Dezbateri regionale pe legile Sanatatii

26 august 2013 | 0 comentarii |

Reprezentantii Buzaului se vor intalni, joi, 29 august, la Constanta, alaturi de reprezentantii celorlalte cinci judete care fac parte din Regiunea Sud-Est, cu ministrul Eugen Nicolaescu  si presedintele CNAS, Cristian Busoi.

 

Cristian Busoi si Eugen Nicolaescu

Cristian Busoi si Eugen Nicolaescu

Restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar, cresterea veniturilor medicilor din spitale, legea malpraxisului, modificarea statutului spitalelor si pachetul de servicii medicale de baza vor fi luate in discutie, joi, la Constanta, de reprezentantii Ministerului Sanatatii impreuna cu reprezentantii Colegiilor Judetene ale Medicilor si ale Farmacistilor, asociatiilor de pacienti din fiecare judet, Societatilor si Patronatelor Medicilor de Familie, Sindicatelor, Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor, managerii spitalelor publice, conducerile DSP-urilor, presedintele CNAS Cristian Busoi si conducerile Caselor Judetene de Sanatate, presedintii Consiliilor Judetene, prefectii si parlamentarii USL.

Dezbaterea are loc pe proiecte supuse perfectionarii sau obtinerii unei variante care sa rezolve gravele probleme din sistem si rugam ca eventualele critici sa contina propuneri concrete sau sa efectueze comentarii care sa aiba ca scop imbunatatirea proiectelor supuse dezbaterii publice”, mentioneaza ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-un comunicat transmis de Biroul de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

 

Cristi Bigiu, Cristi Romanescu, Alecu Vsile

Cristi Bigiu, Cristi Romanescu, Alecu Vsile

Din judetul Buzau, resedintele Consiliului Judetean Cristi Bigiu si vicepresedintele Cristi Romanescu, subprefectul Alecu Vasile, conducerile DSP, CJAS si ale spitalelor, precum si reprezentanti ai Colegiului Medicilor si Colegiului Farmacistilor vor participa la intalnirea de la Constanta.

Avem de discutat mai multe aspecte privind legile sanatatii, cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dar si cu ministrul Muncii, Mariana Campeanu, asa ca vom fi prezenti la intalnirea de la Constanta. Cred ca este necesar sa semnalam si problemele punctuale cu care se confrunta judetul Buzau si sa solicitam interventia ministerelor acolo unde este necesar”, a declarat Cristi Bugiu, presedintele CJ Buzau, mentionand ca vor fi prezenti si parlamentarii PNL la aceste discutii.

Saptamana trecuta, Prefectura Buzau a transmis Ministerului Sanatatii un plan de masuri de reducere a cheltuiellilor din spitale, dar si solicitari privind „rectificarea bugetara pozitiva, un buget de investitii in aparatura medicala radiologica si de imagistica pentru Spitalul Judetean, Spitalul Rm. Sarat si Spitalul Nehoiu, finantarea unei centrale termice pentru Spitalul Smeeni, promovarea Spitalului Judetean in categoria a II-a si a III-a cum este acum si includerea acestei unitati medicale in lista celor 54 de unitati medicale care beneficiaza de Programul de finantare ATI, modificarea ordinului privind normarea numarului de paznici de la Spitalul Sapoca, precum si determinarea medicilor rezidenti sa vina pe posturile pentru care au optat pentru a se rezolva criza de medici din spitale”, asa cum a precizat subprefectul Alecu Vasile.

 

Sanitas nu crede in eficienta intalnirii

Sanitas nu crede in eficienta intalnirii

Liderul SANITAS, Mariana Munteanu, considera insa ca „aceste intalniri sunt organizate in scop de imagine de catre reprezentantii Guvernului, pentru ca se apropie termenul la care sunt anuntate proteste in sistemul sanitar. Fiecare dintre factorii implicati in reforma sistemului sanitar a avut numeroase intalniri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Casei de Asigurari de Sanatate, in care au fost prezentate atat optiunile ficarei categorii cat si propunerile privind aducerea sistemului la standardele europene la care ni se cere prestatia”, asa ca nu stie daca un reprezentant al organizatiei sindicale va participa la intalnirea de la Constanta. Aceeasi rezeva a manifestat si presedinta OAMGMAMR, Elena Comanescu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu spune ca aceste intalniri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate in dezbatere publica au fost programate avand in vedere obiectivele asumate prin Programul de guvernare in domeniul sanatatii si pornind de la principiul ca masurile de reforma au nevoie de un acord cat mai larg din partea celor implicati in sistemul sanitar. Seria dezbaterilor a debutat luni, 26 august, la Alexandria si se va incheia la Bucuresti, pe 23 septembrie .

 

raniti spitalIn cadrul dezbaterilor regionale sunt invitati sa participe: reprezentantii Colegiilor Judetene ale Medicilor, ai asociatiilor de pacienti din fiecare judet, ai Societatilor si Patronatelor Medicilor de Familie, Organizatiilor judetene ale sindicatelor, Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali, managerii spitalelor publice, reprezentantii Colegiilor Judetene ale Farmacistilor, conducerile DSP-urilor, presedintele CNAS, Cristian Busoi si conducerile Caselor Judetene de Sanatate, presedintii Consiliilor Judetene, prefectii si parlamentarii USL, precum si mass-media „pentru a cunoaste nemijlocit modul de desfasurare a dezbaterilor si in sprijinul transparentei, mass-media locala va participa in cadrul dezbaterilor”, mentioneaza documentul MS.

 

CALENDAR dezbateri publice

Data

Locatia desfasurarii

Judete participante

26 august

Alexandria

Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita,Prahova, Arges, Dambovita

29 august

Constanta

Constanta, Tulcea,Buzau,Galati,Barila,Vrancea

3 septembrie

Craiova

Dolj, Olt, Gorj, Valcea, Mehedinti

5 septembrie

Sighisoara

Sibiu, Mures, Alba, Brasov, Harghita, Covasna

13 septembrie

Iasi

Iasi, Bacau, Suceava, Botosani, Vaslui, Neamt

16 septembrie

Timisoara

Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara

20 septembrie

Oradea

Bihor, Satu Mare, Cluj, Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud

23 septembrie

Bucuresti

Bucuresti, Ilfov

 

Potrivit MS, pe agenda intalnirii se afla: directiile de reforma privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar; proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi; legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de baza, iar variantele finale obtinute in urma acestor consultari se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii si opozitiei inainte ca proiectele de legi sa fie trimise Parlamentului spre dezbatere si adoptare.

In paralel, Ministerul Sanatatii spune ca va continua discutiile la nivel central cu grupurile de lucru pe proiectele de lege lansate in dezbatere publica. 


Adaugati un comentariu


 

*