DSP Buzau a solicitat 30.000 de doze pentru campania de vaccinare antigripala din acest sezon

11 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a facut o prima comanda pentru 360.000 de doze de vaccin gripal, care urmeaza sa ajunga la medicii de familie in mai putin de doua saptamani.

 

vaccinAutoritatile din Sanatate au inceput pregatirile pentru o noua campanie de vaccinare impotriva virusului gripal, desi specialistii spun ca ar fi fost recomandat ca aceasta sa fie demarata inca de la data de 1 octombrie.

La acest moment, pregatirile sunt in faza asteptarii dozelor de vaccin care au fost comandate si urmeaza sa fie distribuite in teritoriu, mai intai la Directiile de Sanatate Publica, iar de aici, la medicii de familie care vor asigura imunizarea.

Conform declaratiilor facute de  medicul Sandra Alexiu, in cadrul Forumului Pro Imunizare, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei, Ministerul Sanatatii a semnat deja un contract pentru achizitia a 360.000 de doze de vaccin, iar acestea ar trebui sa ajunga in mai putin de doua saptamani in cabinetele medicilor de familie.

De la Buzau, Directia de Sanatate Publica a solicitat pentru aceasta campanie de imunizare antigripala 30.000 de doze de vaccin, cifra apropiata de numarul persoanelor aflate in categoriile de risc. Avand in vedere experienta anilor anteriori, este putin probabil ca la Buzau vor ajunge toate dozele solicitate, la acest moment, responsabilii de la DSP neavand niciun semnal de la Bucuesti in privinta numarului de doze pe care le va primi si a momentului in care acestea vor fi trimise.

 

stop gripa 2016In privinta numarului de vaccinuri comandate de Ministerul Sanatatii, dr. Sandra Alexiu a declarat ca depinde foarte mult de modul in care va fi promovata campania, daca acestea vor fi sau nu suficiente. „Daca promovezi vaccinarea antigripala in randul populatiei cu o campanie eficienta, numarul de doze comandat poate sa fie foarte mic, in raport cu necesitatea. Daca nu spui nimic si pacientii nu stiu acest lucru decat de la medicii de familie, pe care e posibil sa nu-i vada atat de des, atunci e posibil sa fie prea multe. Deci, conteaza foarte mult in ce masura autoritatile se implica sa promoveze vaccinarea antigripala”, a declarat in acest sens dr. Alexiu. Aceasta a mai precizat ca sezonul gripal incepe de obicei in luna ianuarie, iar vaccinarea, pentru a fi eficienta, ar trebui sa inceapa de la 1 octombrie.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Referindu-se la aceeasi problema, medicul Alexandru Rafila, presedintele Sociatatii Romane de Microbiologie, si-a exprimat speranta ca Ministerul Sanatatii va incepe vaccinarea impotriva virusului gripal din aceasta luna, pentru ca orice intarziere va face ca eficienta vaccinurilor sa se diminueze.

Acesta a mai declarat ca anul trecut s-a constatat un usor trend ascendent in ceea ce priveste vaccinarea antigripala si si-a exprimat speranta ca acest trend sa continue si in acest sezon. „Sper ca acest trend ascendent in ceea ce priveste vaccinarea antigripala sa continue, pentru ca numarul de decese care se datoreaza gripei, cel putin anul trecut, a fost destul de important, a depasit 100 de persoane. Au fost 107 decese, ceea ce nu este putin, iar in conditiile unui sezon foarte rece numarul de imbolnaviri poate sa fie important si, ca o consecinta a acestor imbolnaviri, pot aparea complicatii, pneumonii, miocardite sau alte afectiuni care pot sa puna viata in pericol, ca o complicatie a infectiei gripale”, a explicat acesta in cadrul conferintei.

La forumul organizat de Asociatia Pro Imunizare au participat reprezentanti ai autoritatilor sanitare, specialisti, pacienti, ONG-uri si reprezentanti ai presei.

 


Adaugati un comentariu


 

*