DGASPC Buzău a lansat o campanie de prevenire a încălcării drepturilor copilului

20 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Lansarea campaniei a coincis cu împlinirea a 20 de ani de la înființarea instituției, dar vine într-un context mai puțin fericit, al creșterii numărului de abuzuri asupra cpiilor.

 

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la înființarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău. Momentul coincide cu marcarea, la nivel internațional, a Zilei Internaționale pentur Respectarea Drepturilor Copilului.

Pentru a marca cele două evenimente, DGASPC a organizat atăzi, la Consiliul Județean Buzău, o conferință la care au luat parte mai mulți angajați ai instituției, în frunte cu directorul Loredana Dorobanțu și directorul adjunct Maria Mirela Ioniță, precum și reprezentanți ai instituțiilor cu care DGASPC colaborează. Nu a lipsit președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, nici vicepreședintele Adrian Petre și nici secretarul județului, Laurențiu Gavrilă, dat fiind faptul că DGASPC este o instituție care funcționează în subordinea administrației județene.

Deși organizată într-un moment festiv pentru instituția de asistență socială, conferința a avut ca subiect principal o campanie pe care DAGSPC a lansat-o oficial, astăzi, și care urmează a se desfășura la nivelul întregului județ, timp de 6-8 luni.

Sub sloganul „Respectarea drepturilor copilului începe de acasă”, campania este o acțiune care se va axa în principal pe informare și prevenire, însă după cum a precizat directorul instituției, se va urmări și depistarea eventualelor cazuri de abuz asupra copiilor sau orice fel de încălcare a drepturilor acestora.

 

Sunt vizate în princioal autoritațile de la nivel local, dar și pe reprezentanții societății civile și membrii comunităților, propunându-și popularizarea, la nivelul întregului județ, a drepturilor copiilor, încurajarea respectării acestor drepturi și a sesizării către autoritățile competente a eventualelor cazuri de încălcare a acestora.

Loredana Dorobanțu spune că decizia demarării acestei campanii a fost luată ca urmare a creșterii numărului de abuzuri asupra copiilor raportate la DGASPC Buzu, precizând că este vorba de un fenomen aflat pe un trend ascendent în ultimii ani. Spre exemplu, doar în ultimul an, 170 de copii au fost plasați sub protecție în regim de urgență de către DGASPC Buzău, din cuza abuzurilor la care au fost supuși, cei mai mulți fiind abuzați acasă sau în cadrul familei extinse. „Oricât de bună protecție le putem oferi noi, ideal pentru copii este să fie acasă, nu instituționalizați. Din păcate, însă, cele mai multe abuzuri se întâmplă acasă sau în familia extinsă”, a precizat directorul DGASPC, în cadrul conferinței.

 

În următoarele 6-8 luni, în funcție și de condițiile meteo din această iarnă, șapte echipe formate din 2-3 specialiști din cadrul DGASPC se vor deplasa în toate localitățile din județ. Vor avea întâlniri atât cu autoritățile, cât și cu comunitățile, cu medicii de familie, cu asistenții sociali și mediatorii sanitari, în cadrul cărora vor fi prezentate drepturile copilului prevăzute în legislația românească și cea internațională și se vor discuta modalitățile în care aceste drepturi trebuie respectate, precum și procedura de sesizare cu privire la încălcarea acestor drepturi.

Se va pune accentul în mod special pe abuzul asupra copiilor și pe neglijarea acestora, fapte care constituie cele mai frecvente încălcări ale drepturilor copiilor. În același timp, reprezentanții DGASPC care se vor deplasa în teritoriu vor urmări și depistarea eventualelor situați în care copiii sunt supuși unor astfel de tratamente, urmând să ia masurile care se impun.

Campania DGASPC este derulată în parteneriat cu Consiliul Județean, UNICEF România și Liceul de Arta Margareta Sterian ai carui elevi au realizat un film educațional bazat pe tematica respectării drepturilor copilului, care va fi proiectat cu ocazia întâlnirilor ce vor avea loc în teritoriu.

 


Adaugati un comentariu


 

*