Distribuitorii europeni de medicamente contesta blocarea exportului de vaccin ROR

Acestia vor adresa o plangere Comisiei Europene, impotriva deciziei acestui for de a aproba solicitarea Romaniei privind blocarera in regim de urgenta a stocurilor de vaccin existente in tara.

 

depozit de medicamente unifarmCum era de asteptat, masura de blocare temporara a exporturilor intracomunitare de vaccin impotriva rujeolei, adoptata recent de autoritatile romane, cu acordul Comisiei Europene, a starnit nemultumirea distribuitorilor de medicamente. Acestia contesta decizia si avertizeaza ca Romania s-ar putea alege cu sanctiuni din aceasta cauza.

De altfel, ministrul Florian Bodog declara, anterior acceptului primit din partea Comisiei Europene, ca fusese reclamat acestui for, inca din momentul in care luase decizia dea bloca cele 10.000 de doze de vaccin depistate in depozitele din tara si destinate exportului. Ulterior, comisia a aprobat solicitarea Romaniei privind suspendarea temporara a exporturilor intracomunitare cu vaccin ROR, luanad in calcul situatia speciala generata de discontinuitatea aprovizionarii pietei interne cu acest vaccin si extinderea epidemiei de rujeola.

Masura a fost pusa in practica imediat, iar la scurt timp a fost urmata le o luare de pozitie oficiala a  Asociatiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente, care contesta aceasta masura si decizia Comisiei Europene care si-a dat acordul in acest sens. In egala masura, distribuitorii de medicamente s-au aratat ingrijorati de criza de vaccin antirujeolic de pe piata roamneasca, dar si fata de solutia gasita de autoritatile romane, respectiv aceea de notificare a Comisiei Europene pentru blocarea exporturilor intracomunitare.

 

vaccinuriIn opinia distribuitorilor, masura este nejustificata, intrucat nici criza de vaccinuri si nici epidemia de rujeola nu se datoreaza in mod direct  exporturilor intracomunitare. Acestia spun ca, pentru ca acordul dat de Comisia Europeana sa fie intemeiat, trebuie dovedit faptul ca exporturile de vaccin sunt cauza principala a crizei de vaccin si a epidemiei de rujeola, in caz contrar, „Romania riscand sa primeasca sanctiuni ce pot merge pana la infringement si, mai mult, riscand sa isi piarda complet credibilitatea in accesarea procedurii de urgenta nejustificat, eventualele solicitari ulterioare urmand a fi analizate cu mult mai multa circumspectie”. Distribuitorii considera astfel ca justificarea pe care autoritatile romane au prezentat-o in procedura urgenta de notificare, nu este compatibila cu legislatia UE si principiile pietei interne si vor depune in acest sens o plangere la Comisia Europeana.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Intr-un comunicat remis pe aceasta tema, Coralia Kreyer, directorul Asociatiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente, sustine ca realizarea unor stocuri asiguratoare de vaccinuri este responsabilitatea autoritatilor sanitare, respectiv a Ministerului Sanatatii si Institutului National de Sanatate Publica. Aceasta  precizeaza ca situatia actuala a fost generata de factori care puteau fi prevazuti, in consecinta, vina apartine autoritatilor romane si nu distribuitorilor care exporta vaccinuri.

Cauzele reale care au condus la instalarea epidemiei au fost incluse si in expunerea de motive pentru noul proiect al legii vaccinarii: lipsa vaccinarii si imunizarii populatiei infantile si adulte, ca rezultat al unei informari insuficiente referitoare la aceste riscuri, probleme de productie si aprovizionare a pietei, precum si o redistribuire neuniforma pe teritoriul Romaniei a stocurilor disponibile. Exportul paralel nu a fost nominalizat ca si cauza a instalarii epidemiei”, sustine Coralia Kreyer.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*