DSP Buzău demarează o campanie de recuperare vaccinală în zonele vulnerabile

Activitatea se va derula după modelul campaniilor similare desfășurate în județul Bacău, fiind vizate trei localități și un cartier din municipiul Buzău.

 

La jumătatea acestei luni, Ministerul Sănătății, în colaborare cu UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, au demarat o campanie națională de recuperare vaccinală, care a debutat în județul Bacău, unde se înregistrează una din cele mai scăzute rate de imunizare din țară. Până acum, au avut loc două acțiuni în această zona, la cea desfășurată în orașul Buhuși participând și o delegație din partea Direcției de Sănătate Publică Buzău, care a luat parte la o întâlnire cu ministrul Sorina Pintea, participând apoi la activitățile de vaccinare. Din delegație au făcut parte Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău și medicul Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie al instituției, iar în urma participării la campania de la Buhuși, acestea au anunțat, astăzi, că o acțiune similară va fi demarată, săptămâna viitoare, și în județul Buzău.

Decizia vine în contextul în care Buzăul a ajuns pe primul loc în țară în ceea ce privește numărul cazurilor noi de rujeolă. Dr. Carmen Scântei a precizat azi că nu poate fi vorba de o epidemie ci, pur și simplu, valul de îmbolnăviri a ajuns și în această zonă a țării, „vârful” de îmbolnăviri fiind consemnat zilele trecute. De două zile nu a mai fost confirmat nici un caz nou,  medicul epidemiolog fiind de părere că deja s-a intrat pe un trend descendent.

 

Cristina Ungureanu

Cu toate acestea, până în prezent, la nivelul județului au fost confirmate 422 de cazuri de rujeolă, cei mai afectați fiind copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. Există însă și 66 de cazuri de adulți care au făcut boala. În aceste condiții, conducerea DSP a decis să demareze și la Buzău o campanie de recuperare vaccinală, vizate fiind zonele în care rata de imunizare este cea mai scăzută. „După participarea de săptămâna trecută la campania desfășurată la Buhuși, am decis să demarăm și la Buzău o acțiune similară, dorind ca de această dată să implicăm mai mult și autoritățile locale, medicii de familie, asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din zonele în care avem rate foarte scăzute ale imunizării. Și echipele DSP se vor afla permanent în teren, începând de luni, când vom demara  această campanie”, a declarat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău.

Localitățile vizate sunt Maxenu, Ciuta și Râmnicelu, acestora adăugându-li-se și cartierul Simileasca din Buzău. Totodată, autoritățile sanitare vor încerca să recupereze vaccinal și copiii din zona Calvini, principala problemă în cazul acestora fiind însă aceea că sunt greu de găsit la domiciliu, fiind în majoritatea timpului plecați împreună cu părinții lor. De asemenea, există și numeroase cazuri de copii lăsați în grija unor rude, care nu dețin nici un document legal care să ateste că sunt tutori ai acestora.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scântei a precizat că în paralel cu activitatea de recuperare vaccinală se vor desfășura și activități de informare, care se vor axa în mod special pe latura vizuală, pentru a-i face pe părinți să înțeleagă mai ușor importanța vaccinării. „Ne vom baza în mod special pe imagini, pentru că acestea au un impact mai puternic decât materialele scrise, și în acest sens avem realizate câteva filmulețe cu erupțiile care apar, cu complicațiile ce pot surveni, iar imaginile le vom prezenta în cadrul activităților de informare ce se vor desfășura concomitent cu vaccinarea”, a declarat medicul epidemiolog. Campania vizează întreg spectrul de vaccinuri incluse în Programul Național de Imunizare, dr. Scântei precizând că DSP are la dispoziție toate vaccinurile din schema de vaccinare a copiilor între 0 și 7 ani, singurul care lipsește fiind vaccinul difterotetanic, care se administrează după vârsta de 14 ani.

În cazul cartierului Simileasca, activitatea de vaccinare și informare se va desfășura în cadrul bisericii adventiste din zonă, acoperirea vaccinală fiind de 14% în cazul unuia dintre medicii de familie care activează aici și de 33% în cazul celuilalt. În Râmnicelu, unde sunt tot doi medici, iar acoperirea vacinală este de 10,73% în cazul unuia și de 41,66% în cazul celuilalt, activitățile de informare a părinților vor avea loc în incinta școlii din localitate, iar vaccinarea copiilor se va face la dispensarul medical, aflat în apropiere. La fel și la Maxenu, unde rata de imunizare este de 26,7%,  în timp ce la Ciuta, copiii și părinții vor fi aduși cu microbuzul de transport școlar la cabinetul medical, în vederea imunizării.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*