Discopatiile lombare, principalele boli profesionale al angajaților buzoieni

Anul trecut, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul personalului de la SAJ Buzau.

 

Astăzi a aut loc o nouă ședință a Colegiului Prefectural Buzău, iar unul dintre cele șapte puncte aflate pe ordinea de zi l-a constituit prezentarea, de către șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Gheorghe Constantin, a raportului privind accidentele de muncă şi bolile profesionale înregistrate la nivelul instituției pe parcursul anului trecut.

Potrivit datelor prezentate în cadrul Colegiului Prefectural, anul 2017 nu a fost unul lipsit de incidente care țin de competența ITM, fiind consemnate 63 de accidente de accidente de muncă produse în județ și 14 cazuri de angajați confirmați cu boli profesionale de către Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Jumătate din numărul de boli profesionale consemnate în 2017 sunt reprezentate de discopatiile lombare datorate microclimatului nefavorabil de la locul de muncă, pozițiilor vicioase și mișcărilor repetitive. La acest capitol, cei mai afectați sunt membrii achipajelor de la Serviciul de Ambulanță Județean, în rândul cărora s-au înregistrat patru din cele șapte cazuri de discopatii lombare căpătate la locul de muncă pe parcursul anului trecut, cauzele fiind mișcările repetitive impuse de transportul pacienților și microclimatul nefavorabil în care personalul își desfăsoară activitatea.

 

Celalte trei cazuri de discopatie lombară s-au înregistrat în rândul angajaților societății Fermit S.A. din Râmnicu Sărat, fiind cauzate de pozițiile vicioase și mișcărilor repetitive.

De altfel, societatea râmniceană a fost în cursul anului trecut, ca și în anii anteriori, agentul economic de pe raza județului Buzău care a înregistrat cele mai multe cazuri de boli profesionale în rândul angajaților. Astfel, pe lângă cele trei cazuri de discopatie lombară, au mai fost confirmate patru cazuri de azbestoză determinate de înhalarea de fibre minerele, în speță fibre de azbest, și încă un caz de bronșită cronică, datorat inhalării de pulberi fără efect specific. Rezultă astfel că la Fermit S.A. s-au înregistrat opt cazuri, adică mai mult de jumătate din numărul total de boli profesionale înregistrat la nivelul întregului județ, pe parcursul anului 2017.

Raportul mai consemnează și un caz de silicoza, datorat inhalării de pulberi de dioxid de siliciu, la Ductil SA, precum și un caz de dermatită cronică, provocată de solveni organici, la Superlit România SA.

 

În ceea ce privește accidentele de muncă, din cele 63 de evenimente cercetate de inspectorii ITM pe parcursul anului trecut, 54 s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă a victimelor, iar celelalte 9 s-au soldat, din pacate, cu decese. A fost consemnat și un accident colectiv, în urma căruia două persoane au decedat iar o alta a fost încadrată în grad de invaliditate, toți angajații implicați fiind victime ale unui accident de circulație, produs în timp ce se aflau în timpul programului de muncă.

Cât despre cauzele care au dus la producerea accidentelor de muncă, cele mai multe au constat în efectuarea necorespunzătoare de comenzi și manevre, fiind consemnate 16 evenimente di naceastă categorie, soldate cu tot atâția răniți. Urmează cauzele dependente de executant, care au dus la producerea a 15 accidente de muncă, și, la mare distanță, neefectuarea la timp a operațiilor indispensabile securității muncii, aceasta fiind cauza pentru 5 accidente de muncă. Printre alte cauze enumerate în raportul inspectorului șef al ITM Buzău se mai număra căderile în urma alunecării sau împiedicării, tolerarea abaterii de la respectarea normelor securității în muncă, caderi de la înalțime datorate dezechilibrării, neutilizarea mijloacelor de protecție, temperaturi ridicate, lucrul cu mijloace de producție necorespunzătoare etc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*