterele SMURD au, apropae zilnic, una-două intervenții de transport neonatal.

 

În urma dezbaterii a fost elaborat, de specialiștii prezenți, un set de recomandări cu privire la reducerea mortalității infantile în România și îmbunătățirea situației din maternități, care a fost transmis și ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Salvați Copiii este implicată de mai bine de șase ani în campanii de reducere a ratei mortalității infantile prin dotarea cu aparatură a maternităților și spitalelor de copii din țară, dar în cei 28 de ani de activitate, peste 1.560.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile desfășurate. Organizaţia continuă și în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să i se alăture în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, pentru a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur. Cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, până la data de 25 mai. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

 


Adaugati un comentariu


 

*