Doua milioane de prescriptii electronice, eliberate de farmacii in 2013

20 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate transmite ca aproape 2,5 milioane de retete electronice au fost prescrise in intervalul 1-18 ianuarie, circa doua milioane dintre acestea fiind eliberate de farmacii.

 

De la data de 1 iulie si pana pe 18 ianuarie, in Sistemul Unic Integrat (SIUI) al Casei nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au fost inregistrate  8.930.814 de retete prescrise, a informat vineri, intr-o conferinta de presa, dr. Marius Filip, medicul sef al CNAS. Potrivit dr. Filip, 8.757.338 dintre retete au fost prescrise online, 158.328 retete au fost prescrise offline la cabinet, iar 15.148 retete au fost prescrise offline la domiciliu. De la introducerea sistemului de prescriptie electronica, 7.836.629 de retete au fost eliberate, media lunara in anul 2012 fiind de 3,4 milioane de retete. „In intervalul 1-18 ianuarie, au fost prescrise 2.424.705 de retete electronice si s-au eliberat 1.998.779 de retete. Azi (vineri-n.r.) se va atinge cifra de 2 milioane!”, a mai spus medicul sef al CNAS.

In Sistemul Informatic Unic Integrat sunt inregistrati 11.230 de medici de familie (204 dintre acestia sunt in relatie contractuala cu CJAS Buzau), dintre care aproape 96% au prescris cel putin o reteta electronica de la 1 iulie, de cand a fost lansata Prescriptia Electronica, si pana in prezent, iar 93% dintre medicii de familie au prescris peste 25 de retete in format digital.

 

De la 1 ianuarie 2013, prescriptia electronica a devenit obligatorie, astfel ca toti medicii care elibereaza retete compensate sunt obligati sa o faca in format electronic, nicio farmacie nemaiavand voie sa elibereze retete tipizate, daca acestea sunt prescrise dupa 1 ianuarie 2013.

De  altfel, printr-o circulara transmisa de CNAS tuturor caselor de sanatate din tara, pe 16 ianuarie, afisata si pe site-ul CJAS Buzau, se precizeaza ca toate farmaciile sunt obligate sa elibereze medicamente prescrise pe retetele electronice, fie ca acestea sunt online sau offline la domiciliu sau la cabinetul medicului prescriptor.

Faptul ca la farmacie nu se gaseste in sistem o PE (prescriptie electronica – n.r.) sau nu se poate citi codul de bare 2D nu trebuie sa fie un impediment in eloiberarea medicatiei;  farmacistul/farmacista va introduce manual datele de identificare prescriptor, asigurat si medicatia pe care o elibereaza. (…) Nerespectarea acestui ordin poate genera masuri de penalizare impotriva furnizorului de servicii farmaceutice”.

Conducerea CJAS Buzau precizeaza ca la nivelul judetului Buzau toti medicii au trecut la sistemul de prescriptie electronica si nu au fost semnalate cazuri in care nu au fost eliberate prescriptiile electronice.

Potrivit dr. Dorin Badescu, presedintele CNAS, avantajul prescriptiei electronice este acela ca „reduce fraudele din sistem si riscul erorilor de prescriere, medicul fiind avertizat daca sunt recomandate medicamente incompatibile intre ele sau daca doza prescrisa este prea mare sau nu sunt respecta regulile impuse de sistemul de decontare”.

 

Probleme la prescrierea de retete electronice mai sunt inca in spitale, care nu s-au dotat in timp util cu tot ceea ce le era necesar pentru a emite o astfel de prescriptie, a mai spus medicul sef al CNAS.

Spitalele buzoiene spun ca s-au dotat cu tot ce le trebuie, dar sunt in mare parte ingrijorate de „costurile ridicate ale mentenantei (intretinerii) aparatelor si instrumentelor cu care se opereaza in acest sistem, in conditiile in care bugetul alocat spitalului este si asa insuficient”, dupa cum a precizat dr. Cornelia Istrate, managerul Spitalului Orasenesc Nehoiu.

Conducerea CNAS considera ca introducerea sistemului electronic intergrat in sanatate va face posibil controlul modului in care sunt cheltuiti banii Fondului Unic National de Asigurari de Sanatate (FUNASS) si sa nu se mai inregistreze „sifonari, prin prescrierea de retete fictive”.

Reteta electronica este doar primul pas in ceea ce priveste controlul, ea urmand sa fie completata de cardul national de sanatate, care va fi distribuit tuturor romanilor pana la jumatatea anului, dar si de dosarul electronic al pacientului.

Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) este un proiect finantat prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, fiind co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala „Investitii pentru viitorul dumneavoastra” cu suma nerambursabila de 31.792.000,00 lei, diferenta pana la 48.549.000,00 lei, fiind suportata de la bugetul de stat.


Categorii: C.A.S., Farmacii, Medici

Adaugati un comentariu


 

*