Dr. Carmencita Matei, primul „cap taiat” in ancheta copiilor contentionati la SJU Buzau

29 ianuarie 2013 | 9 comentarii |

Este prima masura luata in urma concluziilor preliminare ale anchetei declansata la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, dupa ce s-a aflat ca doi copii au fost legati de paturi in Sectia de Pediatrie, unde erau internati.

 

Ancheta la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau, dupa doua zile in care mai multe televiziuni au transmis imagini cu un mare impact emotional despre copiii internati la Sectia Pediatrie si „legati” de manute si picioruse cu tifon, evolueaza rapid, astazi fiind prezentate primele concluzii.

In timp ce medicii spun ca aceasta masura a fost luata spre binele micutilor, care erau diagnosticati cu afectiuni psihice, dar presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, a cerut conducerii unitatii medicale „inlocuirea imediata a sefei sectiei”, medicul Carmencita Matei.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a solicitat la rândul lui, sefei DSP Buzau, dr. Venera Acsinte, sa ii prezinte raportul de control, pentru ca pe baza lui sa inceapa discutii cu Consiliul Judetean si sa decida ce masuri trebuie luate. „As vrea sa aveti alaturi in ancheta si Colegiul Medicilor. Cred ca acolo sunt si probleme de metodologie, de abordare medicala, nu doar de management”, a spus Nicolaescu, nu fara a atrage atentia ca si sefii DSP-urilor vor fi curand evaluati… „Va rog insistent sa va faceti datoria. Nu va amenint, dar va amintesc ca, in curand, vin evaluarile si unul dintre criterii va fi cum v-ati facut datoria”, a spus Nicolaescu, cerand sa se stea „mai mult pe teren”.

 

Din punct de vedere legal, medicii si asistentii medicali care i-au imobilizat pe copii nu au gresit – este prima concluzie a Colegiului Judetean al Medicilor si a Comisiei de Disciplina intrunita astazi in regim de urgenta. „Contentionarea (imobilizarea – n.r.) este legala. Aceasta este prevazuta in Legea 487/2002, a Sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice. Noi nu spunem ca este corect sau nu, ci doar ce scrie in lege”, a precizat dr. Ion Japie, presedintele CMJ Buzau, mentionand  insa ca ancheta in acest caz este abia la inceput si ca pentru a trage o concluzie finala este nevoie de mai multe verificari.

Cei doi copii, abandonati de parinti si institutionalizati, sufera de encefalopatie si retard mintal sever si se afla „intr-o permanenta stare de agitatie, putand oricand sa cada din pat, ori sa isi smulga branulele si sa se raneasca”, a spus la randul sau seful Sectiei de Neuropsihiatrie Infantila din cadrul Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca și presedinte al Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor, dr. Nicolae Enache. Medicul psihiatru a mentionat ca „Legea prevede ca in stare de agitatie, pacientul – fie el copil sau adult, poate fi contentionat in avantajul lui, pentru tratament sau pentru a se linisti, dar nu mai mult de patru ore”. In Spitalul Judetean, copiii fusesera internati cu afectiuni intercurente.

 

Dr. Marius Anastasiu si presedintele CJ, Cristi Bigiu

Conducerea Consiliului Judetean Buzau este insa de parere ca medicii nu au actionat conform normelor si protocoalelor in vigoare si a solicitat directorului Spitalului Judetean de Urgenta Buzau „sa fie inlocuita in regim de urgenta” sefa Sectiei Pediatrie, dr. Carmencita Matei.

Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, considera ca managerii Spitalului Judetean Buzau trebuie „sa ia masuri fara intarziere pentru inlocuirea sefei Sectiei de Pediatrie. Trebuie sa ne asiguram ca nu vom mai avea cazuri in care copiii internati in spital sunt legati de paturi”, iar in functie de concluziile anchetelor demarate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si Inspectoratul Judetean de Politie ar putea lua „masuri suplimentare cu privire la conducerea spitalului”.

Laurentiu Gavrila, secretarul general al Consiliului Judetean, presedinte al  Comisiei de ancheta si presedinte al Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean a declarat ca sefa sectiei „avea obligatia sa informeze reprezentantul legal al pacientului (DGASPC – n.r.), sa mentioneze intr-un registru special si in foaia de observatii masura contentiei, imobilizarea neputand depasi ca termen, patru ore, dar niciuna din aceste masuri nu a fost respectata”.

