Donatorii voluntari cer reformarea sistemului national de transfuzii

Acestia au facut un apel public catre ministrul Sanatatii si au initiat o petitie prin care cer cat mai multor cetateni sa se alture demersului lor.

 

transfuziiDonatorii voluntari de sange au tras un semnal de alarma, prin care sustin ca gestul lor de a dona periodic trebuie sustinut si de o reforma radicala a sistemului national de transfuzii. Ei cer astfel atat modernizarea tuturor centrelor de profil din tara si deblocarea posturilor din aceste centre, cat si initierea unor programe de fidelizare, care sa motiveze mai multi oameni sa doneze, tinand cont de faptul ca numarul donatorilor este intr-o continua scadere.

Astfel, reuniti in cadrul Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, organizatie infiintata in urma cu 15 ani, acestia au facut un apel public catre ministrul Vlad Voiculescu, initiind totodata si o petitie prin care indeamna cat mai multe persoane sa se alature demersului lor. „De 15 ani de cand Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange promoveza donarea, am cunoscut mii de donatori, oameni de buna credinta, dar si o lista lunga de neajunsuri. Aceste lipsuri fac ca periodic sa citim anunturi disperate care cer ajutorul donatorilor pentru o ruda sau un prieten aflat la nevoie. Romanii se mobilizeaza punctual, ca apoi problema sa cada la coada listei de prioritati. In fapt, in fiecare moment cineva are nevoie acuta de sange. Si totusi, de ce nu donam mai mult? Si daca ar fi mai multi donatori, sistemul ar face fata? De ce nu revin in centrele de donare toti cei ce pot dona?” se arata in petitia on-line care poate si semnata aici.

 

transfuziiDonatorii voluntari sustin ca centrele de transfuzie de la nivelul tarii pot acoperi doar maxim 70 la suta din cazurile ce necesita transfuzie de sange, iar cea mai eficienta solutie ar fi ridicarea subiectului pe agenda publica si prioritizarea problemei pentru gasirea de solutii la nivelul Guvernului.

Din acest motiv, fundatia a facut si apelul public catre ministrul Sanatatii, sugerandu-i acestuia si directiile principale in care trebuie actionat.

In primul rand, acestia cer deblocarea posturilor din centrele de transfuzie, pentru ca voluntarii nu pot suplini munca pe care doar personalul calificat o poate face, mai ales in momentele critice. Lipsa de personal face, printre altele, ca donatorii sa fie primiti doar in cursul diminetii in centrele de donare, in timp ce pana in 2008 se putea dona si in zilele de sambata.

 

donare centrul de transfuziiModernizarea centrelor de transfuzie, sprijinirea colectelor mobile si deschiderea de noi centre acolo unde s-a dovedit ca cele existente nu fac fata, este o alta solutie propusa de donatorii voluntari. In acest sens, se da exemplul Centrului de Transfuzie Bucuresti, care  are adesea donatori mai multi decat pot fi preluati, acestia asteptand ore intregi pe culoarele centrului, iar multi abandonand pe parcurs.

Nu in ultimul rand, donatorii cer si finantarea corespunzatoare a unei campanii de educare si motivare a membrilor comunitatii, cu privire la necesitatea insusirii actului donarii de sange ca act civic. Scopul final al acestei campanii ar fi acela de implicare si fidelizare a oamenilor, pentru a reveni cu regularitate la centrele de transfuzie.

Datele recente arata ca numarul de unitati donate in Romania este de 21,5 unitati la mia de locuitori, in timp ce multe dintre tarile europene au un indice de peste 60 de unitati la mia de locuitori.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*