Doua operatii in premiera nationala, in cursul aceleiasi zile

4 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Chirurgii cardiovasculari timisoreni au efectuat doua interventii minim invazive in cazul a doi pacienti tineri care sufereau de afectiuni vasculare grave si a caror viata era pusa in pericol.

 

La Clinica de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara au fost consemnate, in cursul zilei de ieri, doua premiere medicale nationale. Medicii au realizat doua interventii chirurgicale care au salvat vietile a doi pacienti tineri, cu afectiuni vasculare grave. Cei doi pacienti mai fusesera supusi anterior unor interventii chirurgicale, insa problemele la nivelul sistmului vascular continuau sa le creeze probleme. In cazul unuia dintre ei exista chiar riscul de deces, daca nu s-ar fi reintervenit chirurgical in cursul zilei de ieri.

Operatiile au fost realizate de medicul Mihai Ionac, seful Sectiei de Chirurgie Vasculara si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul SJU Timisoara, impreuna cu medicul Adrian Teuca, cu sprijinul unui chirurg din Germania, cu o indelungata experienta in chirurgia endovasculara. Desi interventiile au durat doua, respectiv, patru ore, ambii pacienti au fost constienti pe perioada interventiilor, iar la final s-au putut bucura cand medicii le-au comunicat ca fiecare operatie a fost reusita si ca pana la sfarsitul acestei saptamani vor putea fi externati.

 

Dr. Mihai Ionac

Conform declaratiilor medicului Mihai Ionac, primul caz a fost cel al unei paciente de 24 de ani, care suferea de o afectiune rara la nivelul sistemului circulator, cu care fusese diagnosticata inca de la nastere. Este vorba de sindromul May Thurner, care in cazul sau cauzase ingustarea la nivelul abdomenului a venei piciorului stang. Din acest motiv, tanara nu putea face efort, iar in urma cu cateva luni, din cauza acestei probleme, la nivelul venei respective aparuse un cheag de sange. S-a interventi chirurgical pentru inlaturarea acestuia, la momentul respectiv, operatia a fost facuta tot endovacular, insa a fost necesara reinterventia, intrucat cauza nu fusese eliminata. „Cheagul a fost atunci rezolvat, insa a ramas in continuare cauza, respectiv o ingustare a unei vene principale in interiorul abdomenului. Pentru a elimina si aceasta cauza, am intervenit din nou astazi, tot pe cale endovasculara, montand un stent special”, a explicat medicul Mihai Ionac.

Despre cel de-al doilea pacient, doctorul a precizat ca este un tanar de 30 de ani, care sufera de o afectiune ce i-a cauzat mai multe anevrisme la nivelul arterelor. Si acesta fusese supus mai multor interventii, atat in zona abdomenului cat si in alte parti ale corpului unde aparusera astfel de anevrisme.

 

Recent, o astfel de dilatare fusese identificata la o artera din zona abdomenului, iar din cauza fragilitatii extreme a vaselor de sange, operatia nu putea fi efectuata decat pe cale endovasculara. „Daca nu se intervenea, anevrismul risca sa se rupa in orice moment, iar atunci riscul de deces ar fi fost unul foarte mare”, a subliniat dr. Ioanc.

Si in cazul acestui pacient, operatia a fost un succes, iar medicii spun ca cele doua interventii, efectuate in premiera nationala, au fost posibile datorita dotarii unitatii medicale cu doua angiografe de ultima generatie.

Trebuie mentionat ca spitalul a fost inclus anul acesta intr-un program prin care CNAS deconteaza materialele sanitare necesare efectuarii acestui tip de interventii, astfel ca pot fi ajutati nu numai pacientii care dispun de resurse financiare, ci toti asiguratii care necesita astfel de operatii. Marius Craina, managerul spitalului din Timisoara, a precizat ca unitatea medicala dispune de tehnologie de ultima generatie din acest punct de vedere si astfel au fost alocate fonduri prin Programul National pentru achizitionarea materialelor sanitare necesare acestui tip de interventii. In urma cu cateva luni s-au obtinut fondurile, iar comanda de consumabile se face personalizat, pentru fiecare interventie chirurgicala, care costa de la cateva sute pana la cateva mii de euro, in functie de complexitate. De aceea sunt importante aceste fonduri de la CNAS. Fara aceste fonduri, o parte din operatii ar fi imposibil de facut”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*