Dieta experimentala pentru reducerea grasimilor din ficat

1 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Regimul urmat timp de noua zile a avut ca rezultat diminuarea cu 20 la suta a procentului de grasime din ficat, in cazul unui esantion de studiu format din copii si adolescenti.

 

O dieta experimentala, urmata timp de noua zile, care presupune eliminarea zaharului prezent in general in bauturile racoritoare, sucuri din fructe si in majoritatea alimentelor procesate, a inversat in mod semnificativ acumularea de grasime in ficat in randul unui esantion format din copii si adolescenti.

Realizata de o echipa de oameni de stiinta din cadrul Universitatii Touro din California, si de la Universitatea San Francisco, cercetarea a analizat efectele unei diete cu un continut redus de fructoza – un tip de zahar adaugat in mod obisnuit in bauturi racoritoare si in numeroase gustari din comert – si au descoperit ca grasimea din ficat a scazut, in medie, cu peste 20% in aceasta scurta perioada de timp. Acest lucru demonstreaza eficacitatea unei strategii de incetinire a cresterii in spirala a bolilor metabolice cronice. Cercetarea a fost initiata in conditiile in care prevalenta bolii ficatului gras in randul adolescentilor din Statele Unite a crescut mai mult decat dublu in ultimii 20 de ani si este considerata ca fiind cauza unei game largi de tulburari din cauza cresterii rezistentei la insulina, care atenueaza capacitatea corpului de a controla nivelul glicemiei, ceea ce duce la aparitia diabetului de tip 2 si a altor afectiuni metabolice.

 

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca participantii la studiu au pierdut foarte putin din greutate urmand aceasta dieta – mai putin de 1% –  diferenta atribuita in special eliminarii apei din organism.

Potrivit cercetatorilor, beneficiile in ceea ce priveste reducerea procentului de grasime din ficat nu sunt o urmare a scaderii din greutate, asa cum au banuit unii oameni de stiinta, ci sunt specifice reducerii cantitatii de fructoza din alimentatie. Fructoza este in mod normal metabolizata in ficat, unde mare parte din aceasta este transformata in grasime.

In cadrul dietei experimentale, caloriile din fructoza au fost inlocuite cu cele din alimente bogate in glucoza. Spre deosebire de fructoza, glucoza, care se regaseste in cereale si unele legume, este principala sursa de energie a organismului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*