Directie noua in Ministerul Sanatatii si vaccinuri in maternitati

4 august 2014 | 0 comentarii |

Sunt principalele mesaje transmise astazi, de oficialii Ministerului Sanatatii, cu prilejul participarii la Conferinta Alaptarea in contextul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

Un compartiment dedicat mamei si copilului va functiona incepand din luna august, in cadrul Ministerului Sanatatii, a anuntat astazi, ministrul Nicolae Banicioiu, intr-o conferinta de presa organizata de asociatia Hands Across Romania.

Banicioiu a tinut sa sublinieze ca politicile de sanatate ce vizeaza mamele si nou-nascutii sunt o prioritate a mandatului sau si a executivului din care face parte, s-a laudat cu suplimentarea de buget si l-a criticat pe predecesorul sau, ca de fiecare data cand are ocazia, dar a recunoscut ca „mai e mult pana departe”.

Cu acelasi prilej, secretarul de stat Alexandru Rafila a dat asigurari ca saptamana viitoare, maternitatile din intreaga tara vor primi primele loturi de vaccinuri BCG (impotriva poliomielitei) si vaccinuri impotriva Hepatitei B, iar pe parcursul acestei luni se vor continua procedurile pentru achizitia a 500.000 de doze de BCG si 200.000 de doze de antihepatitic B.

 

Conferinta BanicioiuMinistrul Banicioiu a precizat ca rolul noului compartiment, care „din acest an, chiar de luna aceasta, va functiona in cadrul ministerului”, este de a  „optimiza coordonarea activitatilor din programul national, cooperarea cu ONG-urile de profil dar si pentru a monitoriza mai bine tot ceea ce se intampla in sistem, de la maternitate, de la cazurile de prematuri care sunt luate in evidenta si monitorizarea efectiva”.

El a adaugat ca acest compartiment va monitoriza modul in care sunt asigurate, atribuite si distribuite fondurile in sistem, astfel incat „sa nu mai existe discontinuitati, sa nu mai existe locuri sau maternitati in care nu au ajuns fondurile sau s-au terminat fondurile si ministerul nu stia sau directia sanitara din judetul respectiv nu stia. Scopul infiintarii acestui compartiment a fost acela de a preintampina aceste fenomene si de a le rezolva din timp”, a adaugat ministrul, laudandu-se ca desi „fosta conducere” a MS a „cam incurcat programele”, acum, cu sprijinul primului ministru si al Casei de Asigurari, se va asigura „ pana la sfarsitul anului tot ce este necesar in sistemul de sanatate. Bani sunt, dar dincolo de asta trebuie sa veghem si asupra faptului ca lucrurile trebuie sa merga asa cum trebuie”.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

La randul sau, secretarul de stat Alexandru Rafila si-a exprimat speranta ca gravidele se vor prezenta in tot mai putine cazuri „direct la maternitate ca sa nasca, fara a fi fost in evidenta medicului de familie sau a fi monitorizate de un medic specialist in prealabil sau, si mai rau, sa nasca in altfel de conditii. Pe de alta parte, incercam sa intretinem si alfel de activitati, de sanatate publica, cum ar fi testarea gravidei pentru HIV si Hepatita B (ne gasim cam la 45% de gravide testate HIV, la ora actuala). Exista si consiliere pre si post testare, iar acestea sunt gratuite, iar toate aceste comportanemte preventive vor duce la imbunatatirea starii de sanatate si scaderea mortalitatii infantile”.

In acest context, secterarul de stat a anuntat ca Ministerul Sanatatii a incheiat toate procedurile necesare achizitionarii centralizate a vaccinurilor BCG si hepatitic B, proceduri demarate inca de la inceputul acestui an.  „Saptamana viitoare vor fi receptionate primele 110.000 de doze de vaccin BCG, urmand a fi distribute in unitatile din teritoriu. Totodata, pana la sfarsitul lunii august, vor fi receptionate si 50.000 de doze de vaccin hepatitic B”, a dat asigurari dr. Rafila.

 

vaccin copiiIn acest an, Ministerul Sanatatii spune ca va achizitiona peste 500.000 de doze de vaccin BCG si peste 200.000 de doze de vaccin hepatitic B. Potrivit oficialilor institutiei, dificultatile legate de procesul de achizitionare se datoreaza lipsei de pe piata a vaccinului, deoarece in prezent exista un numar mic de producatori care mai fabrica aceste produse.

MS a cerut Directiilor de Sanatate Publica din tara identificarea tuturor copiilor nascuti in aceasta perioada si care nu au fost imunizati, in vederea gestionarii corecte pentru recuperare la vaccinare. Toti copiii nevaccinati vor fi recuperati la vaccinare prin maternitati si cabinetele medicilor de familie, fara afectarea schemei de vaccinare obligatorie, mai spun reprezentantii institutiei.

Ministrul Banicioiu a dat asigurari ca incurajeaza tot ceea ce inseamna practica internationala in sistemul de sanatate din Romania, iar institutia pe care o conduce implementeaza recomandarile internationale, atat in privinta nasterilor cat si ingrijirilor pre si postnatale.

Conferinta  „Alaptarea in contextul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului” a marcat „Saptamana alaptarii la san in Romania” si a avut loc la sediul Ministerului Sanatatii. Intre invitati s-au numarat Sandie Blanchet – ambasadorul UNICEF in Romania, reprezentanti ai mai multor ONG-uri, ai Ministerului Sanatatii si ai OAMGAMMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*