 

Directia pentru Protectia Copilului a facut propria ancheta in acest caz, pentru a stabili daca cei mici au fost supusi unor rele tratamente.

La momentul deplasarii reprezentantilor DGASPC la Spitalul Judetean de Urenta Buzau – Sectia Pediatrie se aflau internati 6 copii care beneficiaza de masura de protectie speciala. S-a constatat ca acestia beneficiau de ingrijire medicala corespunzatoare si la nivel de perceptie vizuala nu au fost constatate elemente care sa puna in pericol integritatea fizica a copiilor. DGASPC Buzau va continua verificarile pentru a stabili daca acestor copii le-a fost pusa in pericol integritatea fizica ori le-a adusa vreo atingere fizica sau psihica care sa constituie elementele unui abuz. Rezultatele acestei verificari, coroborate cu alte date ce urmeaza sa ne fie comunicate de institutiile abilitate vor sta la baza elaborarii concluziilor si stabilirii masurilor care se impun”, se mentioneaza in comunicatul remis presei de institutia de ocrotire.

 

Dr Carmencita Matei

Totodata, Politia deruleaza primele verificari. „Politistii au discutat cu personalul medical al Sectiei Pediatrie si continua activitatile ce se impun in vederea stabilirii situatiei de fapt. In urma cercetarilor efectuate de politisti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau, urmeaza a se stabili daca sunt intrunite sau nu in acest caz elementele constitutive ale infractiunii de rele tratamente aplicate minorului”, arata Biroul de presa al IPJ Buzau.

Directia de Sanatate Publica face la randul sau verificari, dar nu a emis, deocamdata, un punct de vedere.

Pana la finalizarea cercetarilor, copiii au fost dezlegati, iar un asistent medical sta tot timpul cu ochii pe ei, chiar daca spitalul nu are prevazut in schema de personal ca in fiecare salon sa fie permanent un cadru medical.

Maine, in sedinta CA al Spitalului Judetean Buzau se va stabili si inlocuitorul dr. Matei la conducerea Sectiei Pediatrie.

 



Comentarii (9)

  1. Maria Balan spune:

    Madam Carmencita,ideal ar fi sa fie legata cu fese ca si bietii orfani, nevinovati, din Spitalul judetean buzoian, sa guste din plin acest statut mizerabil de ,,servicii spitalicesti”. A dezonorat Buzaul si pe buzoieni, rusine!

  2. Un grup de medici spune:

    Mesaj pentru Colegiul Medicilor
    Trebuie luata atitudine contra MS, a Directiilor Sanitare sau Consiliilor Judetene sa asigure ceea ce se cere in legislatie: timpul de lucru legal ca in UE (suntem membru UE de 7 ani!!!), dotarea cu materiale si medicamente, dotarea cu aparatura etc. In caz ca nu se ia atitudine nu exista decat variantele: pleci in strainatate, iesi la pensie sau vei deveni in curand o victima a sistemului mincinos.

  3. Maria I. spune:

    Nu este o exagerare fara precedent…a presei, bun inteles !Nu e prima data cand cautam vinovati intr-un sistem incapabil sa slujeasca demnitatea umana. Oare este corect sa denigram cu-atata usurinta un medic de prima mana cum este doctorul Anastasiu si sa-i punem in cap practici care au in vedere managementul unei sectii in care doar cei care lucreaza acolo sunt in masura sa raspunda pentru integritatea pacientilor pe care-i ingrijesc si sa impuna masurile necesare, fie ele chiar si cele de contentionare ?! De altfel, ne dorim cu totii o lume mai buna, dar in care noi sa facem cat mai mult rau, sa persecutam de dragul de-a persecuta si sa vorbim de dragul de-a vorbi.

