Discriminarea mai functioneaza inca in sistemul sanitar romanesc

16 decembrie 2014 | 0 comentarii |

O arata rezultatele unui studiu efectuat in randul studentilor medicinisti din Sibiu, Studiu care indica faptul ca romii, persoanele cu alt orientari sexuale si cei infectati cu HIV sunt cele mai discriminate persoane.

 

tuberculozaIn perioada august-noiembrie 2014, Universitatea de Medicina si Farmacie din Sibiu a fost inclusa in proiectul Invatamant superior medical orientat catre aplicarea unui tratament nediscriminatoriu al pacientilor”, un program ce a beneficiat de finantare europeana, avand ca scop cresterea performantelor unitatii de invatamant superior implicate, prin adaptarea programelor de studii de licenta la nevoile si cerintele pietei muncii, care sa imbunatateasca accesibilitatea, eficacitatea si echitatea serviciilor medicale oferite populatiei. Printre activitatile desfasurate in cadrul acestui proiect s-a numarat si un studiu la care au participat 500 de studenti medicinisti din Sibiu, care au raspuns unor intrebari referitoare la discriminarea unor categorii de pacienti in sistemul sanitar romanesc.

 

copil-bolnav-spitalConform rezultatelor studiului, cea mai discriminata categorie in sistemul de sanatate este reprezentata de minoritatea romilor. Raspunsurile studentilor chestionati trimit in majoritate in zona stigmatizarii si etichetarii, ceea ce arata un risc crescut de marginalizare, discriminare si excluziune sociala a acestei minoritati. La polul opus, cea mai putin discriminata categorie este considerata cea a copiilor, multe dintre raspunsurile oferite evidentiind faptul ca aceasta categorie nu este discriminata in sistemul de sanatate din Romania. Mai mult de jumatate dintre subiectii studiului, considera ca persoanele cu o alta orientare sexuala sunt discriminate intr-o mare sau foarte mare masura. Viitorii specialisti din domeniul sanatatii apreciaza, de asemenea, ca persoanele cu HIV/SIDA sunt discriminate in societate si in sistemul medical, motivul principal fiind legat in special de teama de infectare si teama de moarte.

 

studenti medicina (1)Rezultatele raportului mai arata ca, in opinia viitorilor medici, discriminarea este prezenta in societatea romaneasca, urmata de scoala, sistemul de sanatate si locul de munca. Unul din patru studenti medicinisti are cel putin o experienta personala de discriminare, iar tendinta lor este de a avea un comportament pasiv intr-o astfel de situatie. Studiul arata ca cei mai multi studenti nu au cunostinte suficiente cu privire la institutiile si organismele menite sa apere drepturile persoanelor discriminate. Concluziile studiului arata ca un curs universitar in domeniul nondiscriminarii ar putea aduce studentilor medicinisti, informatiile necesare pentru o mai buna cunoastere a diferitelor grupuri vulnerabile la discriminare in sistemul de sanatate, dar şi de a propune strategii care sa dezvolte competente ti aptitudini etice, de nondiscriminare.


Adaugati un comentariu


 

*