Dr. Raed Arafat, intre finalistii „Europeanul anului 2013”

2 februarie 2013 | 0 comentarii |

Castigatoarea premiului Reader’s Digest este jurnalista poloneza Agnieszka Romaszewska. Juriul s-a aratat insa impresionat si de Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii din Romania.

 

Dr. Raed Arafat

Romanii au inca un motiv sa-l iubeasca si sa-l aprecieze pe medicul Raed Arafat, secretar de stat in  Ministerul Sanatatii, supranumit „parintele SMURD” din Romania. Zilele acestea, dr. Arafat s-a aflat printre cele mai apreciate opt personalitati din Europa  a caror activitate a determinat schimbari majore pentru societate, dintre care revista Reader’s Digest alege „Europeanul Anului”.

 Ca in fiecare an, un juriu format din redactorii-sefi ai celor 20 de editii europene ale Reader’s Digest onoreaza o personalitate remarcabila din Europa, care s-a dedicat cu generozitate si curaj servirii semenilor sai. De data aceasta, juriul a desemnat-o pe jurnalista Agnieszka Romaszewska (51 de ani) Europeanul Anului 2013. Premiul reprezinta un semn al aprecierii fata de campania mediatica a jurnalistei poloneze, care lupta pentru apararea valorilor democratice in Belarus, stat condus de presedintele Aleksander Lukashenko, supranumit in media „ultimul dictator al Europei”.

 

Dr. Arafat, parintele SMURD

In etapa premergatoare desemnarii castigatorului, juriul a selectat din zecile de propuneri primite, o lista scurta cu opt personalitati, ale caror eforturi au determinat schimbari semnificative in societate. Printre acestia s-a numarat si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii din Romania, Raed Arafat, considerat un pionier in medicina, cel care a reformat serviciul de asistenta medicala de urgenta din tara noastra.

Nu privesc ceea ce fac ca pe un job. Este hobby-ul si pasiunea mea”, spune medicul roman despre munca sa, care a dus la salvarea atator vieti omenesti.

Raed Arafat este prezentat intr-un articol amplu, publicat in toate editiile europene din luna februarie ale revistei Reader’s Digest, sub titlul „Ei fac lumea mai buna”, alaturi de alte personalitati internationale ale caror eforturi puse in slujba semenilor lor au impresionat juriul: interpreta britanica Adele, parasutistul Felix Baumgartner, campioana la Jocurile Paralimpice Oksana Savchenko, investigatorul de crime cibernetice Mikko Hyppönen, activistul politic Srdja Popović si cercetatorul in domeniul bolilor neurologice degenerative Christine van Broeckhoven.

Articolul poate fi citit si pe erd.ro.

 

Agnieszka Romaszewska

Agnieszka Romaszewska este a optsprezecea persoana careia i se acorda distinctia „Europeanul Anului” de catre cea mai citita revista din Europa. Ea a primit premiul, impreuna cu o donatie de 5.000 de euro, in cadrul ceremoniei oficiale organizate in Varsovia, pe 24 ianuarie.  

De la prima decernare a acestui premiu, care a avut loc cu 18 ani in urma, in 1996, revista Reader’s Digest aduce in fiecare an un omagiu oamenilor obisnuiti, care nu cauta celebritatea, dar care si-au dedicat viata unor cauze nobile, precum combaterea violurilor, torturii, traficului cu fiinte umane, HIV/SIDA sau respectarea drepturilor femeilor.

 

Castigatorii anilor precedenti:

2012: Isabel Jonet – militanta pentru banca de alimente

2011: Monika Hauser, Germania – organizator al campaniei pentru sustinerea victimelor violurilor pe timp de razboi

2010: Iana Matei, Romania – luptatoare impotriva traficului cu fiinte umane

2009: Joachim Franz, Germania – biciclist care se implica in combaterea HIV/SIDA

2008: Maria Nowak, Franta – initiatoarea unui program de microcreditare pentru ajutorarea celor nevoiasi

2007: Dr. Ruedi Lüthy, Elvetia – expert  in combaterea SIDA, activ in Zimbabwe       

2006: Ayaan Hirsi Ali, Olanda – militant pentru drepturile femeilor musulmane

2005: Leonid Roshal, Rusia – medic remarcat cu ocazia masacrului de la Beslan

2004: Peter Eigen, Germania – fondatorul Transparency International                  

2003: Simon Pánek, Cehia – fondator People in Need                               

2002: Eva Joly, Franta – judecator in procesul companiei Elf-Aquitaine

2001: Linus Benedict Torvalds, Finlanda – inventatorul Linux

2000: Paul van Buitenen, Olanda – informator in procesul privind fraudele din Comisia Europeana

1999: Dr Inge Genefke, Danemarca – program de reabilitare pentru victimele torturii

1998: Pete Goss, Marea Britanie – navigatorul care si-a salvat concurentul de la inec

1997: Frederic Hauge, Norvegia – militant pentru colectarea reziduurilor nucleare

1996: Parintele Imre Kozma, Ungaria – pentru sprijinul oferit celor saraci, varstnici si fara adapost


Categorii: Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*