  4. Buzoianu spune:

    Medicii sunt acuzati ca nu au cunoscut si aplicat normele.
    Probabil ca nu le-au cunoscut (si foarte multi nu stiu de ele), dar Directia Spitalului si DSP au obligatia (inca din 2003) de a pune la dispozitie legislatia actualizata si registrele de evidenta solicitate de lege. Existau aceste registre in spitale de la data aparitiei legii? Nu – pentru ca institutiile statului sunt conduse fie la ordin de partid, fie nu au bani.
    Mergeti pe sectiile spitalului si vedeti ca nu exista nici hartia de scris pentru biletele de externare!
    Solicitati spitalului un necesar real de rechizite, registre, alte evidente si vedeti cate s-au asigurat. O buna parte din aceste lucruri pe care institutia ar trebui sa le puna la dispozitie sunt cumparate cu banii salariatilor.
    Aceste lipsuri ale sistemului nu le vede presa, nu le vede MS, nu le vede Guvernul.
    De ce camd e vorba de un medic este ”infierat cu manie proletara” si cand e vorba de institutiile statului se da informatia o singura data si apoi e uitata?
    Ar fi de dorit ca si presa sa fie mai echidistanta, sa astepte sa se decida a cui e culpa sau daca exista culpa comuna.
    E foarte usor sa arunci cu noroi, mai greu e sa-l speli.

  5. Medic in UK spune:

    Din pacate nu a vazut nimeni ca acei copii erau curat imbracati, ca era curat in saloane si au cele necesare pentru boala pentru care s-au internat.
    S-a vazut doar ca erau legati, dar fara sa se analizeze necesitatea.
    Oare cum poti rezolva aspectele: copilul sa nu se accidenteze si sa-si primeasca tratamentul injectabil in conditiile in care la un copil agitat riscul sa-si scoata perfuzia e foarte mare sau sa cada din pat. Cei care blameaza gestul de contentie nu stiu ca de foarte multe ori gasirea unei vene perfuzabile este foarte dificila.
    Acuzati un medic foarte bun ca a maltratat copii – s-a intrebat cineva care este norma de lucru a unui medic in Romania si sa vada ca un medic trateaza intr-un an un numar de copii de peste 2-3 ori norma?
    Ministerul Sanatatii nu respecta normele de lucru pentru medici. Suntem in UE de 7 ani, dar nu aplicam normele UE. Dupa garda, un medic ar trebui sa mearga acasa sa se odihneasca – in Romania sta in spital 35 de ore in continuu, pentru un salariu mizer.
    Daca mai continuati cu absurditatile, veti ramane fara medici (si asa sunt de 2 ori mai putini decat media europeana.
    Se analizeaza faptul ca nu s-au facut inscrisurile in registre si nu a fost anuntata protectia sociala. Cu ce folos? Ar fi trimis protectia sociala personal de supreveghere pentru fiecare copil cu probleme psihice, cand ei nu se ocupa nici cu asigurarea de personal calificat la centrele pe care le coordoneaza? Am citit de curand ca degeratii si boschetarii sunt adusi tot la spital!
    Ar trebui ca MS sa respecte normele europene.
    Blamati medicii care au vechime de 40 de ani si au tratat zeci de mii de copii in cariera lor. Credeti ca acei medici nu au si ei copii? Dar cum se pot descurca in fata necesitatii de a salva o viata si a riscului de accidentare?
    Oameni buni, nu mai fiti absurzi – nu inseamna ca daca suntem in anul 2013 traim ca in filmele SF. Realitatea este alta. Veniti cu picioarele pe pamant, altefel veti ramane fara medici! Eu sunt, deja, in UK!…

  6. Adi spune:

    Pacat! E doar o chestie politica, ca sa fie schimbati niste sefi la Buzau. Asta va face sa fie si mai mare scarba fata de politicieni in viitor.

  7. Andreescu spune:

    Ce rusine pentru medicii Buzaului! Nu am vazut nici un medic sa isi exprime opinia medicala despre starea si riscul de sanatate al copiilor care cersesc in strada, in plina iarna la Buzau! Probabil fiindca nu au fost adusi cu salvarea la spital, si fiindca nu scrie presa despre ei! Nu am vazut nici presa sa sufle o vorba pe tema asta, probabil fiindca nu face rating! RUSINE!!!

  8. Radu Iacob spune:

    Doamna doctor Carmencita Matei mi-a salvat viata cand eram mic…

  9. Adrian spune:

    E o rusine, ca in filmele coreene! pentru ca cineva (presa) striga Hotii, se taie primul cap la indemana, fara o analiza temeinica! RUSINE autoritatii care face asta!

Adaugati un comentariu


 

*