„Dialoguri pentru viata” pe tema preventiei bolilor oncologice

9 martie 2016 | 0 comentarii |

Patru conferinte au loc in Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, scopul principal fiind de a transmite un mesaj atat catre femei, pentru a se prezenta la controalele medicale periodice, cat si catre medicii de familie care ar trebui sa indrepte spre specialist orice caz ce prezinta cea mai mica suspiciune.

 

conferinta congresIn cadrul seriei de evenimente denumite generic OncoForum, in preajma zilei de 8 Martie s-a dat startul unei serii de patru conferinte care se desfasoara consecutiv la Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, cu tema „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”. Conferintele sunt sustinute de medici si de paciente care au reusit sa invinga cancerul sau au depasit deja etapele critice al bolii, fiind adresate in egala masura atat femeilor cat si medicilor de familie, in ideea ca acestia trebuie sa fie primii care sa le indrume pe paciente catre un consult de specialitate, la primele semne ale unei afectiuni oncologice.

Da ziua lor, femeile au fost astfel sfatuite sa aiba mai multa grija de sanatatea lor si sa se prezinte la controalele medicale periodice, pentru ca numai astfel, eventualele afectiuni oncologice pot fi depistate in faza lor incipienta, crescand astfel sansele de vindecare.

Initiativa organizarii acestor conferinte a fost luata tinand cont de datele statistice din Romania, conform carora una din cinci femei afla ca are cancer mamar atunci cand boala este deja in stadiul II sau III. In ceea ce priveste cancerul ovarian, in majoritatea cazurilor diagnosticarea se face intr-un stadiu avansat al maladiei. Aceleasi statistici arata ca doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au sansa de a supravietui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu pana la 89% dintre pacientele cu cancer de san.

 

cancer de col uterinAducand in prim-plan sanatatea femeilor, conferintle tip dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia” isi propun sa ofere un aport informational femeilor din Romania, cu privire la combaterea cancerului de san si de ovar.

Descoperite la timp, atat in cancerele de san cat si in cele de ovar se poate interveni mai eficient, sansele de supravietuire sunt mai mari, iar impactul pe care il au asupra calitatii vietii femeilor afectate, mai redus. Rata de supravietuire poate ajunge la 80-90% in cazul cancerului de san, respectiv 93% in cancerul de ovar, daca boala este diagnosticata in stadiul I.

Efectuarea controalelor medicale periodice si informarea constanta sunt masuri pe care fiecare femeie ar trebui sa le ia, pentru a-si proteja sanatatea si pentru a depista eventuale afectiuni in stadii incipiente, potrivit specialistilor.

 

Dr. Maria Puiu

Dr. Maria Puiu

Cu ocazia primei conferinte din aceasta serie, care a avut loc la Timisoara, medicul Maria Puiu, presedinte al Societatii Romane de Genetica Medicala si al Consiliului National pentru Bolile Rare, a precizat ca „foarte adesea, pacienta se sperie singura si se prezinta la consultul genetic cand cineva din familie a trecut printr-o astfel de suferinta, dar niciodata nu am primit paciente trimise de medicul de familie sau nu au primit recomandarea de la niciunul dintre specialisti. Spun aceasta fara sa fac vreun repros. Medicul genetician va sti sa analizeze si sa calculeze exact riscul si va gasi si argumentele pentru investigatiile care se recomanda sau pentru masurile de prevenire, in cazurile in care exista un trecut familial oncologic pozitiv”.

Cu aceeasi ocazie, medicul oncolog Corina Sarbu a explicat ca in aparitia cancerului exista factori de risc ce pot fi evitati, cum ar fi sedentarismul, obezitatea, alimentatia nesanatoasa, consumul de alcool sau fumatul si factori de risc inevitabili, precum varsta sau zestrea genetica. „Perioada prea mica de alaptare a copiilor sau lipsa ei creste sansa aparitiei cancerului de san. Nasterile frecvente sunt un factor de protectie a cancerului ovarian. Recomandarile privesc o alimentatie sanatoasa, consum ridicat de fructe si legume, o viata activa, cu 30 de minute de mers zilnic pe jos”, a mai declarat medicul oncolog.

 


Categorii: Actual, Dezbateri

Adaugati un comentariu


 

*