Discutii aprinse privind noile medicamente compensate si gratuite

19 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Autoritatile intentioneaza introducerea pe lisa a noua molecule noi, insa producatorii de medicamente generice au cerut eliminarea taxei clawback si au solicitat Guvernului sa gaseasca bani pentru a permite accesul tuturor pacientilor la tratamente.

 

Ministerul Santatii a organizat, ieri, la solicitarea Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), o dezbatere publica privind introducerea a noua medicamente noi pe listele de compensate si gratuite, de care pacientii ar putea baneficia pana la finele lunii viitoare. Este vorba de cinci molecule ce se adreseaza pacientilor care sufera de HIV/SIDA, iar celelalte pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului si bolilor cardiovasculare.

In cadrul discutiilor, la care au participat perezentanti au autoritatilor, ai producatorilor de medicamente si ai asociatiilor de pacienti, Vlad Negulescu, reprezentantul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a anuntat ca mai sunt de finalizat doar doua protocoale, referitoare la cancerul renal si la psoriazis, dupa care proiectul de hotarare poate fi trimis spre aprobare, iar noile medicamente vor deveni disponibile, pana la sfarsitul lunii octombrie.

Initiativa a fost salutata de producatorii de medicamente si de cei ai asociatiilor de pacienti, dar producatorii si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca nu este clar de unde vor proveni bugetele pentru sustinerea acestor noua noi molecule.

 

Viorica Preduna

In acest context, Viorica Preduna, reprezentanta APMGR, a reiterat necesitatea eliminarii taxei clawback si a solicitat Guvernului sa gaseasca bani pentru a permite accesul tuturor pacientilor la tratamente, nu doar al unei anumite categorii. Reprezentantii farma au spus ca o solutie ar putea fi suplimentarea bugetului, pentru ca acesta este inghetat, din 2011, la nivelul de 6 miliarde de lei. „Ne asociem cu producatorii de inovative si cu asociatiile pacientilor de a lupta pentru accesul la tratament. Nu intelegem insa de unde se vor lua bugetele care vor acoperi aceste medicamente noi, in mod sigur ele vor fi acoperite din taxa clawback. Aceasta afecteaza in primul rand medicamentele generice, pe care le iau, sa zicem, pacientii cardiaci, care sunt vreun milion. Or, stim cu totii ca insuficienta cardiaca poate sa duca la accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Aceasta afectiune este tinuta cu greu in frau sub tratament medicamentos iar in lipsa lui posibil ca toti acesti pacienti sa ajunga la complicatii. Din nefericire, noi nu o sa mai putem fabrica aceste medicamente care costa trei lei sau patru lei pentru ca introducerea moleculelor noi pe lista o sa duca la o taxa clawback de 30-35%. Am dori ca taxa clawback sa fie eliminata de maine. Propunerea noastra de clawback diferentiat este blocata la Ministerul Finantelor, desi in toate demersurile pe care le-am făcut am aratat ca am blocat investitii de 100 de milioane de euro, pentru ca nu ne permitem sa le mai facem din cauza taxei clawback.  Ne dorim ca taxa clawback să fie mai mică cu 35% pentru generice decat pentru inovative”, a declarat Viorica Preduna, in cadrul dezbaterii de la Ministerul Sanatatii.

 

Dan Zaharescu

In cadrul aceleiasi dezbateri, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, a subliniat ca desi pacientii romani au dreptul a acceada la aceleasi tratamente ca si ceilalti bolnavi din UE, Romania este cu mult in urma celorlalte state, in privinta compensarii unor medicamente noi. „Pacientii din Romania trebuie sa aiba acces la standardele de tratament europene. Este ceea ce pacientii romani isi doresc, ceea ce ei merita si este echitabil pentru ei, orice nivel de ingrijire inferior standardelor UE fiind considerat discriminatoriu fata de ceilalti cetateni ai Uniunii Europene. Din aproape 300 de cereri de intrare pe lista de medicamente compensate, din 2014 pana in prezent, inclusiv noi DCI-uri, noi indicatii sau combinatii in doze fixe, aprobate de catre Agentia Europeana a Medicamentului si recunoscute ca fiind sigure si eficiente, doar o treime au fost incluse in lista de compensate, conditionat sau neconditionat. Din toate deciziile de compensare conditionata (90), mai putin de 20% au fost efectiv implementate prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat, ceea ce inseamna ca mai mult de 70 de medicamente evaluate pozitiv de trei importante agentii nationale de evaluare a tehnologiilor medicale si compensate in alte state ale Uniunii Europene nu sunt compensate inca in Romania. Aceste argumente pun in discutie viteza si barierele metodologiei prin care este decisa compensarea medicamentelor noi si arata nevoia unor ajustari pentru a preveni adancirea decalajelor fata de Uniunea Europeana”, a explicat Dan Zaharescu. El a subliniat ca ARPIM sustine introducerea medicamentelor compensate, atat neconditionat, cat si conditionat, in conditii de sustenabilitate financiara si echitate, atat pentru pacienti, cat si pentru companiile producatoare.

 

Iulian Petre

Prezent la discutii, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a precizat ca pacientii asteptau de multi ani aceste medicamente insa ii intelege si pe producatorii de medicamente si ii sustine in demersul lor.

„Pacientii asteapta aceste medicamente de multi ani. Pana acum au fost niste conditii care nu le-au permis accesul pe piata romaneasca. Am luptat sa indepartam acele conditii si iata ca pacientii sunt la un pas de a putea avea acces la ele. Inseamna o pastila pe zi pentru multi dintre ei, inseamna conditii mai bune pentru a fi aderenti la tratament, noutate pe plan mondial. Se reduce semnificativ numarul de medicamente inghitite, lucrul acesta ajuta foarte mult aderenta la tratament, iar pe un pacient care inghite tratament de 20 de ani, lucrul acesta il ajuta foarte mult. Atat timp cat de pe piata romaneasca au disparut deja 2.300 de medicamente in ultimii doi ani, lucrul acesta trebuie sa ne ingrijoreze pe toti si sa cerem Guvernului masuri. E nevoie insa si de masuri prin care sa li se creeze producatorilor conditii pentru a ramane pe piata romaneasca, pentru ca numai asa pacientii vor putea fi tratati bine”, a declarat presedintele UNOPA.

La finalul dezbaterii, reprezentantii Ministerului Sanatatii, medicii Cristian Grasu si Octavian Alexandrescu, au luat act de solicitarile fiecaruia dintre participanti si au promis ca le vor analiza.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*