DNA a intrat pe fir in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca

Procurorii care au demarat ancheta in urma cu doua luni au descoperit fapte de abuz in serviciu ce ar putea fi corelate cu acte de coruptie la nivel inalt, fapt pentru care si-au declinat competenta catre Directia Nationala Anticoruptie.

 

In aprilie 2015, unitatea era inaugurata cu fast

In aprilie 2015, unitatea era inaugurata cu fast

Coruptia din sistem ar putea fi cauza pentru care ceea ce anul trecut se anunta ca fiind cea mai performanta si moderna sectie de arsi din tara nu a fost functionala nici la un an dupa ce a fost inaugurata cu mare fast, in timpul mandatului de ministru al Sanatatii al lui Nicolae Banicioiu. Iar acest lucru iese la iveala dupa ce organele de cercetare penala au demarat o ancheta, in urma cu aproximativ doua luni. Este vorba de Sectia de Arsi de la spitalul Floreasca din Capitala care, desi inaugurata oficial cu sase luni inainte de tragedia de la Colectiv, nu le-a putut fi de ajutor victimelor, fiind nefunctionala, atat din cauza lipsei de personal, cat si a unor probleme de natura tehnica la instalatia speciala de aer conditionat si la celebra barocamera care fusese prezentata ca piesa de rezistenta, unica in Romania.

De altfel, momentul Colectiv a fost cel care a readus in atentia publica problema Sectiei de Arsi de la Floreasca, la acel moment vorbindu-se doar de lipsa de personal care impiedica darea acesteia in functiune.

S-a incercat ulterior rezolvarea acestei probleme a personalului, prin specializarea unui lot de medici in Franta, insa momentul darii in folosinta a sectiei s-a dovedit un nou fiasco.

 

Spital floreasca1S-a stabilit atunci ca la nivelul sectiei existau si serioase probleme de natura tehnica, fiind identificate totodata si unele neconcordante intre datele prezentate de reprezentantii spitalului si situatia reala. A fost momentul in care cazul a intrat si in atentia organelor de cercetare penala. Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 au dispus, in luna mai 2016, inceperea urmaririi penale in rem pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Ancheta a fost demarata in urma unei sesizari a Guvernului, dupa ce Corpul de control al ministrului Sanatatii a descoperit mai multe nereguli in functionarea unitatii despre are anul trecut, fostul ministru Nicolae Banicioiu si doctorul Ioan Lascar spuneau ca are tot ce-i trebuie si este competitiva la nivel european. Aspectele semnalate vizau posibile fapte de natura penala, avand in vedere intocmirea nereala a procesului verbal de punere in functiune a barocamerei si plata contravalorii acesteia catre furnizorul SC Gemedica SRL.

 

dnaDin verificarea efectuate de catre comisia de control, privind functionarea aparaturii medicale, s-a constatat ca barocamera nu este functionala si nici macar instalata, cu toate ca exista proces verbal de receptie a acesteia si proces verbal de punere in functiune si de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. In plus, barocamera a fost si achitata, pe baza presupusei puneri in functiune. In plus, lipseau caile de acces pentru pacientul ars grav, precum si procedurile  si protocoalele de tratament.

In urma sesizarii, procurorii au demarat cercetarile, care s-au intins pedurata a mai bine de doua luni, iar in timpul anchetei au descoperite indicii care duc catre fapte de abuz in serciviu asociate cu acte de coruptie la nivel inalt.

In baza acestor constatari, procurorii de la Sectorul 1 au anuntat, in aceasta dimineata, ca si-au declinat competenta si au inaintat documentele Directiei Nationale Anticoruptie, data fiind natura faptelor constatate si functiile ocupate de cei implicati in acest dosar.

Cercetarile sunt efectuate in continuare in rem, nefiind deocamdata nominalizat un suspect, dar este de asteptat ca procurorii anticoruptie sa identifice si sa acuze si persoanele responsabile de faptele petrecute.

 


Adaugati un comentariu


 

*