Dieta recomandata de specialisti intre festinul de Paste si gratarul de 1 Mai

18 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Medicii spun ca o dieta mai lejera va permite organismului sa se detoxifieze dupa mesele imbelsugate de Paste si, eventual, sa se pregateasca pentru gratarele de 1 Mai.

 

masa de paste jpgNici nu a trecut bine Pastele, iar romanii deja incep sa isi faca planuri pentru minivacanta de 1 Mai, pana la care au mai ramas doar cateva zile. Cei mai multi planuiesc deja o iesire la iarba verde, insotita de nelipsitul gratar cu mici si fleici sfaraind pe jar, alaturi de berea si spritul aferente.

In acest context, specialistii ne recomanda ca dieta zilelor care au mai ramas pana atunci sa fie una ceva mai lejera, bogata in salate, legume si fructe, pentru a da organismului timp sa se refaca dupa ouale, drobul si friptura de miel consumate in cantitati mari in perioada Pastelui. Nu in ultimul rand, trebuie tinut cont de aspectul estetic al problemei, ospatul de Paste, cumulat cu cel de 1 mai si cu lipsa unei diete cumpatate in perioada intermediara, putand contribui cu un numar semnificativ de kilograme in plus, care vor da mari batai de cap celor care tin la silueta.

 

cros 4Medicii si specialistii in nutritie fac astfel cateva recomandari de care toti ar trebui sa tinem cont pentru zilele urmatoare. Dupa postul de dinaintea Pastelui, care este si cel mai lung din an, multi lasa la o parte orice urma de prudenta, mancand si band fara nicio masura si fara a se gandi vreo clipa la consecinte. Astfel, intr-un interval scurt de timp, organismul acumuleaza multe grasimi inutile, toxine, care provoaca tot felul de probleme de natura digestiva, oboseala, hipertensiune, motiv pentru care multi ies din sarbatori obositi, apatici, lipsiti de enrgie.

Pentru ca organismul sa isi revina dupa aceste excese, specialistii au cateva recomandari referitoare la dieta care trebuie adoptata in aceasta perioada, pentru a permite o detoxifiere a organismului, atat de necesara in acest context. Principala recomandare consta in consumul de alimentele bogate in fibre si nutrienti, precum salata, ceapa si usturoiul verde, mararul si patrunjelul, loboda, stevia si spanacul sau alte trufandale, dar si alte legume si fructe de care pietele sunt pline in acest sezon, toate avand din aceste calitati din belsug. Pe langa alimentele sanatoase, medicii ne recomanda miscarea, cel putin 30 de minute pe zi, pentru a ajuta organismul sa arda grasimile si sa elimine toxinele acumulate.

 

legume fructeFoarte bune pentru consum sunt fructele si legumele cat mai viu colorate, desigur, cu precizarea ca este vorba de culoarea naturala si nu cea dobandita ca urmare a tratamentelor cu fel de fel de substante. Cu cat sunt mai colorate, cu atat contin mai multi antioxidanti care actioneaza la nivel celular si elimina toxinele din tesuturi. Fructele si legumele sunt bogate in fibre, minerale, vitamine si compusi numiti fitonutrienti care ajuta la prevenirea si tratarea bolilor.

Se poate consuma si carne, dar nu in cantitati foarte mari si nu carne rosie de porc sau vita. Se recomanda carnea slaba de pui, curcan sau peste, medicii atragand atentia totodata ca ar trebui evitat in aceasta perioada consumul de cafea, care poate fi inlocuita cu ceai verde sau alb.

 

legume_proaspeteNu trebuie sa uitam nici de consumul celor doi litri de apa pe zi, intrucat apa stimuleaza metabolismul, reduce senzatia de foame si ajuta la eliminarea toxinelor.

Este recomandabil ca o astfel de cura sa fie tinuta cel putin timp de 5 zile, perioada in care sunt interzise cu desavarsire prajelile de orice fel, deserturile grele, cu mult zahar, untul, margarina, mancarurile tip fast food, chipsurile, painea alba si cerealele rafinate.

Pot fi consumate, in schimb, la discretie, urzicile, loboda, stevia si spanacul, in stare cruda in salate sau preparate termic, toate fiind pline de nutrienti si sarace in calorii, ridichi, recomandate in curele de detoxifiere, castraveti, brocolli , morcovi si ceapa.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*