Diagnosticul „doctorului” Google

9 februarie 2015 | 1 comentariu |

Utilizatorii din Romania se arata extrem de interesati de domeniul sanatatii, ceea ce constituie un fapt pozitiv, insa , in acelasi timp multi au tendinta de a se autodiagnostica si a se trata doar pe baza informatiilor gasite pe internet.

 

googleUtilitatea si nivelul ridicat de popularitate al unor portaluri dedicate domeniului Sanatatii, asa cum este si Sanatateabuzoiana.ro, au fost cofirmate recent de un raport prezentat de Google Romania, care arata ca informatiile din acest domeniu sunt printre cele mai cautate pe internet de catre utilizatorii romani care folosesc acest cunoscut motor de cautare.

Concret, conform analizelor prezentate de specialistii Google Romania, Sanatatea este al doilea domeniu de interes al romanilor care folosesc Google pentru a afla informatii. Primul loc in topul cautarilor pe Google este detinut de domeniul Turismului, secondat de Sanatate, ce devanseaza alte domenii considerate de interes ridicat, cum ar fi domeniul financiar sau cel referitor la informatiile legate de frumusete. Astfel, pa parcursul anului trecut, Google Romania a inregistrat peste 550 de milioane de cautari ce tin de domeniul Sanatatii, ceea ce reprezinta peste 56 la suta din numarul total de cautari. In acelasi timp, un sfert din totalul cautarilor pe Google au vizat servicii de sanatate si 12 la suta au avut legatura cu serviciile farmaceutice. Interesul sporit al romanilor pentru acest domeniu i-a surprins chiar si pe reprezentantii Google. Razvan Iordache, industry analyst in cadrul companiei a declarat ca „anul trecut au fost 550 milioane de cautari in domeniul sanatatii, ceea ce este foarte mult. Comparand cu alte sectoare precum cel de frumusete si ingrijire personala, financiar si turism, am ramas surprins, pentru ca ma asteptam ca oamenii sa caute mai multe informatii despre produsele de infrumusetare, dar partea de sanatate depaseste acest segment inclusiv cumulat cu finantele”.

 

calculator dureri de spatePrintre cele mai cautate informatii din domeniul Sanatatii s-au numarat cele referitoare la subiecte precum Ebola, zona zoster, hemoroizi sau calculator de sarcina. Daca vorbin despre cautarile referitoare la serviciile de sanatate, cele mai multe au avut ca obiect retelele private, cele mai multe informatii in acest sens fiind cautate despre MedLife si reteau Regina Maria.

Cum spuneam, 12 la suta din totalul cautarilor pe Google s-au referit la informatii despre serviciile farmaceurice, cele mai multe informatii pe care romanii le-au cautat in acest sens pe internet fiind cele referitoare la Farmacia Tei si reteaua Sensiblu. Analiza prezentata zilele trecute de Google Romania indica si faptul cresterea considerabila a numarului romanilor care acceseaza aceste informatii de pe smartphone-uri sau tablete. Astfel, daca in anul 2012, doar 5 la suta dintre romani cautau informatii pe internet folosind aceste dispozitive, in prezent sunt 41 la suta.

 

googleSpecialistii din domeniul Sanatatii saluta interesul tot mai sporit pe care romanii il acorda acestui domeniu, dar atrag atentia ca exista si un revers al medaliei. Odata cu cresterea interesului pentru informatie se amplifica si tendinta de autodiagnosticare si de automedicatie, doar pe baza informatiilor gasite pe internet, care uneori pot fi riscante.

Oana Grigore, purtator de cuvant in Ministerul Sanatatii, a declarat pentru Sanatateabuzoiana.ro ca este apreciabil faptul ca romanii acorda o tot mai mare atentie domeniului Sanatatii si manifesta un interes atat de sporit informatiilor din acest domeniu, insa atrage atentia asupra necesitatii filtrarii acestor informatii si a faptului ca nicio afectiune nu poate fi diagnosticata si tratata doar pe baza informatiilor gasite pe internet, medicul fiind singurul capabil sa aprecieze ceea ce este cel mai bine pentru pacient. „Prima regula in sanatate este evitarea automedicatiei si folosirea unor produse homeopate sau naturiste doar la recomandarea unui medic, fara a se inlocui tratamentele alopate (traditionale), ci doar in completarea acestora. Atata timp cat informatiile cautate pe internet se refera la un stil de viata sanatos, la  modul cum trebuie procedat pentru a se evita anumite boli, la proprietatile terapeutice ale unor plante medicinale, acest interes al romanilor este de laudat si de incurajat. Exista insa, din pacate, o tendinta tot mai crescuta de autodiagnosticare. Oamenii, avand la dispozitie o cantitate atat de mare de informatie, isi stabilesc boala de care cred ca ar suferi doar pe baza unor simptome descrise de aceste medii de informare. La fel de riscant este sa se administreze medicamente doar pe baza sfaturilor unor surse neautorizate si neverificate, din mediul on-line. Oamenii se pot informa si e bine ca o fac, insa pentru stabilirea unui diagnostic si a tratamentului adecvat, trebuie sa apeleze la medic. Doar acesta poate, in urma consulatiei si a conexiunilor unor inflrmatii despre starea pacientului, eventual a unor investigatii si facand asocieri cu eventuale afectiuni preexistente, sa stabileasca terapia potrivita. Trebuie sa se tina cont de faptul ca nu exista boala, exista bolnavi, fiecare pacient avand nevoie de o abordare individuala. Chiar daca cei cu care romanii intra in legatura in mediul online sunt specialisti avizati, un diagnostic clar nu se poate stabili virtual”, a declarat pentru Santateabuzoian.ro, purtatorul de cuvant la Ministerului Sanatatii.

 



Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Este normal sa ne interesam in primul rand de sanatatea noastra! Imi place sa cred ca folosim doar sfaturile utile despre diete, plante medicinale, pt.diagnosticele pe care ni le-au pus MEDICII SPECIALISTI si nu ne Inventam posibile boli!

Adaugati un comentariu


 

*